אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הראיתי לאנשים שאני מקיים את ההבטחות שלי" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

"הראיתי לאנשים שאני מקיים את ההבטחות שלי"

מניית אופקו היתה בין המצטיינות בתל אביב ב־2014. אף שהחברה, שבשליטת פיליפ פרוסט, נתקלה בביקורת על שהיא מתפזרת בין תחומים רבים מדי, מנהל הפעילות בישראל שי נוביק מצהיר: "יש לנו אסטרטגיה"

19.01.2015, 10:38 | ניר צליק

"אחד הדברים שאני הכי נהנה מהם כרגע", אומר שי נוביק, נשיא אופקו ביולוג'יקס, חטיבת פיתוח התרופות של אופקובישראל, ל"כלכליסט", "הוא לבוא לאנשים שהבטחתי להם דברים לפני שנה וחצי ולהראות להם שאנחנו מקיימים את ההבטחות שלנו. שאנחנו חברה עם אסטרטגיה". 

קראו עוד בכלכליסט

2014 היתה טובה לאופקו, חברת התרופות שבראשה עומד פיליפ פרוסט, שכיהן עד לאחרונה כיו"ר טבע. מניית החברה זינקה ב־32% בתל אביב, אחת העליות החדות במדד ת"א־25, ושווי השוק של החברה האמיר אל מעל ל־17 מיליארד שקל. הדובדבן שבקצפת קרה בדצמבר 2014, אז חתמה החברה על הסכם של עד 570 מיליון דולר עם חברת התרופות פייזר. פייזר תשווק את הורמון הגדילה שפיתחה פרולור, שנרכשה על ידי אופקו בעסקת בעלי עניין (פרוסט החזיק ב־19.8% מפרולור) לפי שווי של 480 מיליון דולר באפריל 2013. נוביק כיהן אז כמנכ"ל פרולור, שהפכה לאופקו ביולוג'יקס, ובעסקת המכירה הוא קיבל מניות אופקו בשווי של 40 מיליון שקל. נוביק הגיע לפרולור לאחר שעסק בעיקר בהשקעות. הוא היה מנכ"ל חברת Aonline, שמפתחת תוכנות לקבלת מידע בזמן אמת משוק ההון, ולפני כן כיהן כמנהל תפעול בחברת ההשקעות THCG.

"הדבר הכי חשוב זה הנהלה אמינה"

אופקו, שהוקמה ב־1987 על ידי פרוסט (שמחזיק בה ב־40%), מעולם לא הרוויחה. הכנסותיה ברבעון השלישי של 2014 עמדו על 19.8 מיליון דולר לעומת 20.6 מיליון דולר ברבעון המקביל. ההפסד ברבעון השלישי הסתכם ב־50 מיליון דולר למול הפסד של 60.8 מיליון דולר בתקופה המקבילה. אופקו נחשבת לעוף חריג ביחס לחברות התרופות הנסחרות בתל אביב. לרוב החברות עוסקות במכשור רפואי או בתרופות, אולם אופקו חיה בין שני העולמות כשמצד אחד יש לה תרופות לחולי כליות והורמון גדילה, ומצד שני יש לה מכשור רפואי שנועד לאבחון של מחסור בטסטוסטרון או בויטמין די. אופקו גם נתקלה בחששות המשקיעים, מאחר שהחברה הגיעה לשווי שוק גבוה אך עדיין לא קיבלה אישורים לשיווק מוצריה. בחודשים האחרונים החשש התפוגג בעקבות שורת הצלחות.

שי נוביק , צילום: עמית שעל שי נוביק | צילום: עמית שעל שי נוביק , צילום: עמית שעל

 

למגוון המוצרים של אופקו היה חלק בחשש המשקיעים?

"בהתחלה היה מאוד קשה להבין מהי האסטרטגיה של אופקו, אבל בסופו של יום, הדברים התחברו למשקיעים והם הבינו את ההיגיון. אנשים התחילו להפנים שאופקו היא חברה רצינית עם אוסף נכסים טוב. אופקו היא לא סתם חברה שהגיעה ועשתה רישום כפול בתל אביב, אלא חברה שמונהגת על ידי אנשים שהוכיחו יצירת ערך למשקיעים במשך עשרות שנים".

למה לערב מכשור רפואי עם תרופות?

