אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אגרסיביות היא עניין של מחיר והיקפים, וזה מה שעשתה פסגות" צילום: יובל חן

"אגרסיביות היא עניין של מחיר והיקפים, וזה מה שעשתה פסגות"

כך העידה היום בביהמ"ש הכלכלנית הראשית של רשות ני"ע, גתית גור גרשגורן, שחיברה את חוות הדעת הכלכלית על הרצת האג"ח הממשלתיות לכאורה בפרשת פסגות

11.01.2015, 09:24 | תומר גנון

"אגרסיביות היא עניין של מחיר ושל היקפים. וזאת הפעילות שעולה מהשיחות ומהפעילות של פסגות ודויטשה בנק". כך העידה היום (א') בבית המשפט הכלכלנית הראשית של רשות ני"ע גתית גור גרשגורן, שחיברה את חוות הדעת הכלכלית על הרצת האג"ח הממשלתיות לכאורה בפרשת פסגות.

קראו עוד בכלכליסט

חוות הדעת בחנה אם הפעילות של המעורבים מתיישבת עם החשד שהייתה להם כוונה להשפיע על השערים של אגרות החוב. היא בחנה התאמה בין מה שנאמר בשיחות בזמן אמת בחדרי המסחר, לבין הפקודות בפועל שהוזרמו לבורסה על ידי הנאשמים בפרשה: סמנכ"ל הברוקראז' בפסגות לשעבר, דוד אדרי; מנהל חדר המסחר בפסגות לשעבר, שי בן דוד; מנהל חדר במסחר של דויטשה בנק לשעבר, אהרון נבון; וסוחר בחדר המסחר של דויטשה בנק לשעבר, וסער וינטראוב. הארבעה מואשמים בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והשפעה בדרכי תרמית על שער ניירות ערך.

המסקנה של ד"ר גרשגורן לגבי אדרי ובן דוד הייתה שהפעילות שלהם בשוק התיישבה עם כוונתם להשפיע על שערי האג"ח שהשתתפו במרכז החלף של משרד האוצר. לגבי נבון ווינטראוב קובעת חוות הדעת שפעילותם יכולה להתיישב עם כוונתם להשפיע של שערי האג"ח. כלומר, שניתוח הפעילות לא מעיד בהכרח על כוונה תרמתית בפעילות.

ד"ר גתית גור גרשגורן, צילום: יובל חן ד"ר גתית גור גרשגורן | צילום: יובל חן ד"ר גתית גור גרשגורן, צילום: יובל חן

גרשגורן כותבת בנוסף לגבי השיחות שנערכו בין המעורבים כי הן "מכילות גם התייחסות מפורשת והצהרות לעניין הכוונה להשפיע על השער, אולם מאחר ונתבקשתי לתת חוות דעת מתוקף מומחיותי הכלכלית לא נתתי להצהרות ולהתייחסות מפורשות אלה משקל בחוות הדעת".

עו"ד איתן מעוז, בא כוחו של סער וינטראוב, טען במהלך הדיון שחוות הדעת מבוססת על נתונים שגויים ועל מספר מצומצם של שיחות מחדר המסחר של דיוטשה בנק שאינן נותנות את התמונה המלאה. "את כותבת שדויטשה היה באחד המקרים 3% מהמכירה האקטיבית. כלומר ש-97% זה לא הם. למה לא התייחסת לזה במסקנות?".

גרשגורן: יש אופי שוני לשני השווקים המעורבים – MTS (זירת מסחר אירופאית, ת.ג) והבורסה של ת"א. ב-MTS זה יקר יותר לפעולה. קשה להשפיע ולכן הפעילות שם היא יותר מצומצמת.

מעוז: היו ימים שהיו להם 0% ביקושים.

גרשגורן: להכות שם היה עולה להם הרבה הרבה יותר כסף.

מעוז: איזה דרך יכול אדם להתכונן למכרז?

גרשגורן: כל פעולה לגיטמית. אבל כשאתה שם את זה בקונטקס של תוכנית ושל תמריץ זה יכול להתאים עם כוונה להשפיע על השער.

תגיות