אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זה לא טלפון

זה לא טלפון

אם זה נראה כמו אייפון ומרגיש כמו אייפון אולי זה בעצם נו־פון, חתיכת פלסטיק שלא עושה דבר וכל מטרתה לסייע בגמילה מהתמכרות לסלולרי. כך הפך הרעיון המבריק מבדיחה בבר למתנה הלוהטת של 2015

11.01.2015, 09:13 | נמרוד צוק
במבט ראשון המוצר שביקש לגייס כספים מההמון באתר קיקסטארטר נראה מעט משונה. הוא דומה לדגם חדש של סמארטפון, אבל למעשה הוא בדיוק ההפך. "הכירו את הנו־פון (NoPhone), אלטרנטיבה נטולת טכנולוגיה לצורך הקבוע במגע בין היד שלכם למכשיר הטלפון", נכתב בטקסט המצורף, שנדמה שכולו בדיחה ארוכה על טקסטים שיווקיים ריקניים. "עם עיצוב דק, קל ואלחוטי לחלוטין, הנו־פון יכול לשמש כתחליף לכל התקן נייד, והוא יספק לכם גישה תמידית לחתיכת פלסטיק קרה ומלבנית מבלי להפריע לאינטראקציה עם האנשים שסביבכם. לעולם לא תיאלצו לחוש שוב את התחושה המטרידה של מגע עור בעור כאשר תסגרו את כף היד שלכם".

את פני הנכנסים לדף הפרויקט מקדמת גם טבלה משעשעת, שמשווה בין המפרט של הנו־פון לבין זה של אייפון 6. בקטגוריות כמו "מערכת הפעלה", "רזולוציה" ו"בטרייה" נכתבו פרטי אייפון 6, ואילו בנו־פון נכתב פשוט "לא". לעומת זאת, בקטגוריות "עמידות בפני סדקים" ו"עמידות בפני מים" נכתב על הנו־פון "כן", בעוד אייפון 6 מקבל את המילה "לא".

הגרסה המשודרגת של הנו-פון. 18 דולר לחתיכת פלסטיק עם מראה למכורי הסלפי הגרסה המשודרגת של הנו-פון. 18 דולר לחתיכת פלסטיק עם מראה למכורי הסלפי הגרסה המשודרגת של הנו-פון. 18 דולר לחתיכת פלסטיק עם מראה למכורי הסלפי

במילים אחרות, יוצרי הנו־פון — ואן גולד, אינגמר וורקס ובן לאנגוולד, ארט־דירקטורים בשנות ה־30 לחייהם מניו יורק, שטוקהולם ואמסטרדם בהתאמה — הציעו למכירה חתיכת פלסטיק שגודלה, משקלה ועיצובה מזכירים סמארטפון ממוצע, אבל היא בעצם לא עושה דבר. את כל זה תוכלו לקבל במחיר של 12 דולר, ויש גם גרסה "משודרגת", ב־18 דולר, שמגיעה עם מראה כתחליף למכורים לצילומי סלפי.

זה נשמע כמו בדיחה או אמירה על ההתמכרות לסמארטפונים, אבל לקראת תקופת החגים האחרונה אלפי הזמנות החלו להגיע. כשהפרויקט עבר את יעד הגיוס והמהדורה הראשונה כמעט אזלה, שלושת היזמים נאלצו לחשוב ברצינות איך לייצר את המוצר הפיקטיבי־למחצה שלהם.

"הרעיון עלה כשישבנו יחד בבר ודיברנו על ההתמכרות של כולנו לטכנולוגיה", מספר ל"כלכליסט" גולד, שעובד בסוכנות הקריאייטיב סילבר ושות' בניו יורק. "דיברנו על זה שאי אפשר יותר לצאת מהבית בלי לקחת את הסמארטפון, ועל האופן שבו זה משפיע על התקשורת פנים מול פנים עם אנשים אחרים.

"אנחנו לא שונאים טכנולוגיה, כולנו אנשים שמחוברים לטכנולוגיה ואוהבים גאדג'טים, אבל הבנו שאנחנו מגזימים בשימוש בהם. ברגע שהטלפון איתי אני לא יכול להתאפק הרבה זמן. גם אם הוא כבוי בסופו של דבר אני אדליק אותו, ואגיד לעצמי שזה רק כדי לבדוק כמה אימיילים".

זווית חדשה

העיסוק בהתמכרות לטכנולוגיה, לאינטרנט ולסמארטפונים הוא כמובן לא חדש, אבל תפס תאוצה בשנתיים האחרונות, עם מספר גדל והולך של מחקרים אקדמיים, מאמרים בתקשורת וקמפיינים שמנסים לעורר מודעות לתופעה. גם לא מעט מוצרים ומיזמים מנסים להציע פתרונות פרקטיים למאבק בהתמכרות. באופן אירוני מעט, אלו בעיקר אפליקציות סלולר (דוגמת Pause או Phone Addict, שמספקות מידע על מידת ההתמכרות לסמארטפון או מאפשרות לנעול אותו לפרקי זמן מוגדרים מראש).

במקביל, גם שוק הטלפונים "הטיפשים" תופס תאוצה. צילומי פפראצי שפורסמו בחודש שעבר של אנה ווינטור, ריהאנה וסקרלט ג'והנסון כשהן משתמשות בטלפונים בסיסיים ומגושמים הובילו לטענה שמדובר בטרנד מתעורר. כל אלה, עם זאת, עדיין דורשים מהמשתמש החלטה אקטיבית לצמצם את השימוש במכשיר וכוח רצון, בשעה שהנו־פון מציע זווית חדשה ומעניינת להתמודדות עם ההרגל לשאת את הסלולרי לכל מקום.

למרות היותו לא יותר מחתיכת פלסטיק פשוטה, הצליח הנו־פון לזכות בסיקור תקשורתי רב, שהביא לכמעט אלף תומכים בפרויקט ולגיוס של יותר מ־18 אלף דולר בתוך חודש. "העלינו את הקמפיין לפני תקופת החגים הנוצריים, והרבה אנשים קנו את הנו־פון כמתנה לבני משפחה וחברים, אולי כדי לרמוז להם להשקיע פחות זמן מול המסך ויותר בקשר עם המשפחה", מספר גולד. 

נו-פון נו-פון נו-פון

תזכורת להתנתק

בעקבות הצלחת הקמפיין העבירו השלושה את הפעילות לדף מכירות קבוע (nophone.myshopify.com) שבו אפשר להזמין את הנו־פון ב־12 דולר לאחד או 55 דולר לחמישה. עד כה נמכרו דרך הקמפיין והאתר, לדברי גולד, כ־2,300 יחידות. "באחת הכתבות על הפרויקט נכתב שעם הכסף שהרווחנו אנחנו יכולים למלא בריכת שחייה בגבינת פרמזן", מספר גולד, "אבל לא באמת התעשרנו מזה, ואנחנו עדיין צריכים להבין איך מייצרים את הנו־פון לכולם בעלות סבירה.

"אנחנו עדיין לא יודעים אם אנשים באמת יסתובבו עם הנו־פון במקום הטלפון שלהם, אבל אנחנו מקווים שהוא לפחות ישמש תזכורת לזה שכדאי מדי פעם להתנתק מהמכשירים הדיגיטליים ולדבר עם האדם שעומד לידך".

תגיות