אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על רקע הבחירות וביטול מע"מ 0: היקף המשכנתאות זינק ב-36% בדצמבר צילום: שאטרסטוק

על רקע הבחירות וביטול מע"מ 0: היקף המשכנתאות זינק ב-36% בדצמבר

זאת לעומת נובמבר 2014. ההיקף הסתכם ב-5.5 מיליארד שקל - שיא מאז מאי 2013. שנת 2014 הסתכמה עם היקף משכנתאות של 51.6 מיליארד שקל

12.01.2015, 12:47 | תומר ורון

היקף המשכנתאות החדשות שנטל הציבור בחודש דצמבר הסתכם ב-5.5 מיליארד שקל והוא החודש החזק ביותר בשוק מאז חודש מאי 2013. סך הכל הסתכמה שנת 2014 בהיקף משכנתאות חדשות של 51.6 מיליארד שקל – בדומה לשנה שקדמה לה שהייתה שיא כל הזמנים בשוק המשכנתאות. 

קראו עוד בכלכליסט

הקדמת הבחירות ויחד עם כך דחיית חוק מע"מ אפס החזירו את הציבור הרחב לשוק בחודש דצמבר כאשר המשכנתאות החדשות שניטלו מדברות בעד עצמם. היקף המשכנתאות בחודש דצמבר גבוה ב-31% מהממוצע ב-12 החודשים האחרונים, בכ-36% מנובמבר, וב-16% מהחודש המקביל אשתקד.

אתמול התפרסמו נתוני משרד האוצר שהצביעו על כך שהיקף קניית דירות בחודש נובמבר 2014 היה הגבוה ביותר מאז דצמבר 2013 (שבו בוטל הפטור ממס שבח). היקף העסקאות בחודש זה עמד על 10,000 - זינוק של כ-40% בהשוואה לאוקטובר 2014 ועלייה של 10% בהשוואה לנובמבר 2013.

באוצר הצביעו על קשר בין היקף העסקאות למשבר שהוביל לפירוק הממשלה בראשית דצמבר האחרון, אז גם בוטל חוק מע"מ אפס. כלומר למרות שבפועל רק בחודש דצמבר בוטלה התוכנית, הציבור לא התקשה לקרוא את תמונת המצב ולהפנים כי יהיו קושי אמיתי ביציאתה לפועל. יחד עם זאת, עיקר הגידול היה דווקא בדירות יד שנייה ועמד על 45% לעומת 32% גידול בדירות חדשות.

נתוני 2014 בשוק המשכנתאות מראים עד כמה השוק הזה מתנהל כמעט באופן אוטומטי ועד הוא חזק ויציב: גם כשעננה שחורה מטילה צל על שוק הדיור במשך שנה שלמה, שוק המשכנתאות עדיין מספק מספרים גבוהים ומטרידים. גם בבנק ישראל חיכו להאטה בקצב נטילת המשכנתאות וגם שם מסתכלים עתה באי נוחות על סיכום שנתי של 51.6 מיליארד שקל בביצועי משכנתאות חדשות על רקע קידום חוק 0% מע"מ, תוכנית מחיר מטרה ושלל הבטחות של פוליטיקאים.

אילוסטרציה , צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה , צילום: שאטרסטוק

סביבת הריבית הנמוכה כמובן תורמת לבועת המשכנתאות המתנפחת ובפיקוח על הבנקים מודאגים מהגידול בנתח המשכנתאות בתיקי האשראי של הבנקים שכמעט והכפיל את עצמו מאז 2008. המפקח על הבנקים, דודו זקן, הטיל על הבנקים הטיל מגבלה נוספת בספטמבר האחרון - מגבלה שונה מההגבלות שהכיר השוק. עד כה, ההגבלות נגעו לאופי המשכנתא עצמה והתמקדו בניסיון להפוך את המשכנתאות החדשות שיחולקו לבטוחות יותר. המגבלה האחרונה הוטלה על תיק המשכנתאות כולו, וחייבה את הבנקים לעבות את כריות הביטחון שלהם כנגזרת מגודל התיק גם מבחינה היסטורית.

בבנקים צופים כי 2015 תהיה חזקה מאוד ותפצה בחלקה על חוסר הוודאות ששרר בשוק המשכנתאות ב־2014. "זו לא רק התפוצצות של חודש אחד וגמרנו", אומר גורם בנקאי כשהוא מדבר על ההתנפלות בחודש דצמבר האחרון. "האמון נסדק ועכשיו הפוליטיקאים יצטרכו להביא משהו גדול יותר כדי שהזוגות הצעירים שוב יחזרו לשבת על הגדר". במערכת הבנקאית צופים כי אם לא יירשמו הפתעות שנת 2015 תרשום 52–54 מיליארד שקל במשכנתאות חדשות.

