אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חוץ מאגו, אין סיבה רציונלית להיכנס היום לשוק הסלולר" צילום: אוראל כהן

"חוץ מאגו, אין סיבה רציונלית להיכנס היום לשוק הסלולר"

חזי בצלאל הוא הזוכה המפתיע באחת מרצועות תדרי הדור הרביעי. אחרי שכבר זכה ב־2011 במכרז להקמת רשת סלולר והפסיד 3.5 מיליון שקל כי כשל בעמידה בתנאי המכרז, שב בעלי אקספון 018 לשוק הסלולר בזכות תמחור גבוה שהציע, והיה לא כדאי למתחרות

14.01.2015, 08:21 | אופיר דור

מכרז תדרי הדור הרביעי בסלולר הסתיים שלשום בלילה בהפתעה אחת גדולה: באחת משמונה הרצועות שהוצעו למכירה במכרז זכה חזי בצלאל, הבעלים של ספקית האינטרנט והשיחות הבינלאומיות 018 אקספון; אותו חזי בצלאל שלפני כארבע שנים זכה במכרז להפעלת רשת סלולר חדשה, אך לא הצליח לגייס את ערבות של 710 מיליון שקל, שלה התחייב. בצלאל אף הפסיד 3.5 מיליון שקל בעקבות פסילתו לאחר שמשרד התקשורת התעקש לחלט את כספי הערבות שהפקיד לטובת המכרז.

בדרך לניצחון הצליח בצלאל לגרום לשני מתחרים גדולים בהרבה לסגת. במכרז הציעה המדינה שמונה רצועות תדרים (שבע רצועות של 5 מגה־הרץ ואחת של 3 מגה־הרץ) למרבה במחיר. סלקום התמודדה תחילה על שתי רצועות, אך לאחר שהמחיר עלה לפּי שלושה ממינימום של 10 מיליון שקל לרצועה, היא ויתרה על אחת.

 חזי בצלאל , צילום: אוראל כהן חזי בצלאל | צילום: אוראל כהן  חזי בצלאל , צילום: אוראל כהן

אחריה נסוגה פלאפון והחליטה להסתפק בשלוש רצועות, במקום הארבע שרצתה תחילה. המכה היתה קשה במיוחד עבור פלאפון, שאינה מחזיקה בכלל בתדרים המתאימים להקמת רשת דור רביעי ולכן רצתה לקנות את המקסימום שהתיר לה משרד התקשורת.

השאלות הפתוחות מתי הדור הרביעי יגיע לנייד שלכם? מהרן רשתות הדור הרביעי? למה חברות הסלולר צריכות עוד תדרים והאם המחיר צפוי לעלות? כל התשובות אופיר דור, 2 תגובותלכתבה המלאה

בסופו של דבר גייסה המדינה 200 מיליון שקל במכרז התדרים, אך סביר להניח כי אם הוא היה נערך לפני שלוש שנים, הסכום המגויס היה גבוה פי שניים ויותר. המדינה הפסידה הכנסה נוספת של כ־50 מיליון שקל בעקבות החלטתה לתת למתחרות הצעירות יותר במכרז - גולן טלקום, HOT mobile ו־018 אקספון - הנחה של עד 50% בקניית התדרים בהתאם לנתח השוק שישיגו.

בצלאל חייב לשתף פעולה עם אחת הקבוצות המתחרות

גם הפעם כניסתו של בצלאל לשוק, כמפעיל סלולרי שישי, אינה מובטחת: בתוך 45 יום הוא נדרש להעביר 16.5 מיליון שקל במזומן למשרד התקשורת ולהפקיד ערבות של עוד כ־80 מיליון שקל סך הכל לצורך הרישיון. נוסף על כך, הוא יצטרך להגיע בתוך עד ארבעה חודשים להסכם שיתוף רשתות עם אחת משלוש הקבוצות שנוצרו בשוק - סלקום וגולן טלקום, פרטנר ו־HOT mobile או פלאפון. זאת משום שלבדו לא יהיו ברשותו האמצעים להשיג פריסה ארצית מלאה.

המועמדת הטבעית לשיתוף פעולה עם בצלאל היא פלאפון, שמקימה כרגע רשת דור רביעי לבדה. לאחר שוויתרה על רצועת תדר במכרז, פלאפון מצויה בעמדת נחיתות מול מתחרותיה: לרשתות המשותפות של סלקום וגולן טלקום ושל פרטנר ו־HOT mobile מוקצים תדרים בהיקף של 20 מגה־הרץ (כמות התדרים הרצויה להקמת רשת דור רביעי), ואילו לפלאפון יש 15 מגה־הרץ בלבד. לכן היא זקוקה לנדוניה שמביא איתו בצלאל, שרכש 5 מגה־הרץ. עם זאת, החברה לא תסכים להעניק לו זכויות בתשתית שלה בחינם, ולפי הערכות הוא יצטרך לשלם לה לפחות מיליארד שקל לאורך עשר השנים הקרובות.

בצלאל צפוי להיכנס לשוק סלולר כששוררת בו תחרות רצחנית, ששחקה מאוד את הרווחיות של השחקניות בענף. לשם השוואה, ברבעון השלישי של 2011 היתה ההכנסה הממוצעת של פרטנר ממינוי 111 שקל לחודש, ואילו ברבעון השלישי אשתקד היא כבר עמדה על 76 שקל בלבד. גם גולן טלקום ו־HOT mobile לא מלקקות דבש ועדיין רושמות הפסד תפעולי.

בסביבתו של בצלאל מסבירים כי הם מתכוונים להקים אופרציה רזה מאוד, כמו של גולן טלקום, שתנסה לשלב בין עסקי הסלולר לאינטרנט. ההערכה של בצלאל היא כי בשלב זה או אחר יחזור לעצמו שוק הסלולר והמחירים יעלו. ואולם, גורמים אחרים בשוק מייחסים את הנחישות של בצלאל, שעשה את מרבית הונו בחו"ל, לרצונו לתקן את המכה התדמיתית שספג במולדתו ישראל. "חוץ מאגו אין היום שום סיבה רציונלית להיכנס לשוק הסלולר", אמר בכיר באחת החברות.

למפעילות אין סיכוי לגבות פרמיה על שימוש ברשת

השלכות התחרות הקשה בשוק הסלולר ניכרה במכרז שלשום. פלאפון וסלקום הבינו כי ברמת המחירים הנוכחית, לאחר שעלות חבילה סלולרית ירדה ל־20 שקל, אין להן סיכוי להחזיר את ההשקעה ברכישת תדרים.

באקלים הנוכחי אין לשחקנים סיכוי לגבות מלקוחות תשלום נוסף על השימוש ברשת הדור הרביעי המהירה. גולן טלקום הצהירה כי לא תגבה עליו פרמיה, וכל שאר השחקניות ילכו בעקבותיה.

הבחירה של סלקום להתמודד על שתי רצועות תדרים מעניינת במיוחד. גם רצועה אחת היתה מספיקה לה להקמת רשת באיכות מרבית לאור הסכם שיתוף פעולה עם גולן טלקום, אך בסלקום כנראה חששו שגולן יפרוש בשלב מסוים והם יישארו בעמדת נחיתות, ולכן הלכו בגדול - עדות נוספת ליחסים העכורים בין המתחרות־שותפות, שגם מצויות במאבק משפטי לאחר שגולן טלקום תבעה את סלקום על גניבת לקוחות באופן לא כשר.

תגיות