אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרנות רוצות מיליארד שקל כדי לצאת מאירונאוטיקס צילום: מיכה קירשנר

בלעדי לכלכליסט

הקרנות רוצות מיליארד שקל כדי לצאת מאירונאוטיקס

הקרנות ויולה, בראשית ו־KCPS, המחזיקות יחד ב־75% מחברת ייצור המל"טים, מנהלות בשבועות האחרונים מגעים לבחירת הבנק הזר שיוביל את הליך מכירתה. לפני קצת יותר משנה ריחפה מעל החברה סכנת סגירה על רקע הפסדים כבדים

21.01.2015, 08:01 | גולן חזני

תפנית נדירה בחברת המל"טים אירונאוטיקס: לפני קצת יותר משנה ריחפה מעליה סכנת סגירה נוכח הפסדים כבדים, וכעת בעליה מעמידים אותה למכירה. ל"כלכליסט" נודע כי אירונאוטיקס מנהלת בשבועות האחרונות מגעים לבחירת בנק השקעות זר שיובל תהליך למכירתה. המחיר המבוקש הוא 250־300 מיליון דולר (1־1.2 מיליארד שקל). ארבעה בנקים זרים הגיעו לישורת האחרונה.

קראו עוד בכלכליסט

אירונאוטיקס היא חברה פרטית, שתוצאותיה הכספיות אינן נחשפות בפומבי. עם זאת ל"כלכליסט" נודע כי הכנסות החברה ב־2014 עמדו על 120־130 מיליון דולר וה־EBITDA (רווח תפעולי בניכוי ריבית, מסים, פחת והפחתות) עמד על כ־20 מיליון דולר. הרווח הנקי עמד על 10־12 מיליון דולר.

הבעלות על אירונאוטיקס מתחלקת בין קרן ויולה ושתי קרנות המנוף KCPS ובראשית. שלוש הקרנות מחזיקות בכ־75% מהמניות, ב־15% מחזיקים אבי שקד ויורשי אחיו אהרון. ביתרה מחזיקים פועלים שוקי הון, בעלי מניות קטנים והמייסד אבי לאומי.

ויולה נכנסה להשקעה באירונאוטיקס בקיץ 2009, כשרכשה מניות בכורה (המעניקות עדיפות לתשלום דיבידנד) ב־20 מיליון דולר. זאת לפי שווי גבוה יחסית של 200 מיליון דולר. בסוף 2012 השקיעה ויולה חמישה מיליון דולר נוספים.

אירונאוטיקס נקלעה אז לקשיים תפעוליים ותזרימיים, במשבר שתחילתו ב־2011. בשנה לפני כן עמדו הכנסות החברה על 160 מיליון שקל, אבל ב־2011 היא עברה להפסד. המשבר נגרר לתוך 2012 ואירונאוטיקס נאלצה לפטר כ־150 עובדים ואף לא שילמה משכורות לנותרים.

על רקע הקשיים החליטו בקרנות שהשקיעו בחברה לקחת את המושכות לידיהן. KCPS ובראשית, שהעמידו לחברה הלוואות והון של 35 מיליון דולר שנה קודם, המירו בסוף 2012 את ההלוואות להון. כמו ויולה, כל אחת הזרימה 5 מיליון דולר.

בסוף 2013 הזרימו שלוש הקרנות כ־4 מיליון דולר נוספים לקופת החברה, והונה העצמי הסתכם בכ־13 מיליון דולר.

החברה עברה ארגון מחדש במחצית השנייה של 2013. הכנסות החברה עמדו באותה שנה על כ־97 מיליון דולר ־ עלייה של 31% לעומת 2012. ההפסד הצטמצם משמעותית, מ־27 מיליון דולר בשנת המשבר ל־8 מיליון דולר.

בתחילת 2013 מונה למנכ"ל זמני אחד השותפים בקרנות ויולה, סמי תותח, שהחל לייצב את החברה. באוגוסט נכנס לתפקיד המנכ"ל עמוס מתן, מבכירי אלביט. בשנה זו זכתה החברה, שמעסיקה היום כ־750 עובדים, במכרזים למכירת מל"טים בתאילנד, בפולין וב־2014 מדינות נוספות.

אירונאוטיקס, שהוקמה ב־1998 ופועלת מיבנה, מפתחת ומשווקת כלי טיס בלתי מאוישים לצבאות וגופים אזרחיים בעולם.

בשנתיים האחרונות חלו שני שינויים רלבנטיים לחברה: היא נפטרה מכמה פעילויות הפסדיות ובמקביל דרך כוכבו של תחום המל"טים. זאת עם כניסתן לתחום של גוגל, אמזון ופייסבוק, שמבקשות לפתח מל"טים לצרכי משלוחים.

אירונאוטיקס מכוונת לרוכש אסטרטגי אמריקאי, אך בענף הביעו ספק אם היא תוכל להימכר ביותר מ־250 מיליון דולר לאור השלב המוקדם של התאוששותה. הרוכשת תזדקק לאישור משרד הביטחון, כך שלגוף סיני יש סיכויים נמוכים יותר.

מחפשים קונים, צילום: שאטרסטוק מחפשים קונים | צילום: שאטרסטוק מחפשים קונים, צילום: שאטרסטוק

תגיות