אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלופוביה זוקפת ראש

הכלכלופוביה זוקפת ראש

כמו שנאת היהודים באירופה במאה ה־19, גם שנאת הכלכלנים אינה מגובה בעובדות. מקורה באותה אקסיומה מחקרית: אם זו התחושה הרווחת, סימן שהם ראויים לכך, ולכן יש לצאת ולחפש את מקור הרוע של הגזע הארור

07.01.2015, 10:50 | איל וינטר

כאשר באמצע המאה ה־19 פרחה שנאת היהודים בכל פינה באירופה, התעניינו חוקרים אירופים לא מעטים במקורותיה של שנאה זו. אך במקום לחפש את שורשיה בחוליים של החברה האירופית באותה תקופה, חיפשו כמעט כולם את הסיבה דווקא אצל היהודים. האקסיומה המחקרית דאז היתה שאם כולם שונאים את היהודים, הרי שברור שהם ראויים לשנאה הזו, ולכן יש לחפש ולמצוא את מקור הרוע של הגזע הארור הזה.

לאחרונה בחרו פרופ' מריון פוקרד, סוציולוגית מאוניברסיטת ברקלי, ושותפיה באותה דוקטרינה מחקרית, ויצאו לחפש ולמצוא את מקור הרוע של הכלכלנים. במאמר מחקרי שכותרתו "עליונות הכלכלנים" הם קובעים: הכלכלנים מתנשאים ובעלי ביטחון עצמי מופרז. שכרם גבוה ללא הצדקה, והנטייה של מקבלי החלטות להקשיב לדעתם היא מוטעית.

אף לא אחת מטענות אלו מגובה בעובדות, והנתונים העיקריים המופיעים במאמר עוסקים בהרגלי הציטוטים של הכלכלנים. לבסוף מרמזים המחברים שהכלכלנים שונאי נשים, תוך שהם מציינים את שיעור תוארי הדוקטורט המוענקים לנשים במחלקות לכלכלה, בהשוואה לסוציולוגיה ולתחומים אחרים. הם כמובן אינם מציינים מהו שיעור הנשים המבקשות להתקבל ללימודי דוקטורט בכלכלה מלכתחילה. מהנתונים המוצגים ומההיגיון העקום המתלווה אליהם, משתמע שהפיזיקאים והמהנדסים הם שוביניסטים חשוכים עוד יותר מהכלכלנים, אך לכך כמובן אין כל התייחסות במאמר.

אוניברסיטת ברקלי אוניברסיטת ברקלי אוניברסיטת ברקלי

מאמרים גרועים מתפרסמים מדי פעם גם בכתבי העת המחקריים. זו אינה סיבה לדאגה. אך התהודה שעשתה עבודה כה שטחית ומגמתית בעיתונות העולמית, כולל זו שלנו, מדאיגה הרבה יותר.

תהודה זו מוכיחה את הטענה הנכונה היחידה במאמר, וכנראה גם את הסיבה לכך שהוא נכתב מלכתחילה: הציבור שונא כלכלנים. כל כך גדשה הסאה, עד שלאחרונה פרסם באחד הבלוגים של עיתון "הארץ" אורי כץ (בעצמו דוקטורנט לכלכלה) כתבה שכותרתה "גם כלכלנים הם בני אדם".

גם בקרבם, זועק כץ, ישנם זוגות צעירים המתקשים לקנות דירה או פנסיונרים הנאלצים לסייע לילדיהם.

להיטיב מבלי להרע

כשאנשי תקשורת וטוקבקיסטים משתלחים בכל פינה ציבורית בכלכלנים על היותם רודפי בצע וחסרי אמפתיה, ברור שיימצאו אנשי האקדמיה שיגלו את הפרוטוקולים הסודיים של זקני הכלכלנים.

