אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדפס לי כבשה צילום: אייל אמיר, מושון תמיר

הדפס לי כבשה

בחיפה ובבת ים נפתחו מעבדות שמאפשרות לילדים להתנסות בעבודה עם מדפסות תלת־ממד: "הרעיון הוא לתת לאנשים מכונות משוכללות ולאפשר להם להשתולל"

20.01.2015, 09:30 | רעות ברנע

אם עד היום הילדים חזרו הביתה מחוגי היצירה עם ספל שלא מחזיק מים או מתקן רעוע למפיות, בעתיד הקרוב זה עומד להשתנות. השימוש במדפסות תלת־ממד הולך ומתרחב, ואף משולב לאחרונה בתחום הפעילויות לילדים. החודש נפתחו שתי מעבדות הפונות לילדים ונוער, הראשונה בחיפה והשנייה בבת ים.

"הרעיון הוא לתת לאנשים מכונות משוכללות ולאפשר להם להשתולל", אומר תום סופר, רכז הפרויקט החדש פאב־לאב - מעבדה לעיצוב וייצור תלת־ממדי במדעטק בחיפה (כניסה חינם, 2.5–4 שקלים לדקת שימוש במדפסות ובמכשירים, 50–40 שקל לקורסים וסדנאות, בלפור 12 חיפה).

יצירה שנעשתה במדפסת תלת ממד , צילום: אייל אמיר, מושון תמיר יצירה שנעשתה במדפסת תלת ממד | צילום: אייל אמיר, מושון תמיר יצירה שנעשתה במדפסת תלת ממד , צילום: אייל אמיר, מושון תמיר

המעבדה, שהיא חלק מרשת בינלאומית של מרכזים בראשות Center for Bits and Atoms מאוניברסיטת MIT האמריקאית, כוללת 27 מדפסות תלת־ממד, עמדות תכנון דיגיטלי, מכשיר גדול לחיתוך בלייזר ואמצעים טכנולוגיים נוספים.

"בשעות היום תעבוד המעבדה עם מערכת החינוך, והרעיון הוא שזה כבר לא יהיה גימיק לבתי ספר עשירים בלבד", אומר סופר, "בשעות אחר הצהריים והערב תשמש המעבדה חממה טכנולוגית. ילד שיגיע יכול לבקש שידפיסו לו משהו, אבל הכיוון הוא לאפשר לילדים להתנסות בעצמם, באמצעות סדנאות קצרות של 3–4 שעות שבהן ילמדו אותם את עקרונות הבסיס של המכשירים במקום".

מה יכולים הילדים ליצור במקום?

"המטרה היא לא לשמש אלטרנטיבה למוצרי צריכה שיש בקניון, אלא לייצר מוצרים שקהל היעד שלהם מדויק וספציפי", מסביר סופר. "אני, למשל, חשבתי לבנות מתקן שיאפשר לאנשים ששוכרים דירה להדליק את הדוד מרחוק, בלי התקנות במערכת החשמל".

גם עיריית בת ים פתחה לאחרונה מרכז דומה (כניסה חינם, מתחם חטיבת שז"ר, ניסנבאום 68 בת ים), בשיתוף עמותת לצאת מהקופסא ורשת XLN, שמטרתה היא הנגשת טכנולוגיות דיגיטליות בייצור עצמי לציבור. "אנחנו רוצים שהמרכז יהיה כמו הספרייה העירונית של פעם, רק שבה לא יצטרכו להיות בשקט", אומר רואי קידר, מנכ"ל XLN. "המבקרים יוכלו להגיע עם המחשבים האישיים שלהם ובעזרתם לשרטט רעיון, למדל אותו במחשב ולראות איך הוא יוצא במדפסת התלת־ממד או במכונה לחיתוך לייזר. בשעות הבוקר נארח בתי ספר מהסביבה, ובשעות אחר הצהריים המקום יהיה פתוח לכל. יהיו גם סדנאות וקורסים מאורגנים למי שרוצה להעמיק, ושיתופי פעולה עם מעצבי מוצר שינחו את המבקרים במקום".

אם אני רוצה למשל להדפיס לעצמי תיק חדש, זה אפשרי?

"בהחלט. באמצעות המכונה לחיתוך בלייזר את יכולה ליצור תיק מעור, פלסטיק או כל חומר מתכלה אחר, וכל מה שצריך הוא כמה לחיצות במחשב כדי שהוא יהיה מוכן לתפירה".

תגיות