אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד קורבן צנע: הקיצוץ בפנסיות צפוי לחסל את תופעת השוגר דדי בברזיל צילום: איי פי

עוד קורבן צנע: הקיצוץ בפנסיות צפוי לחסל את תופעת השוגר דדי בברזיל

המדיניות עד עתה זיכתה נשים בפנסיה של בעליהן גם אם הן נישאו לאחר מותם ויצרה תופעה של צעירות עניות שנישאות לקשישים עשירים

08.01.2015, 09:59 | שירות כלכליסט

הרפורמה בפנסיות שהעבירה בדצמבר ממשלת ברזיל מאיימת לחסל את תופעת הנשים הצעירות שנישאות לגברים מבוגרים כדי להבטיח לעצמן חיים טובים יותר - כך דיווח השבוע העיתון "פייננשל טיימס".

עד כה היתה ברזיל אחת המדינות בעלות מדיניות הפנסיה הנדיבה בעולם, וזאת משום שאלמנה היתה זכאית לקצבת בעלה לשעבר גם אם נישאה מחדש. ההסדר גרם למה שממשלת ברזיל כינתה "אפקט ויאגרה" - גברים מבוגרים ועריריים שהפכו לרווקים מבוקשים. כעת יקבלו האלמנות רק מחצית מקצבת הפנסיה של בעליהן המנוחים, ונשים מתחת לגיל 44 יהיו זכאיות לקצבה רק למשך 3 שנים לאחת מות בעליהן.

דילמה רוסף נשיאת ברזיל בטקס השבעתה , צילום: איי פי דילמה רוסף נשיאת ברזיל בטקס השבעתה | צילום: איי פי דילמה רוסף נשיאת ברזיל בטקס השבעתה , צילום: איי פי

מקורה של תופעת הנישואים בין גברים קשישים לנשים צעירות טמון בכך שברזיל היא אחת המדינות המקוטבות בעולם מבחינה מעמדית, שכן תושבי הדרום הם אמידים ומשכילים ואילו תושבי הצפון ברובם עניים ועוסקים בעבודת כפיים. אף כי נישואי נוחות הם נוהל נפוץ למדי, מדיניות הפנסיות הפכה את התופעה לכמעט ממוסדת.

עם השבעתה לקדנציה שנייה ב־1 בינואר, התחייבה נשיאת ברזיל דילמה רוסף כי הפעם תשמור על יציבות כלכלית ותנהל תקציב אחראי מבלי לפגוע ברווחת האזרחים. רוסף מסרה את ההצהרה הלא פשוטה הזו בביטחון מלא, מאחר שאת הפגיעה הגדולה ברווחה כבר עשתה בשולי הקדנציה הראשונה. ב־29 בדצמבר הכריזה ממשלתה על רפורמה מקיפה במערך הפנסיה ודמי האבטלה, שצפויה לחסוך לקופת האוצר כ־6.7 מיליארד דולר.

הסיבה להתמקדותה של רוסף דווקא בחלק זה של התקציב נובעת מהעיוות שהוא יצר בכלכלה. בנובמבר כתב הפרשן של סוכנות הידיעות בלומברג בברזיל, מאק מרגוליס, כי ההוצאה של ממשלת ברזיל, שאוכלוסייתה הולכת ומזדקנת, על פנסיות לאזרחיה עלולה לגרום לקריסת כלכלת המדינה. הגברים הקשישים, שביטול הקצבה פגע באטרקטיביות שלהם, הודיעו כי יחברו לאופוזיציה במטרה לבטל את רוע הגזירה. ברזיל סיימה חמש שנים של צמיחה חלשה עם צפי לצמיחה שלילית ב־2015. "צנע אינו עמדה שקל לנקוט אותה, אך המהלך יאיץ את הצמיחה", אמר ל"פייננשל טיימס" אלברטו ראמוס, כלכלן בכיר בגולדמן זאקס.

תגיות