הכלכלן לואיג'י זינגלס הראה לאחרונה במאמר מעניין, שכאשר מבקשים מאנשים לבחור באחד מבין שני פתרונות לבעיה חברתית מסוימת, ומספרים להם שרוב הכלכלנים ממליצים על אחד הפתרונות - כמעט כולם יבחרו בפתרון האחר. כך נהג אפילו שר האוצר של מדינת ישראל, שהצהיר פומבית, באותו מבט מתחנן לחיבוק ציבורי, שהוא לא מתייעץ עם כלכלנים. לראשונה העלה שר בכיר במדינה את הבורות לדרגת ערך לאומי, רק משום שהבורות, לצד הצורך האובססיבי לפרגון ציבורי, הן התכונות העיקריות שהביא עמו לתפקידו כשר אוצר.

הכלכלנים הנם אנשי מדעי החברה ועניינם בקידום הרווחה החברתית. מימיי לא ראיתי מאמר בכתב עת כלכלי הממליץ לחברות כיצד להגדיל את הרווחיות שלהן על חשבון הצרכנים. המושג המרכזי בכלכלה הוא "יעילות פארטו", שמשמעותו להיטיב מבלי להרע לאיש. פרס הנובל בכלכלה ב־2012 הוענק לכלכלן אלבין רות על מנגנון חברתי שפיתח, שיישומו הביא להצלה מוכחת של חיי אדם באמצעות התאמה נכונה של כליות מתורמי כליה לחולים הזקוקים לה - תחום שמשך לתוכו מספר לא מבוטל של כלכלנים ישראלים צעירים ומוכשרים, כמו איתי אשלגי ואסף רום.

נכון, במהלך השנים פיתחו הכלכלנים שיטות מחקר שונות מאלו של רוב חוקרי מדעי החברה: השיטה המתמטית שבמרכזה תורת המשחקים, המשמשת כמכשיר להבנה תיאורטית של אינטראקציות חברתיות; והשיטה האקונומטרית, שהיא אוסף של מכשירים סטטיסטיים לניתוח נתונים. האמת היא שקיים שינוי עקבי בגישה המחקרית של כמעט כל התחומים במדעי החברה לכיוון הגישה הכלכלית. במחלקות המובילות במדע המדינה בארה"ב ובבריטניה כמעט אין אנשי סגל צעירים שמשתמשים במודלים מתמטיים או בשיטות אקונומטריות במחקרים שלהם. זה די מתבקש, שהרי כיצד ניתן להבין לעומק תופעות חברתיות ללא שימוש יסודי בנתונים וללא ניתוח לוגי של התופעות?

גישה מתמטית מסתורית

אז למה בכל זאת שונאים את הכלכלנים? מדוע אספסוף תקשורתי שלם מייחל להקזת דמם? זוהי כמובן שאלה סוציולוגית מצוינת, ואני מאמין שיימצא סוציולוג מוכשר שייתן על כך תשובה טובה, במקום זו המופרכת של פוקרד ועמיתיה. לי יש השערה, אבל רק השערה: אני סבור שהשילוב של הגישה המתמטית שהנה מסתורית לרוב הציבור, לצד התפיסה שכלכלנים עוסקים בשאלות של כסף, יוצר חשדנות רבה שסופה שנאה. נראה שאלה ששפתם ומנהגיהם שונים מהאחרים ועיסוקם בענייני כספים - נידונים להיות שנואים. האם מהדהדת כאן שנאה אחרת?

