אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם צניחת מחירי הנפט תמנע את המעבר של מסי? צילום: אי פי אי

האם צניחת מחירי הנפט תמנע את המעבר של מסי?

צ'לסי, פריז סן ז'רמן ומנצ'סטר סיטי תלויות בכספי נפט וגז. האם בקיץ יהיה להן את הכסף כדי להביא את מסי?

15.01.2015, 14:15 | שירות כללכיסט

ליאו מסי בחר את הזמן הלא נכון לעבור קבוצה? לפי השמועות, הכוכב הארגנטינאי רוצה לעזוב את ברצלונה, הקבוצה הספרדית בה הוא משחק מאז היה נער. נפוצו דיווחים על רצונו לשחק בקבוצת הפרמיירליג, צ'לסי. אולם נראה שהחתונה בין מסי וז'וזה מוריניו (אותו בחר מסי כאחד מהמאמנים הטובים בשנה שעברה) ככל הנראה קשה מאוד להוציא לפועל. אחת הסיבות לכך היא כמובן חוקי הפייר פליי הפיננסי, שמחייבים את קבוצות הכדורגל האירופיות לשמור על שיעור הפסדים מסויים ועל יחס קבוע בין תשלומי השכר וההכנסות.

קראו עוד בכלכליסט

מסי. מצא זמן גרוע להסתכסך עם המועדון?, צילום: איי אף פי מסי. מצא זמן גרוע להסתכסך עם המועדון? | צילום: איי אף פי מסי. מצא זמן גרוע להסתכסך עם המועדון?, צילום: איי אף פי

סיבה נוספת לכך שמסי, שעלויות ההעברה והשכר שלו נאמדות ביותר מ-300 מיליון דולר, ככל הנראה לא יעבור לסטמפורד ברידג' במרכז לונדון, קשורה לצניחה במחירי הנפט בחודשים האחרונים – משיא של 115 דולר לחבית ביוני האחרון לרמה של 45 דולר לחבית כיום.

צ'לסי היא בבעלות האוליגרך הרוסי רומן אברמוביץ', שמיקומו ברשימת המיליארדרים העולמית משתנה בהתאם להכנסות שלו ממסחר בנפט. במשבר הפיננסי העולמי האחרון הונו האישי התכווץ ב-3 מיליארד דולר, אולם האינטרסים שלו בנפט ובפלדה עזרו למתן את הירידה. כיום, אברמוביץ' צריך להתמודד עם ירידת מחיר הנפט בנוסף לקשיים הכלכליים שחווה הכלכלה הרוסית בעקבות הסנקציות שהטילו עליה מדינות המערב בשל המעורבות שלה במשבר באוקראינה.

מאז שרכש את המועדון ב-2003, אברמוביץ' הזרים אליו 1.4 מיליארד דולר, שהפכו את צ'לסי לאחת הקבוצות הראשונות שהוכיחו ש"כסף גולמי" יכול לקנות הצלחה.

האם אברמוביץ' יעניק לקבוצה מיליוני דולרים לרכוש את מסי בתקופה שההכנסות שלו עצמו מצטמצמות?

זו שאלה שהאוהדים של מנצ'סטר סיטי גם בוודאי ישאלו את הבעלים של הקבוצה, השייח' מנסור. בן המלוכה מאבו דאבי עקף את אברמוביץ' מבחינת נדיבות והזרים לבת הדודה הענייה של מנצ'סטר יונייטד 1.6 מיליארד דולר מאז 2008. – הדולרים האלה עזרו לקבוצה לטפס לפסגת הליגה האנגלית, והיא זכתה באליפות ב-2014 ומועמדת לזכייה גם העונה. מומחים לעסקי כדורגל אומרים כי לבעלים של סיטי ושל צ'לסי יש את ההיגיון והכסף – שלא לדבר על האגו – לפתות את מסי למגרשים שלהם. אולם ההכנסות של שניהם נובעות מתעשיית הנפט.

התרחיש הזה מוכר לקרן השקעות הספורט של קטאר (Qatar Sports Investment), שבבעלותה פריס סן ז'רמן. כספי הנפט של הקרן שהוקמה על ידי ממשלת קטאר, עזרו לקבוצה לטפס לפסגה המקומית ולזכות בעונה שעברה באליפות ליג 1 הצרפתית, וכן להשתחל לעשירייה הראשונה העולמית.

חברת "ברנד פיננס", שעוקבת אחר הערכות שווי של מותגים, דירגה באמצע 2014 את פריס סן ז'רמן במקום העשירי ברשימת מותגי הכדורגל היקרים בעולם, מאחורי באיירן מינכן, ריאל מדריד ומנצ'סטר יונייטד, כששאר המקומות אוכלסו על ידי החשודים המיידיים. קטאר מעוניינת להפוך להיות למדינת כדורגל, וכחלק מהשאיפה הזו היא נבחרה לארח את מונדיאל 2022. במובן מסויים, פריז סן ז'רמן היא תרגיל בבניית מותג.

אך כמו כל התרגילים, גם במקרה זה הגבלות כלכליות עלולות להוביל להידוק התקציב. קטאר, החברה בקרטל אופ"ק הרוויחה בשנה שעברה 42 מיליארד דולר מייצוא נפט. אולם הנתון עשוי להיות נמוך במידה ניכרת השנה. לכן לא נותר אלא לשאול: האם היא תקצה מרצונה חלק מההכנסות המצטמצמות לפריס סן ז'רמן?

תגיות