אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד יש עבודה: גרמניה וארה"ב הובילו את יצירת המשרות ב־2014 צילום: בלומברג, אבי אוחיון לעמ

עוד יש עבודה: גרמניה וארה"ב הובילו את יצירת המשרות ב־2014

המשרות שנוצרו בכלכלות המערב החזירו אותן לרמות התעסוקה של לפני המשבר, אך הפערים בקצב ההתאוששות מלמדים שהמצב רחוק מלהיות מושלם

11.01.2015, 22:08 | שירות כלכליסט

סקירה כללית של שוק התעסוקה בכלכלות המפותחות ב־2014 מגלה תמונה מעודדת, ולפיה מדינות המערב הצליחו ליצור מחדש את המשרות שנמחקו במשבר שהחל ב־2008. בארה"ב - המדינה שמספר המשרות שנמחק בה היה הגדול ביותר ועמד על 9.4 מיליון - ירד שיעור האבטלה בדצמבר לשפל של שש שנים וחצי ועמד על 5.6%. החודש האחרון של 2014 היה גם ה־11 ברציפות שבו מספר המשרות שנוצרו היה גבוה מ־200 אלף, הרצף הארוך ביותר מאז 1994. מדינות אחרות שתרמו להתאוששות הכללית הן גרמניה ובריטניה, שמספר המשרות שנוצרו בהן אף עולה על זה שמחק המשבר.  

קראו עוד בכלכליסט

ואולם, בדיקה מדוקדקת מגלה פערים אדירים בהתאוששות בין מדינות המערב ושיפור זניח בהתאוששות, אם בכלל, ברמת השכר בכולן. כך למשל בספרד, שמספר המשרות שאבדו בה בעקבות המשבר היה שני רק לארה"ב ועמד על 3.8 מיליון, מספר המשרות שנוצרו שקול רק ל־14% ממספר המשרות שנמחקו.

כריסטין לגארד. "צעדים ראשונים בדרך ארוכה", צילום: אי פי איי כריסטין לגארד. "צעדים ראשונים בדרך ארוכה" | צילום: אי פי איי כריסטין לגארד. "צעדים ראשונים בדרך ארוכה", צילום: אי פי איי

הנתונים האלו מאשרים את הערכתה של יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד, שאמרה בחודש שעבר כי שוק התעסוקה הספרדי עושה "צעדים ראשונים בדרך ארוכה". בגוש היורו כולו נוצרו רק 2.94 מיליון משרות לעומת 8.25 מיליון שאבדו. הכלכלן הראשי של ארגון העבודה הבינלאומי של האו"ם, ריימונד טורס, אמר ליומון הספרדי "אל פאיס" כי הפערים הם שם המשחק בהתאוששות הכלכלה העולמית מהמשבר.

טורס מתח ביקורת על המדיניות שנקטו ממשלות גוש היורו והבנק המרכזי האירופי בהתמודדות עם המשבר, ותלה בה את הסיבה לפערים בהתאוששות בין ארה"ב לבין אירופה. "המדינות האירופיות שסבלו ממשברים פנימיים פעלו בסביבה מוגבלת", הסביר טורס בהתייחסו למשטר הצנע שהנהיגו הממשלות ולהתערבות המוניטרית האנמית לטעמו של הבנק המרכזי האירופי. "לאסטרטגיה הזו היו השלכות שליליות ביותר על שוק התעסוקה ביבשת".

תחזית Deloitte "היקף האבטלה בארה"ב צפוי לרדת גם בטווח הארוך" מומחי פירמת ראיית החשבון העולמית מעריכים כי הכלכלה האמריקאית נמצאת על נתיב של צמיחה בת־קיימא בהובלת התאוששות שוק התעסוקה שירות כלכליסטלכתבה המלאה

הפערים ביצירת המשרות בין מדינות גוש היורו נובעים מהגמישות בשוק העבודה שלהן, והדבר ניכר בנתוני יצירת המשרות החדשות. שרה דלה ריקה, פרופסור לכלכלה מהאוניברסיטה של חבל הבאסקים בספרד, הסבירה ל"אל פאיס" כי בגרמניה, למשל, "מקומות עבודה רבים העדיפו לקצץ בשעות ולא לקצץ משרות בשל ההאטה בפעילות בזמן המשבר. כך, למרות הירידה בתמ"ג שיעור האבטלה לא עלה על 10%". האפשרות להעסיק עובדים במספר נמוך יחסית של שעות היא תולדה של הרפורמה שביצעה גרמניה בשוק התעסוקה שלה לפני עשור, בהנהגתו של הקנצלר דאז גרהרד שרדר.

דלה ריקה הביאה את ספרד כדוגמה מנוגדת. "בספרד אי אפשר היה לבצע קיצוץ בשעות העבודה, אפילו לא לעובדים חיצוניים. זו היתה אחת הסיבות שהאבטלה זינקה בזמן המשבר", ציינה. "במסגרת הרפורמות שביצעה הממשלה ב־2012 היא נקטה צעדים להגברת הגמישות בשוק התעסוקה, אבל חלק מהצעדים הללו הפכו את הפיטורים לקלים הרבה יותר מצדו של המעסיק, ולכן דווקא נרשמה עלייה בשיעור האבטלה בשנה הזו".

הן במדינות שבהן נרשמה התאוששות מהירה של שוק התעסוקה והן במדינות שבהן היא מקרטעת, נרשמו קיפאון בשכר או עלייה לא מספיקה ביחס לפריון. גם בארה"ב נרשמה אכזבה מנתוני השכר בדצמבר, שירד בממוצע ב־0.2%. טורס מארגון העבודה הבינלאומי מסביר ש"אפילו במדינות עם אבטלה נמוכה, כמו גרמניה, השכר גדל בקצב נמוך מהפריון. זוהי תופעה כמעט גלובלית שתורמת להעמקת אי־השוויון".

תגיות