אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר מגבש צעדים מיידיים לעצירת תגמול סוכני ביטוח צילום: טל שחר

בלעדי לכלכליסט

האוצר מגבש צעדים מיידיים לעצירת תגמול סוכני ביטוח

הראל יצאה במבצע לסוכני הביטוח שלה שבו היא מתמרצת אותם לשווק קופות גמל בדמי ניהול הנושקים למקסימום בתמורה לעמלות גבוהות במיוחד. משרד האוצר: "מתבצעת בחינה של תלונות בנושא, ועמדה מסודרת תפורסם בימים הקרובים"

08.01.2015, 07:58 | רחלי בינדמן

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר הבהירה בריש גלי כי היא מתנגדת למתן בונוסים לסוכני ביטוח. אלא שחברות הביטוח ובתי ההשקעות מתעלמים ממסריה וממשיכים להעניק בונוסים המבוססים על מכירות שתלויות בגובה דמי הניהול.  

קראו עוד בכלכליסט

כעת נודע ל"כלכליסט" כי אגף שוק ההון מגבש צעדים מיידיים לעצירת תגמול סוכני הביטוח. ממשרד האוצר נמסר כי "האגף פועל לעצירת השיטה של גזירת גובה העמלות המשולמות לסוכן הביטוח מדמי הניהול שמשלם הלקוח. זו שיטה פסולה. בימים אלה מתבצעת בחינה של תלונות שהתקבלו בנושא, ועמדה מסודרת תפורסם בימים הקרובים. האגף פועל להגברת השקיפות של ציבור המבוטחים לגבי מבצעים ופרסים שניתנים לסוכנים בגין המכירה של מוצרי ביטוח".

במקביל לכך, הגיע לידי "כלכליסט" מבצע של חברת הביטוח הראל, בשליטת יאיר המבורגר, ביחס למוצרי הגמל, הפנסיה וההשתלמות. המבצע, שזכה לשם "Extra challenge", אמנם לא מציע טיסות מפנקות לחו"ל על עמידה ביעדי מכירות אלא כסף מזומן על כל גיוס שיגיע לרף מסוים. על מיליון שקל של גיוס למוצרי הפנסיה יקבל הסוכן 4,000 שקל, על 1.5 מיליון שקל 6,500 שקל, על 2.2 מיליון שקל 12 אלף שקל וכן הלאה. סוכן מצטיין שיגייס 7.5 מיליון שקל, יקבל 50 אלף שקל. אלא שכאן לא נגמר התמריץ. בהראל יש מתן עדיפות ברור לגיוסים לקרנות השתלמות, כאשר כל שקל שיגויס לקרן השתלמות של הראל יחושב כאילו גייסו 1.25 שקלים.

הבעיה המרכזית במבצע כזה היא שהראל מתמרצת את הסוכנים לשווק מוצרי פנסיה בדמי ניהול גבוהים. עבור גיוסים לקרנות השתלמות של הראל יוכר מלוא הסכום שגויס (100%) רק אם יועברו חוסכים בדמי ניהול של לפחות 1.2%.

לעומת זאת, אם סוכן יגייס חוסך לקרן ההשתלמות של הראל בדמי ניהול של 0.6% "בלבד", רק 40% מהסכום שגויס יוכרו לו לצורך חישוב הפרס. היום ממוצע דמי הניהול בקרנות ההשתלמות נע בין 0.7% ל־0.8% וחוסכים בעלי כושר מיקוח יכולים בקלות להשיג דמי ניהול נמוכים יותר, אלא שהמבצע של הראל יוצר לסוכן תמריץ דווקא להעלות את דמי הניהול.

עבור גיוסים לקופות הגמל של הראל, כדי שכל סכום הגיוס יוכר לסוכן, עליו לגייס חוסכים בדמי ניהול של לפחות 1%. תקרת דמי הניהול החוקית לגבייה היום בקופות גמל נושקת לרף ה־1.05%, ולפיכך הסוכן מתומרץ לשווק את קופות הגמל של הראל בדמי ניהול מקסימליים. עוד קובעת הראל כי דמי ניהול מינימליים להשתתפות במבצע הם 0.5%. רק באחרונה פורסמו ממצאי ביקורת חריפים של אגף שוק ההון באוצר על התנהלות סוכני ביטוח. הביקורת הצביעה על שיטות הפעולה של חלק מהסוכנים המציגים נתונים שגויים לחוסך בדבר דמי הניהול שהוא משלם על המוצר הקיים שלו למול המוצר הפנסיוני שאליו הם רוצים להעביר אותו.

לפני שלושה חודשים פרסמה סלינגר טיוטת חוזר בנושא הדורשת לאסור כל תגמול שאינו כספי ואשר מגביל את היקף עמלות ההצלחה כתוצאה מעמידה ביעדים ואוסר על קשר בין עמלות לגובה דמי ניהול. לאחר שבית ההשקעות אלטשולר שחם יצא בנובמבר האחרון במבצע לסוכנים שכלל טיסות מפנקות לחו"ל כפרס, סלינגר הבהירה בתגובה כי "הפרקטיקה של תגמול סוכנים באמצעות פרסים ומתנות היא פסולה. טוב היה לו חברות היו נמנעות משיווק מסוג זה".

