אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסינים מחפשים שותפים ישראלים חדשים לתנובה צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

הסינים מחפשים שותפים ישראלים חדשים לתנובה

קונצרן ברייט פוד פנה לגופים במשק בהצעה שירכשו את חלקו של מאיר שמיר בתנובה. הסינים מעדיפים למכור את האחזקות במקשה אחת, אך עשויים להסכים לכמה רוכשים על רקע חוק הריכוזיות שמגביל אחזקות צולבות בנכסים ריאליים ופיננסיים

13.01.2015, 06:59 | גולן חזני

גורמים מטעם ברייט פוד הסינית ומשרד רו"ח BDO פנו לגופים עסקיים ישראליים בהצעה לרכוש 20.7% מהאחזקות בתנובה, במסגרת רכישת השליטה בחברת המזון מקרן אייפקס ומבטח שמיר. כך נודע ל"כלכליסט". היקף האחזקות המוצע לרכישה זהה לזה שמוכרת מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר, שהעסקה לרכישת אחזקות אייפקס בתנובה משקפת להן שווי של כ־400 מיליון דולר. שני גופים פיננסיים גדולים במשק מסרו אתמול ל"כלכליסט" כי הוצע להם להצטרף לעסקה, אך בשלב זה אין עוד גוף שמסר כי ברצונו לעשות זאת.

המהלך מראה כי החברה הסינית מעוניינת בשותף ישראלי נוסף בתנובה מעבר לקיבוצים, המחזיקים ב־23.3% . אחזקות מבטח שמיר מוצעות לרכישה כמקשה אחת, אולם ייתכן כי הסינים יסכימו למוכרן בנתחים. ברקע העסקה נמצא חוק הריכוזיות, שמדצמבר 2019 יאסור על גופיםהמחזיקים בנכסים פיננסיים להחזיק יותר מ־10% בגוף ריאלי, ולכן מגביל גם את החלק שיוכלו לרכוש בתנובה.

הקרנות הסיניות נסוגו מרכישה

הגישושים שמנוהלים מטעמה של ברייט פוד מפתיעים, לאחר שהקונצרן הסיני הודיע כי ירכוש את חלקה של מבטח שמיר וחתם לצורך כך על הארכת התקופה להשלמת רכישת האחזקות בתנובה. לפיכך נוצר הרושם כי הקונצרן השלים עם כך שלאחר השלמת העסקה ימצא עצמו עם 76.7% מהאחזקות: 56% מאייפקס ו־20.7% שירכוש ממבטח שמיר.

אלא שהמהלך עשוי לסמן כי ברייט פוד לא קיבלה את אישור הרשויות בסין להגדיל את חלקה באחזקות בתנובה מעבר לאחזקות שתרכוש מאייפקס, או שלא השיגה את המקורות הכספיים הדרושים לרכישת האחזקות הנוספות. שתי נקודות אלה הן שעמדו מאחורי בקשתה של ברייט פוד לעכב את מועד השלמת העסקה, שבשבוע שעבר נדחה ל־2 באפריל.

שמיר ניהל משא ומתן ממושך מול ברייט פוד במטרה לקבל אופציה לשלוש שנים למכירת אחזקותיו בתנובה לפי שווי החברה שבו נקנות אחזקות אייפקס, אך החברה הסינית סירבה לכך. קרנות סיניות כקרן בוהאי וקרן סיילינג, שמממנת את הרכישה עבור ברייט פוד, היו מועמדות לרכוש את חלקו של שמיר בתנובה, אך נסוגו.

קרוב לוודאי שדחיית השלמת העסקה למכירת השליטה בתנובה לידי ברייט פוד לא התקבלה בשמחה אצל אייפקס ומבטח שמיר. גם העובדה שכעת מחפש הקונצרן הסיני שותף ישראלי נוסף עשויה להדאיג את שתי השותפות המרכזיות בתנובה שמא הרכישה לא תתממש. אם בסופו של דבר העסקה, שהמגעים הראשוניים לגיבושה החלו כבר לפני שנתיים, לא תצא לפועל, יתחלקו אייפקס ומבטח שמיר ב־40 מיליון הדולרים שהפקידה ברייט פוד בבנק ישראלי כערבות להשלמת העסקה. בברייט פוד סרבו אתמול להגיב.

מימין: מאיר שמיר וזהבית כהן. רק הקיבוצים נשארו, צילום: איציק בירן מימין: מאיר שמיר וזהבית כהן. רק הקיבוצים נשארו | צילום: איציק בירן מימין: מאיר שמיר וזהבית כהן. רק הקיבוצים נשארו, צילום: איציק בירן

ברייט פוד רוצה לייצא גבינה צהובה מישראל לשוק הסיני

ראשי ברייט פוד משוכנעים כי בתוך שלוש עד ארבע שנים יוכלו להכפיל את הרווח התזרימי (EBITDA) של תנובה. אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של תנובה מבחינת הסינים הוא יצוא הגבינה הצהובה של החברה לשוק הסיני תוך שימוש בפלטפורמות המכירה הקיימות של הקונצרן הסיני בארץ האם שלו. הסינים מעדיפים לייבא גבינה מישראל על פני הקמת מפעל לייצור בסין בשל הכמות הגדולה יחסית של חלב הנדרש לייצור המוצר.

אחד הנכסים המרכזיים של תנובה שמשכו אליה את הסינים הוא מפעל בעמק טכנולוגיות מתקדמות הנמצא ליד מחלבת אלון תבור בעמק יזרעאל.

המפעל מייצר אבקות חלבון מי־גבינה (WPC) בריכוזים שונים, לקטוז ותערובות בעלות ערך תזונתי גבוה. המפעל משתמש במי הגבינה, שהינם תוצר לוואי הנחשב מזהם בהליך יצור גבינה צהובה ושמוזרם לרוב לבריכות מיוחדות למניעת זיהום.

באמצעות טכנולוגיה שפותחה בניו זילנד מופרדים במפעל מי הגבינה למים שמוחזרים בצורת קיטור להפעיל את המכונות במפעל אלון תבור, ולאבקה שמורכבת מחלבונים, אנזימים, לקטוז וחלב לתינוקות, ומשמשים לתעשיית המזון. המפעל רובו מיועד לייצוא ומהווה כ־10% מהרווחים השנתיים של תנובה - כ־70 מיליון שקל. ברייט פוד רוכש כיום בשוק הגלובלי את התוצרים המיוצרים במפעל, ורכישתו תחסוך לקונצרן עשרות מיליוני דולרים בשנה.

golan.hazani@calcalist.co.il

תגיות