אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתרון למונופול הגז: צמצום האחזקה של נובל בתמר ל־10% צילום: עומר מסינגר, עמית שעל

הפתרון למונופול הגז: צמצום האחזקה של נובל בתמר ל־10%

משרדי הממשלה יבצעו בשבוע הבא סבב שיחות עם בכירי משק האנרגיה כדי לשמוע את דעתם על מתווה חדש לפירוק הריכוזיות בענף הגז. התוכנית: לפזר את השיווק בישראל ולהכניס שחקן חדש בעל אחזקות משמעותיות בתמר ובלווייתן. דלק ונובל אנרג'י סירבו להגיב

15.01.2015, 07:09 | ליאור גוטמן

המאבק של המדינה על האחזקות הצולבות של נובל אנרג'י ודלק במאגרי הגז מתקרב לישורת האחרונה. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שמשרד האוצר, משרד האנרגיה והמועצה הלאומית לכלכלה מגבשים מתווה שעשוי להפוך בשבוע הבא ל"הצעה האחרונה" של המדינה מול היזמים. ההצעה מתוכננת להימסר ביום רביעי הבא, אז אמור האוצר לבצע סבב שיחות מרתוני מול כל הבכירים במשק - דלק קידוחים, אבנר, רציו, נובל אנרג'י וישראמקו - ולשמוע את דעתם על הרעיון, כמו גם על מכשולים בדרך ליישום שלו.

קראו עוד בכלכליסט

מעודדים שחקן חדש

 

על פי המסתמן ביממה האחרונה, המדינה תבקש לבצע כמה מהלכים במקביל במטרה להגדיל את התחרות במשק הישראלי. המהלך הראשון נוגע למאגר תמר: הדרישה הראשונה של המדינה תהיה שבכל הנוגע למשק הישראלי השיווק של הגז ייעשה בנפרד, כל אחד ביחס לחלקו. הדרישה השנייה תהיה שהחברות שבשליטת יצחק תשובה (דלק קידוחים ואבנר שמחזיקות יחד 31.25% במאגר) ימכרו את חלקן לשחקן חדש. המכירה תותנה בלוחות זמנים שיחפפו ככל שניתן לפיתוח מאגר לווייתן, כלומר בתוך 3–4 שנים. הדרישה השלישית תהיה שנובל אנרג'י תדלל את אחזקותיה במאגר עד לרף של 10% בלבד (לעומת 36%), ועד שהיא תהיה בעלת עניין בלבד בשיווק הגז.

 , צילום: גיא אסיאג, אוראל כהן צילום: גיא אסיאג, אוראל כהן  , צילום: גיא אסיאג, אוראל כהן

המהלך השני, שמתייחס ללווייתן, מכיל אלמנטים דומים לאלה שבהסדר שגובש עבור מאגר תמר. כך למשל, הדרישה לשווק בנפרד את הגז שמיועד לשוק הישראלי (כל יזם ביחס לחלקו) תישאר ללא שינוי. עם זאת, המדינה לא תדרוש יציאה מוחלטת של אחד מהבעלים הנוכחיים, אלא תבקש שעד 15% מנפח המאגר (כלומר כ־90 מיליארד מ"ק) יימכרו לשחקן חדש. במקביל, דלק ונובל יידרשו למכור את שני מאגרי הגז הקטנים תנין וכריש.

בשורה התחתונה, שחקן חדש יוכל להחזיק בכ־150 עד 170 מיליארד מ"ק מהגז ולהתמודד על חוזי הגז החדשים במשק, לרבות זה החדש של חברת החשמל שאמור להיסגר בספטמבר 2015.

ה"סוכרייה" של המדינה תהיה הבטחה שלא יבוצע פיקוח מחירים, מה גם שהממשלה החדשה תתמוך ביצוא גז למדינות שכנות ואף תסדר את רף המיסוי לנושא היצוא. במקביל, המדינה תקים בעתיד רשות אנרגיה שתהווה "ONE STOP SHOP" בכל הקשור לרגולציה על תחום הגז, כך שכל שחקן יידע שהוא מתמודד עם רגולטור בודד ולא עם כמה רגולטורים נפרדים.

קידוח מאגר תמר, צילום: אלבטרוס קידוח מאגר תמר | צילום: אלבטרוס קידוח מאגר תמר, צילום: אלבטרוס

 

נובל מתנגדת, דלק פתוחה

 

המתווה המתוכנן הוא נקודת הפתיחה של המדינה במו"מ מול החברות. בצד של בעלי המאגרים, בעוד דלק ורציו "מוכנות לשמוע" כדי להגיע לפשרה שתאפשר את פיתוח מאגר לווייתן במועדו (עד אמצע 2018), נובל מקשיחה את עמדתה ולא מוכנה לשמוע כל פשרה בכיוון. בכיר בענף האנרגיה אמר שנובל עצרה בימים האחרונים את כל הזמנות הציוד למאגרי הגז, כאשר עיקר ההשקעות שם מועברות אוטומטית למחלקה המשפטית.

בסביבת האוצר לא מתרגשים מהאיומים. לתפיסתם, כמו שנובל אנרג'י הסתדרה בסופו של יום עם מסקנות ועדת ששינסקי מ־2011, שבמסגרתן עלה סף המס על הגז מכ־37% ל־62%, כך היא תתרגל למציאות חדשה שבה היא לא משמשת כמונופול. עם זאת, כל מתווה מחייב את אישורי השרים, וכרגע לא ברור כיצד המתווה יתקבל בעת הקמת הממשלה הבאה. כך או כך, הממונה על הגבלים דיויד גילה מתכנן לקיים בסוף ינואר שימוע לנובל ודלק בעניין האחזקות הצולבות שלהן במאגרי הגז.

מישראמקו, נובל אנרג'י ודלק לא נמסרה תגובה.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
מצאו גז, השקיעו מיליארדים, עכשיו רוצים משקיעים להינות מרווחים
ובאים קובץ של ממורמרים ומתוסבכים כמו גברת שולי שלא מבינה יד ימין ושמאל שלה ורוצים לקנות גז בחינם,,, כל זה אחרי שסידרו לתגליטני גז חלוצי חיפושי גז ונפט מיסים גבוהים מאד וכינו את משקיעי נפט וגז פראיירים, !!!! תגליות שייכות לתגליטנים, והם מוכרים בכל מחיר שרוצים אם אתה מרגיש יקר, אל תקנה !!!!!!!!!!!!!!!
pan  |  24.01.15
לכל התגובות