דורית סלינגר, צילום: אבי אוחיון, לע"מ דורית סלינגר | צילום: אבי אוחיון, לע"מ דורית סלינגר, צילום: אבי אוחיון, לע"מ

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
סוף עידן נוסף
רון מסתמן סופו של עידן שבו סוכן הביטוח הוא שק חבטות של כולם. נסו להתקשר למוקד דל אחת מחברות הביטוח ( הישירות או המסורתיות) ב 20:00, נרטה מי ידבר איתכם. גם אם עדיתם תאונה, פרצו לכם הביתה או בגיור מעניין אתכם לדעת כמה סכום הביטוח שלכם לאבדן כושר עבודה. סוכני הביטוח עושים עבודת קודש. נכון, יש גם פירות באושים בסל הזה, תםקידו דל הצרכן הוא לזרוק אותם מהענף. מי שמוכר לך ביטוח בהנחה לא הגיונית, סופך לשלם את ההנחה בריבית דריבית ביום תביעה, אין כאן קסמים. כמו ש 200,000 קשישים נזרקו מהביטוח הסיעודי
דורון הורנפלד  |  11.01.15
6.
סוף עידן עמלות מכירה ותחילתו של עידן שכר-טרחה בגין שרותים מקצועיים
סוכן הביטוח של העולם הישן שלפני וועדת בכר התפרנס בעיקר מעמלות בגין מכירות ביטוח. עולמו של סוכן הביטוח לאחר וועדת בכר עבר ועובר מהפך מקצה לקצה מסוכן ביטוח מוכרן מקצועי שנמדד מגודל תפוקות בלבד . לסוכן ביטוח/פיננסי מקצועי שנמדד היום ע"פ הערך שהינו מביא ללקוח שלו ומכאן לא יתכן שהיצרן(חברות הביטוח/בתי השקעות)ישלם תגמול בגין ערך זה(אין אחידות אינטרסים) אלא הלקוח עצמו ע"פ סכום מראש עם סוכן הביטוח המקצועי שבחר ללוות אותו וזה שווה ערך לכל בעל מקצוע חופשי שאנו שוכרים את שרותיו ומשלמים לו שכ"ט ישירות לנותן השירות ע"פ הצרכים שלנו ממנו . נראה לכם כשאנו שוכרים מייצג עו"ד לייצג אותנו במערכת המשפטית אז את שכ"ט של העו"ד משלם משרד המשפטים/בתי-המשפט או כשאנו שוכרים מייצג רו"ח לייצג אותנו מול מערכות המיסוי אז את שכ"ט של הרו"ח משלם מס-הכנסה...אז ברור לכולנו שלא!!! ומה השוני פה? אותו סוכן ביטוח מקצועי שבחרנו אותו לעריכת תיק ביטוח פנסיוני/פיננסי ולייצג אותנו מול חברות הביטוח/בתי-השקעות והוא איש המקצוע שמטפל עבורנו בכל הנושאים החשובים שקשורים למקצועו ושחלקם נחשבים הנושאים הכי חשובים לנו כמו - פנסיה, מבעל מקצוע זה שרואה קודם כל את האינטרסים שלנו כלקוחות. ממנו אנו נצפה ונדרוש שישמור על האינטרסים שלנו קודם כל ועל זה אנו נשלם לו שכ"ט הוגן וראוי .....ואם נחשוב אחרת תזכרו תמיד!!!..כלל בסיסי בכלכלה מה שעולה בחינם...שווה בחינם.......ותחשבו על זה!!!
רון אופק--תכנון-פיננסי וניהול-סיכונים , הרצליה  |  11.01.15
5.
מי שאשם הם חברות הביטוח וכחלון לא יכול לעשות כלום
למה סוכני הביטוח נראים לך כמטרה? בגלל כתבה של כתבת שיוצאת כל הזמן דווקא נגד ציבור סוכני הביטוח ולא חברות הביטוח בעניין שממשיכות לחלק בונוסים? אפילו כחלון שלך לא יוכל לעשות כלום נגד סוכני הביטוח היות והם לא הבעיה אלא חברות הביטוח ובתי ההשקעות
למגיב 3  |  11.01.15
4.
אפשר גם אחרת - סוכן ביטוח שמתוגמל מהלקוח
לכל חוגגי סיום חגיגות הסוכנים. תסתכלו מסביב, הסוכנים הטובים והמקצועיים לומדים לעבוד מול הלקוח בדמי ניהול נמוכים מאוד, פחות ממה שמופיע בכתבה, ולקבל את התגמול ישירות מהלקוח. כך הכל שקוף וברור, אין סודות, יש מחוייבות ברורה שאינה משתמעת לשתי פנים והלקוח מקבל שירות, או ״מפטר״ את הסוכן. מקצוענות עולה כסף ושווה זהב, רק תבדקו.
דורון הורנפלד  |  11.01.15
לכל התגובות