כמו כן, בתחילת השנה החל הקמפיין של משרד הבינוי לתמרוץ זכאים שקיבלו משכנתא מכספי המדינה למחזר אותה בבנקים המסחריים. ריביות השוק הנמוכות אל מול ריבית המדינה צפויה לחסוך לזכאים אלפי שקלים ולהניב הכנסה חד פעמית גבוהה למדינה. בבנקים מעריכים כי 4–6 מיליארד שקל יחליפו ידיים במסגרת והתווספו גם הם למאזני המשכנתאות של הבנקים.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
למה שאני אשאר בארץ ?.
למה שאני אשאר בארץ ?. הייתי לוחם בצבא . מפקד . עושה מילואים . עובד , משלם את כל המיסים ולא מעלים שקל . השתחררתי והמדינה התחילה לירוק לי בפנים . אני לא בן אצולה . אני לא עשיר . איך אני אמור לרכוש מקום מגורים ?. הייתי קונה בפריפריה , אבל התחבורה על הפנים . הייתי קונה אפילו בגולן , אבל איך אני אמור להגיע למרכז ?. להיות על הכביש יותר מארבע שעות כל יום ?. אם המדינה הזאת לא רוצה אותי , למה שאני אשאר פה ?. לסיים את התואר הראשון ולעוף מפה . היהודים חיו לפני ישראל ויחיו גם אחריה .
אור , רמת גן .  |  13.01.15
4.
צמיחה מהירה המבוססת על גידול מהיר בחוב (ביחס לגידול בשכר) אינה ברת קיימה ותוביל למשבר כלכלי
הדבר הזה הוכח שוב ושוב לאורך ההיסטוריה בהרבה מאוד מדינות. נטל החוב על האוכלוסיה הופך למעיק יותר ויותר, הצמיחה בענפים אחרים במשק מאטה, ואם הריבית עולה הנטל הופך כבד מנשוא (ראינו את זה בסאבפריים בארה"ב, וגם באירלנד ובספרד, כולם בו זמנית ב 2007-2008) לכן בנק ישראל צריך לתת לכל בנק "מכסה" של משכנתאות, כך שסה"כ המשכנתאות יסתכמו ב 25 מיליארד שקל בשנה בכל המדינה. הרעיון של משכנתא זה לממן את עלות הבניה של בית למרות שאתה בחור צעיר ואין לך את הכסף לשלם לבנאים. את הכסף תשלם במשך 20 השנה הבאות. סכום של 25 מיליארד יכול לממן בניה של 50,000-60,000 דירות בשנה. (כיום בונים 45,000 כל שנה) זה שנותנים היום 52 מיליארד שקל משכנתאות בשנה זה סתם מנפח את מחירי הדירות. מחיר של מוצר תמיד יהיה כמות הכסף שהוקדשה לרכישתו לחלק למספר המוצרים שנמכרו. לא חייבים להגדיל את היצע הדירות מספיק לייבש את כמות הכסף.
תומר  |  12.01.15
3.
ביבי הרס את המדינה עם מחירי הדיור. תלכו להצביע. לכולם חוץ מביבי !
לי יש דירה, אני על הנייר "מרוויח" מעליית מחירי הדיור. אבל זה לא עוזר לי בכלום אם הדור הצעיר שמשרת את המדינה מגיל 18 ולאחר מכן עובד קשה , לומד, משלם מיסים כבדים, לא מקבל אפשרות לקורת גג במחיר שפוי. במידה ולא יהיה פיצוץ בועה, תהיה נטישה המונית, ילדיי מדברים על זה היום ובודקים אופציות, אין לי דרך לשכנע אותם, כי כל עוד ביבי בשלטון אני לא רואה עתיד טוב יותר לילדיי מאשר בחו"ל. אני ציוני ואשאר ציוני, אך ציוני זה לא רק לדאוג לבטחון המדינה, בטחון כלכלי חשוב לא פחות. ואין לדור הצעיר את זה. עם מחירי הדיור להשכרה ולמכירה, עם יוקר מחיה מטורף, משכורות תקועות חוץ מהמגזר הציבורי. ביבי - הביתה ! תלכו להצביע!
אברהם  |  12.01.15
לכל התגובות