אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסערה המושלמת בברצלונה צילום: איי אף פי

הסערה המושלמת בברצלונה

ברצלונה עשויה לאבד את הנכס הגדול ביותר שלה, ליאו מסי, בגלל ניהול שערורייתי אבל ייתכן שדווקא זה מה שיחזיר אותה לדרכיה הישנות והטובות

06.01.2015, 13:37 | אוריאל דסקל

הסערה מגיעה לישראל אבל כבר היכתה את ברצלונה שבצד השני של הים התיכון. אנדוני זוביזרטה פוטר אמש מתפקידו כמנהל הספורטיבי של ברצלונה, עוזרו וקפטן הקבוצה לשעבר, קרלס פויול, עזב יחד עימו ועל פי הדיווחים ליאו מסי, הכוכב הגדול, כל כך לא מרוצה מהמאמן לואיס אנריקה שהוא דורש מההנהלה לפטר אותו. לקלחת הזו ניתן לזרוק גם השעייה משוק העברות השחקנים ב-2015 ואת השמועות על כך שלמסי נמאס מברצלונה ומרשויות המסים בספרד והוא מתפתה לעבור לפרמיירליג. אה, וריאל מדריד שוברת שיאים ובסך הכל נראית מצוין. "הסערה המושלמת".

קראו עוד בכלכליסט

זוביזרטה (משמאל), ורמאלן (במרכז) וג זוביזרטה (משמאל), ורמאלן (במרכז) וג'ורדי מסטרה, סגן נשיא (מימין). כש"פויול עוזב, אתה יודע שיש בעיה רצינית בברצלונה", מסכם כתב שמסקר את הקבוצה | צילום: איי אף פי זוביזרטה (משמאל), ורמאלן (במרכז) וג

כש"פויול עוזב, אתה יודע שיש בעיה רצינית בברצלונה", מסכם כתב שמסקר את הקבוצה.

אין ספק שזוביזרטה, המנהל הספורטיבי של ברצלונה מ-2010, נכשל בתפקידו. רוב השחקנים שהביא לקבוצה היו כישלונות - בטח ביחס לסכומים ששולמו עליהם. מאלכס סונג, דרך תומאס ורמלאן ועד דאגלס, המגן הימני הגרוע שכשל אפילו בהקפצת כדור בהצגתו כשחקן ברצלונה. זוביזרטה גם נכשל במכירת שחקנים - שעזבו את המועדון בגלל קשיים כאלו ואחרים ופרחו במקומות אחרים - מססק פאברגאס בצ'לסי, דרך בוז'אן בסטוק סיטי ועד אלכסיס סאנצ'ס בארסנל.

אבל נראה שהכישלון הגדול יותר הוא לא של זוביזרטה אלא של המועדון בכללותו.

את הכישלון אפשר לספק בסטטיסטיקה הנוראית של שילובו של לואיס סוארס. ברצלונה בלעדיו בהרכב עם אחוזי הצלחה של 91%. איתו בהרכב אחוזי ההצלחה שלהם ירדו ל-59%.

אז מה קורה? למה הכישרון הגדול שיש בברצלונה לא מממש את הפוטנציאל שלו? אפשר להאשים את מסי, ניימאר, סוארס, "זובי" או את לואיס אנריקה - אבל העובדה היא שלשלב טאלנטים בקבוצה - וזה מה שניסו ברצלונה לעשות עם יותר מדי שחקנים העונה (מלבד סוארס הביאו גם 6 שחקנים נוספים) - זה האתגר הגדול ביותר למאמן, מנהל ספורטיבי ומועדון. וזו משימה שלפעמיים לוקחת הרבה יותר משנה כדי לסיים.

ליאו מסי ולואיס סוארס. כנראה שהגיע הזמן למכור את מסי, צילום: רויטרס ליאו מסי ולואיס סוארס. כנראה שהגיע הזמן למכור את מסי | צילום: רויטרס ליאו מסי ולואיס סוארס. כנראה שהגיע הזמן למכור את מסי, צילום: רויטרס

אנליסטים וטאלנטים לא "עוברים דירה" בטוב

בוריס גרויסברג, פרופסור בהרווארד שכתב את הספר "Chasing Stars: The Myth Of Talent and the Portability of Performance", בדק איך אנליסטים בכירים בוול סטריט מתמודדים עם מעבר לחברה חדשה. אנליסטים הם "הטאלנטים" של חברות השקעות מאחר שאם החיזויים שלהם נכונים, הם יכולים להרוויח לחברות עשרות, אם לא מאות מיליונים.