"חברות התרופות רוש ובקסטר עשו קריירה מדהימה מהשילוב הזה. הוא טוב כי לרוב התחום של האבחון והמכשור פחות מסוכן. אולי השיווק יצליח פחות, אבל אפשר לייצר מצב שבו יש 'פרות מזומנים' מהדיאגנוסטיקה וזה מסייע להשקעה בפיתוח תרופות. התחום התקדם בצורה מרחיקת לכת באופקו בשנה וחצי האחרונות".

מה בנוגע לעסקאות נוספות?

"אנחנו מחפשים בצורה אגרסיבית עסקאות בארץ. יש לנו תשתית מנוסה שאפשר לשים עליה עוד דברים לפיתוח".

הורמון הגדילה שפיתחה פרולור מיועד לשימוש בילדים ומבוגרים. במבוגרים הוא נמצא בניסוי שלב 3, והצפי של החברה הוא שב־2016 הוא ישווק בשוק פוטנציאלי של 3.5 מיליארד דולר. ההורמון לילדים נמצא עכשיו בשלב 2 וצפוי להגיע לשוק ב־2018. התרופה היא גרסה משופרת לתרופה קיימת, ולכן החברה מעריכה כי הסיכוי שהניסוי לא יצלח נמוך. "בתחום שלנו כל הסיפורים מלהיבים ומתחברים אמוציונלית, ואתה רוצה כמשקיע שזה יצליח", אומר נוביק, "אבל אם אתה חופר לעומק, מתגלים חורים בסיפורים ואז רמות הסיכון גבוהות. פרולור, לטעמי, וברור שהייתי משוחד, היתה סיפור בלי הרבה חורים, אבל קיבלתי המון חוסר אמון מהמשקיעים. מבחינתי, הדבר הכי חשוב זה אמינות ההנהלה. אם יש הנהלה טובה, אז היא תדע להתמודד מול המשברים. המשקיעים לפעמים נמשכים לזוהר של ההזדמנות ולא אחרי הקומבינציה של ההון, ההזדמנות והאנשים".

התרופה לטיפול בהשמנה היא הבטחה נוספת שלכם. יש סיכון בפיתוחה?

"פרוסט אמר שהתרופה להשמנה היא מה שהניע אותו לרכוש את החברה. בוול סטריט אמרו שהשווי שלה הוא אפס כי היא בשלב פרה־קליני, אבל צריך לטאטא את האבק ולהבין מה הסיכוי ומה הסיכון. היא על בסיס הורמון שעד היום לא הצליחו להשתמש בו, מאחר שכדי שיהיה יעיל צריך להזריק אותו שלוש פעמים ביום. אנחנו מפתחים גרסה להזרקה פעם בשבוע".

איך משקיעים מעריכים סיכון?

"הרבה פעמים משקיעים הולכים לפי הגישה שחברה עם תרופה בשלב פרה־קליני מאוד מסוכנת, בשלב 1 היא פחות מסוכנת, בשלב 2 יש עוד פחות סיכון והכי בטוח זה שלב 3. אני חושב שחברה פרה־קלינית עם הנהלה אמינה וכסף פחות מסוכנת מחברה בשלב 2 עם הנהלה לא בטוחה ומעט כסף. משקיעים צריכים להסתכל על הסטטיסטיקות ההיסטוריות ולראות שיש 70% סיכוי לעבור לשלב 1. אז השאלה היא למה לא להשקיע לפני שלב 1? בתוך חצי שנה אתה יכול להיות שווה פי ארבעה יותר".

משקיע באפליקציה לשיפור הראייה ויו"ר אנלייבקס

נוביק משמש גם כיו"ר אנלייבקס, שגייסה 7 מיליון דולר במאי 2014. אנלייבקס מתמקדת בפיתוח תרופה לשלב הראשון של מחלת GVHD (מחלה שבה הגוף דוחה איבר שהושתל לתוכו). "אנחנו מקווים שנוכל להיכנס לניסוי הקליני הבא בשנה הקרובה", מספר נוביק.

תהיה הנפקה ב־2015?

"זה תלוי במה שיקרה בשוק. אם החברה תתקדם כמו שאנחנו מקווים ושוק ההנפקות יהיה פתוח אז ננסה ללכת להנפקה".

נוביק גם משקיע בחברת Glasses Off, שפיתחה פלטפורמה טכנולוגית לשיפור איכויות הראייה דרך משחקים סלולריים. השקעה נוספת היא חברה שמפתחת אפליקציה לעוסקים בספורט. החברה, ששווה 30 מיליון דולר, נסחרת מעבר לדלפק. "אנחנו רוצים להעביר אותה לבורסת ניו יורק ב־2015", מסכם נוביק.

תגיות