אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכרז התדרים: המחיר לרצועה קפץ ל-35 מיליון שקל צילום: אוראל כהן

מכרז התדרים: המחיר לרצועה קפץ ל-35 מיליון שקל

במכרז למכירת תדרים להקמת רשתות דור רביעי מתמודדים 6 שחקנים על רכישת 8 רצועות. המכרז החל ב-10:00 במחיר מינימום של 10 מיליון שקל לרצועה

12.01.2015, 18:09 | אופיר דור

המכרז למכירת תדרים להקמת רשתות דור רביעי צפוי להכניס למדינה כסף גדול. במכרז הנמשך החל מ-10:00 בבוקר מוצעים למכירה שמונה רצועות תדרים עליהן מתמודדים שישה שחקנים - חמש חברות הסלולר הקיימות - פלאפון, סלקום, פרטנר, HOT mobile וגולן טלקום - ושחקן אחד חדש המבקש להיכנס לשוק, חזי בצלאל, בעלי ספקית האינטרנט 018 אקספון. 

קראו עוד בכלכליסט

מחיר המינימום עבור כל רצועת תדרים עמד על 10 מיליון שקל, אך כבר טיפס לקרוב ל-35 מיליון שקל עד עכשיו. לפי חישוב זה המדינה צפויה להכניס לכאורה כ-280 מיליון שקל. אולם במשרד התקשורת החליטו להעניק לשחקנים הצעירים יותר- גולן טלקום, HOT mobile ו-018 אקספון – הנחה של עד 50% מהמחיר שישלמו על התדרים.

משרד התקשורת תכנן בתחילה לעצור את המכרז בשעה 16:00 אחרי הצהריים ולהמשיך אותו מחר, אולם ברגע האחרון הוחלט להמשיך עד לשעה 22:30 בלילה. אם המכרז לא יסתיים עד אז הוא יתחדש מחר ב-10:00 בבוקר.

המכרז נערך בצורה אלקטרונית בסבבים של עשר דקות במהלכם יוכלו המתמודדים שלא זכו במספר הרצועות שביקשו, לשפר את הצעותיהן. המכרז יושלם רק לאחר שבמשך שני סיבובים לא יגיעו הצעות כספיות משופרות מאף אחד מהמתחרים.

בניגוד לחברות הוותיקות, השחקנים החדשים ישלמו רק מחצית מהסכום שיציעו עבור התדרים ועבור המחצית השנייה יציגו ערבות בנקאית. עבור כל 1% נתח שוק שישיגו השחקנים החדשים, הם יקבלו הנחה של 10% מהסכום שיציעו עבור התדרים.

מדובר במנגנון כמעט זהה לזה שבו השתמש המשרד במכרז התדרים הקודם ב-2011, אז זכו גולן ו-HOT בתדרים ונדרשו להפקיד ערבות בנקאית בלבד, שהוחזרה אליהן בתוך שנתיים. במשרד התקשורת הסבירו את השימוש החוזר במנגנון ברצון לשמר את התחרות בשוק הסלולר.

המכרז נערך בצורה אלקטרונית בסבבים של עשר דקות במהלכם יוכלו המתמודדים שלא זכו במספר הרצועות שביקשו, לשפר את הצעותיהן. המכרז יושלם רק לאחר שבמשך שני סיבובים לא יגיעו הצעות כספיות משופרות מאף אחד מהמתחרים.

חזי בצלצאל חזי בצלצאל חזי בצלצאל

המשרד הציב מגבלות מורכבות על מספר הרצועות שיכולה לקנות כל חברה סלולרית. כך למשל פרטנר וסלקום שכבר מחזיקות תדרים המתאימים להקמת רשת דור רביעי, יוכלו לרכוש מקסימום שתי רצועות תדרים, בעוד פלאפון, שאין ברשותה תדרים מתאימים, תוכל לרכוש עד ארבע רצועות.

עם זאת, הערכה שמלבד פלאפון ששואפת לרכוש את כל ארבע הרצועות להם היא זכאית - שאר החברות מעוניינות לרכוש רק רצועה אחת. אלא שגם לפי חישוב זה, נדרשות תשע רצועות ולכן המכרז לא יסתיים עד שאחד השחקנים ייסוג ויוותר.

בסופו של דבר יפעלו בישראל שלוש רשתות דור רביעי, שאחת תופעל על ידי HOT mobile ופרטנר, השנייה על ידי סלקום וגולן והשלישית על ידי פלאפון. אם תזכה אקספון ברצועת תדרים, היא לא תצטרך להקים רשת סלולרית עצמאית אלא תוכל לשתף פעולה עם אחת משלושת הקבוצות שנוצרו בשוק.