גרויסברג נעזר במגזין "Institutional Investor", שמדרג את האנליסטים על פי ביצועיהם, ובדק את הביצועים של 366 אנליסטים בכירים שעזבו את מקומות העבודה שלהם במשך מספר רב של שנים. הביצועים נבדקו לפני המעבר ואחריו. הבדיקה הראתה שאם אנליסט נשאר במקום עבודתו, יש סיכוי של 89.4% שהוא יישאר ברשימת האנליסטים הבכירים של "Institutional Investor". אם אנליסט עוזב את מקום עבודתו ומצטרף לחברה מתחרה, הסיכוי שלו להישאר ברשימת האנליסטים הבכירים יורד ל-69.4%. לאנליסט הטוב ביותר יש סיכוי של 10.6% לשמור על מקומו אם הוא נשאר בחברה שלו, אבל רק סיכוי של 5.6% להיבחר שוב לטוב ביותר אם הוא עוזב אותה. לפי הבדיקה של גרויסברג, אנליסטים טובים מצליחים להראות את האיכות שלהם טוב יותר אם הם נשארים במקום עבודתם זמן ארוך יותר. אנליסט שנשאר בעבודה שלו יותר מחמש שנים מעלה את הסיכויים שלו להיכנס לרשימה ב־54.3% לעומת "סופרסטארים" שעוזבים את מקום עבודתם, ואז סיכוייהם יורדים ל־39%.

גרויסברג בדק גם שחקני פוטבול וגילה שפאנטרים (בועטי כדור בתחילת מהלכים) שעוזבים קבוצות ומצטרפים לקבוצות חדשות אינם חווים ירידה בביצועים שלהם, וזאת מאחר שהם כמעט ולא מעורבים במשחק הקבוצתי ויש להם תפקיד אחד - לבעוט את הכדור כמה שיותר רחוק. זאת בעוד ווייד רסירברים, שצריכים לעבוד על תיאום עם הקוורטרבקים וחברים אחרים לקבוצה, חווים ירידה בביצועים שלהם לאחר מעבר קבוצה.

ב־"Chasing Stars" גרויסברג מייחס חשיבות רבה לעבודת צוות בספורט או בעולם העסקי וטוען שהדבר הכי טוב שחברה יכולה לעשות זה לקדם מבפנים - אנשים שמכירים את החברה, את האנשים, ויודעים לעבוד בעבודת הצוות הקיימת. "אם אי אפשר, אז צריך תוכנית שיטתית לצרף אאוטסיידרים לקבוצה. צריך להביא אנשים טובים מבחוץ אחרי בדיקה ארוכה, אבל לעשות להם אינטגרציה מהירה לתוך המערכת ולדאוג שהם מרגישים בנוח ובבית כמה שיותר מהר".

כדורגל הוא ספורט שאולי אפילו יותר מפוטבול דורש תיאום וכימיה טובה בין השחקנים. ולכן, ברצלונה וזוביזרטה וג'וזף מריה ברותמאו, הנשיא שלא נבחר אלא קיבל את תפקידו של סנדרו רוסיי אחרי שזה עזב בגלל שערוריית ההחתמה של ניימאר, כשלו בהבנה שמה שהופך את הקבוצה לעוצמתית זה ההמשכיות והיציבות בסגל. בשלוש השנים האחרונות ברצלונה רכשה 10 שחקנים שאמורים לתפוס מקום בהרכב. אלו שינויים גדולים מדי.

הזמן של מסי לעזוב?

בברצלונה שכחו שם שמה שהפך את בארסה לגדולה זו הזרמת הדם החדש מהאקדמיה המשובחת של המועדון והרכישות המדויקות של שחקנים שמתאימים לסגנון המשחק המורכב והמסובך שנדרש מבארסה לשחק. 

העונש שקיבלה ברצלונה לא יאפשר לה לרכוש שחקנים בחלון העברות הנוכחי ובחלון העברות הקייצי. וזה דווקא יכול להיות חדשות נפלאות לקבוצה - שיכולה להתחיל להסתמך יותר על בוגרי האקדמיה שלה שעושים חייל בהשאלה כגון ג'רארד דיולופאו ודניס סוארס בסביליה וכריסטיאן טיאו בפורטו או שחקנים מוכשרים בברצלונה B, אלן חלילוביץ', אדמה טראורה, אלכס גרימלדו, ז'אן מרי דונגו ואחרים.

כמו כן, ההסתמכות על סרג'י רוברטו, סרג'י סאמפר או מוניר אל חדדי עשויה להתברר כאחד מהדברים הטובים שקרו לברצלונה. השחקנים האלה והשחקנים מברצלונה B, מותאמים יותר לסגנון המשחק של ברצלונה ומכירים זה את זה.

ומה עם מסי?

אולי הגיע הזמן לתת לטאלנט הגדול לנסות להתאים את עצמו לקבוצה אחרת. יקח לו לפחות שנה לעשות את זה.

תגיות