אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפי ניב: "שנת 2014 לא הייתה טובה לכל המשקיעים, חלק הפסידו כסף" צילום: אוראל כהן

רפי ניב: "שנת 2014 לא הייתה טובה לכל המשקיעים, חלק הפסידו כסף"

בפאנל שהתקיים בכנס פאנדר אמר פול קליין, ראש מערך הייעוץ של לאומי: "אנחנו רואים הוא שהקרנות לא מצליחות להכות את המדדים"

06.01.2015, 22:00 | רחלי בינדמן

מנהלי קרנות הנאמנות דיברו הערב על הבעיות הבוערות בתעשייה במסגרת כנס של אתר האינטרנט Funder שהתקיים בבניין הבורסה החדש.  

קראו עוד בכלכליסט

מנחה הכנס שאל את המנהלים כיצד הם מסבירים שהגיוסים הגדולים בקרנות לא מתזמנים את השוק כאשר הגיוסים הגבוהים בשוק האג"ח נעשו מעט לפני דצמבר שבו נרשמה תשואה שלילית בתחום "מי שעוקב אחרי הפעילות המתמשכת בשוק הקרנות, יודע שהקביעה הזו אינה מדויקת.

לאורך השנה האחרונה ראינו זרימה של כספים המפיקדונות השקליים והקרנות הכספיות, אל תוך קרנות האג"ח ממשלתי וקונצרני. אם מסתכלים על שנת 2014 כמכלול, המשקיע בקרנות האג"ח הניב תשואה נאה, למרות הירידות בדצמבר האחרון" השיב ירון דייגי, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של בית ההשקעות פסגות. "אגב מעבר הכספים נעשה כנגד דעת מומחים שהניחו כי ההשקעה בקונצרני בישראל כבר אינה כדאית", הוסיף.

אלא שבמפתיע רפי ניב, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של מיטב-דש חלק על קביעתו של דייגי: "אינני מסכים עם הקביעה ששנת 2014 הייתה טובה למשקיעים. חלק מהמשקיעים הפסידו כסף וזה בעקבות אכן מה שקרה בדצמבר. מה צריך ללמוד מזה?שאסור להסתמך על תשואה בלבד של הקרנות. יש צורך לבדוק מה הדירוג של הקרן, המח"ם והפיזור של הקרן וכך להחליט על רכישת הקרן. אני ממשיך להאמין שעדיף להיות שמרניים בתחום וזהירים מאוד ולשמור נתחים גבוהים במזומן".

רפי ניב מנכל קרנות הנאמנות של מיטב-דש, צילום: אוראל כהן רפי ניב מנכל קרנות הנאמנות של מיטב-דש | צילום: אוראל כהן רפי ניב מנכל קרנות הנאמנות של מיטב-דש, צילום: אוראל כהן

פול קליין, ראש ענף ייעוץ השקעות בבנק לאומי הוסיף "עדיין קיים הצורך של חינוך הציבור איך להשקיע בשוק ההון. לקרנות יש חלק בכך שהציבור אינו משקיע בצורה נכונה. פרסום התשואות בלבד על ידי בתי ההשקעות משפיע משמעותית על ההחלטה של השקעה. בסביבה כזו, חשיבותו של יועץ ההשקעות משמעותית. עלי היועץ ללמד את המשקיע להסתכל קדימה ולנתח את תכולת הקרן ולא להסתכל אחורה על תשואה בלבד. המודלים שיש בבנק הלאומי מסתכלים תמיד קדימה. זאת כל עוד אין קרן כשלהי שידעה להכות את מדד היחס לאורך ההיסטוריה בצורה קונסיסטנטית. מה שאנחנו רואים הוא שהקרנות לא מצליחות להכות את המדדים ואף שינויי מדיניות נעשות בצורה דחופה עם ממוצע של פחות משלוש שנים".

אודי אלוני מייסד פאנדר וראש לשכת יועצי השקעות התייחס לכך כשאמר: "אני תמיד טוען שפרסום תשואות או מקומות בקטגוריה של הקרן הינו שגוי. צריך לבדוק בקרן ולפרסם האם הנכסים מתאימים לאסטרטגיה של הבנק על ידי הקרן? אל תפרסמו תשואות או מקומות. זה לא עובד הרבה זמן".

אלוני הוסיף, "אחד הדברים שהיועצים כן בבנקים עושים הוא לחנך את המשקיעים והמשקיע לאט לומד כיצד לפזר את התיק שלו. הוא התחיל עם הכספיות, עבר לממשלתיות, עכשיו הוא באג"ח ובסוף הוא יעבור למניות. עוד נגיע להרגל של האמריקאים שתיק ההשקעות שלהם מובנה בצורה קבועה מ 60%-70% מניות".

צחי קורן מנכ"ל קרנות הנאמנות של אקסלנס התייחס לסביבת הריבית הנמוכה ואמר :" אנו נמצאים סביבת ריבית נמוכה ומערך היעוץ שאמון על אפיון הלקוח הופך מתוחכם יותר. כמו כן בתי השקעות הפכו לסופר מרקט פיננסי עם שלל מוצרים שעונים על כל צורך של הלקוח. אם מצב זה יימשך אין סיבה לכך שההישג של צמיחת ענף הקרנות לא ישוחזר".

שי מזרחי, סמנכ"ל מכירות בהראל הוסיף: "כשיש ביטחון אצל המשקיע הוא מאפשר להשקיע בצורה טובה יותר. שקיפות לוקחת את המשקיעים למקום נוח יותר. מערך הייעוץ עושה את זה בצורה טובה. תשואות טובות זה חלק מהעניין אבל לא כל העניין".

רפי ניב ציין כי בעיניו חרף סביבת הריבית הנמוכה קרנות הנאמנות הכספיות המהוות חלופה לפיקדון הבנקאי עדיין רלוונטיות "הקרנות הכספיות מהוות אלטרנטיבה לאי הפסד. זו לא תמיד אופציה כזו רעה מי שמכר כספית בקיץ והשקיע בקרן אג"ח, מצא את עצמו בדצבמבר מופסד. וכמובן ההיפך. כספיות מאפשרות לשמור על רמת מזומנים גבוהה ומאפשרת את היכולת להגיב להתפתחויות בשוק".

תגיות