אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברייט פוד שוקלת להנפיק את תנובה באסיה אחרי הרכישה צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

ברייט פוד שוקלת להנפיק את תנובה באסיה אחרי הרכישה

הרוכשת המיועדת של תנובה לא תנפיק אותה בבורסה מערבית או בתל אביב, כפי שקיוו ראשי הבורסה הישראלית, שניסו לקדם זאת מול גורמים בעסקה

12.01.2015, 07:19 | גולן חזני

חברת ברייט פוד הסינית המיועדת לרכוש את תנובה, מתכוונת להנפיק אותה באחת מהבורסות במזרח ולא בבורסה מערבית או בבורסה בתל אביב, כפי שקיוו ראשי הבורסה הישראלית, שאף ניסו לבדוק את היתכנות העניין בשיחות עם גורמים המעורבים בעיסקת רכישת השליטה בתנובה ע"י ענקית המזון הסינית.

קראו עוד בכלכליסט

שתי הבורסות הנבחנות הן הונג־קונג, שם נסחרות כרגע המניות של ברייט פוד, או סינגפור. ההנפקה מתוכננת להתבצע בעוד כשנתיים.

הולכים על הגבינה הצהובה

ראשי ברייט פוד משוכנעים כי בפרק זמן של 3–4 שנים ניתן יהיה להכפיל את ה־EBITDA (רווח תפעולי בניכוי פחת, הפחתות והוצאות מימון) של תנובה.

מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ"ל מבטח שמיר, צילום: עמית שעל מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ"ל מבטח שמיר | צילום: עמית שעל מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ"ל מבטח שמיר, צילום: עמית שעל

מנועי הצמיחה מבחינת מנהלי ברייט פוד בתנובה הם יצוא של גבינה צהובה לשוק הסיני תוך שימוש בפלטפורמות המכירה של ברייט פוד בסין. הייצוא של הגבינה הצהובה נמצא בעדיפות כיום על פני הקמת מפעל בסין לייצור גבינה צהובה בשל הכמUת הגדולה יחסית של חלב הנדרשת לייצוג של גבינה קשה (10 ליטר חלב ל־1 ק"ג גבינה צהובה), כשאת החלב הטרי מעדיפים בסין להשתמש לשימוש גולמי ולא לגבינות. הקמת מפעל מקומי עשויה להגיע בשלב מאוחר יותר.

אבל לכלכליסט נודע כי אחת הפלטפורמות המרכזיות שמשכו את הסינים ברכישת תנובה הוא מפעל "בעמק טכנולוגיות מתקדמות", הנמצא ליד מחלבת אלון תבור בעמק יזרעאל. "בעמק טכנולוגיות מתקדמות" מייצרת אבקות חלבון מי-גבינה (WPC) בריכוזים שונים, לקטוז ותערובות בעלות ערך תזונתי גבוה. המפעל משתמש במי הגבינה, שהינם תוצר לוואי של יצור גבינה צהובה, אשר נחשב למזהם סביבתי ולכן אמור להיות מוזרם לבריכות מיוחדות כדי למנוע זיהום, הליך יקר כשלעצמו.

באמצעות טכנולוגיה שפותחה בניו זילנד, מופרדים מי הגבינה למים שמוחזרים בצורת קיטור להפעיל את המכונות במפעל אלון תבור, ולאבקה שמורכבת מחלבונים, אנזימים, לקטוז וחלב לתינוקות, ואשר משמשים לתעשיית המזון. המפעל רובו מיועד לייצוא ומהווה כ־10% מהרווחים השנתיים של תנובה: כ־70 מיליון שקל. ברייט פוד רוכשת את המרכיבים שמייצר המפעל, ממדינות אחרות, ורכישת תנובה תאפשר לו לחסוך עשרות מיליוני דולרים בשנה.

הפיצוי הופקד בנאמנות

ברייט פוד הפקידה בבנק בנאמנות את הסכום של 40 מיליון דולר שבו היא תיקנס במידה ותיסוג מהעסקה שהשלמתה נקבעה ל־2 באפריל. במקרה כזה יועבר הקנס לידי איפקס ומבטח שמיר. החברה נאלצה להאריך את מועד השלמת העסקה לאחר שהקרנות שביקשו לרכוש את חלקה של מבטח שמיר בתנובה, נסוגו. הקרנות היו קרן סיילינג שבבעלות ממשלת שנחאי וקרן בוהאי שגם היא מנהלת קרוב ל־10 מיליארד דולר.

סיילינג אגב מממנת את העיסקה לברייט פוד, שבסוף של דבר תרכוש 77% ממניות תנובה, מהם 56% של איפקס ו־20.5% של מבטח שמיר, לפי שווי של 8.6 מיליארד שקל לתנובה.

תגיות