המועמד המוביל לפרוש הוא כמובן בצלאל שאין לו מה להפסיד במכרז. אולם אם בסופו של דבר HOT או גולן טלקום יהיו אלו שיפרשו, הם יאלצו להקים רשתות דור שלישי בפריסה מלאה לבדן ללא שיתוף פעולה עם פרטנר או סלקום. עבור חברות אלו מדובר בהוצאה נוספת של מאות מיליוני שקלים נוספים ולכן הן אינן ששות לוותר על תדרים.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
לאפשר לגולן טלקום והוטמובייל שיתוף תשתיות במתכונת של שיתוף תדרים...שערוריה !!
מאחר וקיים מצאי מוגבל ומצומצם של תדרים הרלבנטיים למתן שירותי דור הרביעי. כדי להתגבר על הבעיה משרד התקשורת החליט לאפשר קיומן של 3 תשתיות רדיו בדור הרביעי בשוק, עם לכל הפחות 5 ספקי שירות על גביהן, החלטה זו משמעותה שמשרד התקשורת יאפשר לחברות שיתוף תשתיות במתכונת של שיתוף תדרים...!!! ממש שערורויה !! תוצאות המכרז מבטיחות קיומן של 3 רשתות רדיו סלולריות לכל הפחות בשוק, כשלכל אחת רוחב פס המאפשר מתן שירותי דור רביעי. ז את לצד שמירה על קיומו של גורם תחרותי, והבטחה של אפשרות שיתוף תשתיות הרדיו ביחס לכל הגורמים הזוכים במכרז... את הסכמי השיתוף ומתן רשיונות מפעילי סלולר ל-2 טייקונים יחד עם גלעד ארדן שהחליטו לחסל את התחרות בסלולר בישראל למנוע פריסת אנטנות סלולר חדשות בישראל, עלאאק בטענה לצמצמם את כמות האנטנות הקיימות ולאסור פריסת Offload ב-WiFi ל-LTE והכל מבלי לחשוף לציבור שטייקונים נוכלים מיכאל גולן ופטריק דרהי למעשה חוסכים מליונים בקבלת פטור בפריסתם... LTE נכה, מסורס, עקום ומלווה במס של מיליארדי ש"ח, שייגבה מכל אזרחי ישראל, במכרז מסובך ועל גבול החוקיות, פרי "ישארבלוף" מקורי ומלא חורים, שהמציא השר כחלון ואחריו גלעד ארדן והצוות, שכתבו את מסמכי המכרז הזה. התוצאה: אחרי המכרז, שבו יישפכו מאות מיליוני ש"ח מכל חברה על תדרים, נישאר בדיוק באותו מקום, שאנו נמצאים בו היום: LTE נכה ומסורס. בדרך, נראה בחודשים הקרובים "ספסרות בתדרים" מטעם המתמודדים הפיקטיביים במכרז, שקיבלו "הגנת ינוקא" מופלגת. כווולנו - כל אזרחי ישראל ייפגעו מכך באופן ישיר. בנוסף, תוך כחצי שנה עד שנה, רשתות סלולר תתחלנה לקרוס, כי הן לא תהיינה מסוגלות לספק את הביקושים לפס רחב נייד ב-LTE. כך, לא רק חברות תקשורת סלולר תיעלמנה ותהפוכנה לווירטואליות, גם החיבורים הסלולריים עצמם יהפכו לווירטואליים... פשוט מהלך גאוני. הציבור מגלה שהמדינה החליטה לתמוך בטייקונים החדשים של ישראל מיכאל גולן ופטריק דרהי , בדיוק כמו שעשתה את הטעויות הללו בתחומי הגז והמחצבים. מדובר בטעות היסטורית, שלא ניתן יהיה לתקן אותה בטווח הזמן הנראה לעין. בנוסף המדינה תחלוב את עלות המחירים הגבוהים עבור תדרים ב"עקיפין" ובאמצעות חברות הסלולר מכיסם של הישראלים -שהרי חברות הסלולר יצטרכו לכסות את עלויות מחיר רכישת התדרים ...
13.01.15
1.
למה הממונה על הגבלים עסקיים לא מתערב?
המדינה פועלת פה כמונופול שמכריז שהתדרים הם שלו - ומנסה לגבות מחירים מופקעים עבור תדרים. ומי ישלם את זה? הצרכן. כלומר - מדובר בסוג של מיסוי. למה הממונה לא מתערב נגד המונופול שמינה אותו? למה אין עוד ממונה מתחרה? למה יש מונופול על תפקיד הממונה על הגבלים עסקיים? למה כחלון מתגאה שהוא הוריד מחירים של סלולר עבור ישראלים (כאילו שסלולר זה מוצר צריכה בסיסי) אבל עכשיו מספרים בגאווה שהמדינה תחלוב מחירים גבוהים עבור תדרים שיבואו מכיסם של ישראלים שרוצים להשתמש בסלולר?
עודד  |  12.01.15