הכותב הוא ראש הקתדרה לכלכלה על שם סילברצויג, הפקולטה למדעי החברה של האוניברסיטה העברית

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

32.
הרשה לי השערה שונה
רוב הכלכלנים שמתבטאים בתקשורת ובעלי תפקידים בכנסת ובממשלה, מנתחים נתוני מאקרו. נתונים אלו מעצם טבעם לא מדברים בשפה אליה מרבית האנשים יכולים להתייחס. ניתוח נתוניה מאקרו מביא לרוב גם למסקנות ״ימניות כלכליות״ (הפחתת המימון הממשלתי לטובת הגדלת יוזמה והסקטור הפרטי). שילוב זה של דיבור בשפה ובמונחים שקשה להעביר תקשורתית ומגמה ״ימנית כלכלית״ הוא הרמה להנחתה עבור תקשורת המיון-סטרים שברובה נמצאת הרחק בצד השמאלי של המפה הכלכלית. בעולמנו אנשי התקשורת הללו מוליכים את הלכי רוח הציבור בשלושים שנה וזו התוצאה
שוקי  |  09.01.15
29.
'עניינם בקידום הרווחה החברתית'. ממש. כל נערי האוצר. רק שאצל הטייקונים
בדיקה פשוטה של הרקע הכלכלי של הכלכלנים הבכירים תראה שהרווחה החברתית אינה מעסיקה אותם... ובאשר לאותו כץ - מתעקש לעקם את המציאות עם גרפים שהיו גורמים לכל מתמטיקאי חלחלה. זו אולי הבעיה - ל'מדע' הזה יש שיטות מדעיות, שנועדו לקדם אג'נדות. במקום ההיפך - לחקור איך דברים קורים, הכלכלה מנסה לחקור איך להמשיך את המצב הקיים, ולהרבות עושר לעשירים (שמעולם בהיסטוריה האנושית לא היו עשירים יותר). המבחן היחידי הוא מבחן התוצאה, וכאן הכלכלנים די נכשלו.
עככ  |  08.01.15
28.
לא שונאים כלכלנים שונאים את הטיקונים /אוליגרכים שגוררים אותנו לעבדות מודרנית
יחד עם התפתחות הטכנולגיה והתקשורת נחשפת האמת המזעזעת כולנו עבדים עבדים של הטיקונים והאוליגרכים מילא הינו רק עבדים המצב היה סביר הבעיה שתאוות הבצע של עשירי העולם אינה יודעת שובע , אנשים אלו אינם מוסריים ואין להם גבולות כיום כבר ברור מאיליו שכל המלחמות כולם נובעת מהצורך של חברות עיסקייות למכור נשק מדים כלים לציוד כבד כלומר תעשיות המלחמה משגשגות והטיקונים רק מלבים עוד ועוד מלחמות כדי למכור עוד ועוד ציוד אם כמה אזרחים נהרגים על הדרך זה לא משנה כלל העיקר הוסיפו עוד אחוז לשורת הרווח אותו הדבר נכון גם לגבי מגפות ומחלות ארורות אחרות שמיוצרות ע"י תעשיות התרופות בשיטוף עם תעשיות המזון שמרעילות אותנו דרך המזון כדי שנקנה עוד ועוד תרופות . איין כל הבדל בין חברות אילו לדעאש או כל ארגון טרור אחר הם פועלים בדיוק באותה שיטה זורעים פחד בלב הציבור ואז ממציאים כיביכול פתרון שמרגיע את הציבור וגורם לו לשלם כיום כבר כולם יודעים כי אנשי העסקים אינם אנשים חכמים מוכשרים מעיזים או מיוחדים בדרך זו או אחרת כיום נחשפה האמת כי מדובר במשפחות שדורות על גבי דורות מקימות יחסי הון שילטון של שוחד ורמייה שמגובת ע"י התקשורת המגוייסת אך לא לעולם חוסן כיום אמת פשוטה זו עדיין בעידוד התקשורת המשוחדת נחשבת תאוריה קונספרטיבית אך בעתיד עם התפתחות הטכונולוגיה ותקשורת ההמונים תחשף האמת והאנשות תמצא עצמה במשבר חדש לא ברור לאן זה יתפתח אבל השקר הזה שאנו חיים בו ובטוחים שאנחנו חופשיים ובני חורים אחראים לגורלנו עומד להתפרק
תכלס  |  08.01.15
לכל התגובות