אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דנמרק העמיקה את הריבית השלילית: חשש מביטול תקרת הקרונה צילום: shutterstock

דנמרק העמיקה את הריבית השלילית: חשש מביטול תקרת הקרונה

מהלך הורדת הריבית על הפיקדונות וההלוואות הציף את האפשרות של ביטול תקרת המטבע הדני, כפי שעשתה שוויץ עם הפרנק. שר הכלכלה של דנמרק: "הנסיבות שונות. ההשוואה שגויה"

20.01.2015, 19:38 | בלומברג

הבנק המרכזי של דנמרק הוריד אתמול (ב') במפתיע את הריבית על הפיקדונות מ־0.05%- ל־0.2%- ואת הריבית על ההלוואות מ־0.2% ל־0.05%. על פי חלק מההערכות, הצעד הבא יהיה ביטול הצמדת הקרונה ליורו.

קראו עוד בכלכליסט

הצעד נועד להחליש את הקרונה במסגרת היערכות לקראת הירידה הצפויה בערכו של היורו לאחר השקת תוכנית ההקלה הכמותית של הבנק האירופי הצפויה מחרתיים. בדומה למצבו של הפרנק השוויצרי עד לפני כשבוע, לקרונה יש תקרת שער שמוצמדת ליורו, ועל כן ירידה בערכו של היורו מחייבת ריסון של הקרונה. בהתאם להגדרת התקרה הדנית הקרונה לא צריכה לעלות ביותר מ־2.25% מעל יחס של 7.46038 קרונות ליורו. בפועל שמר הבנק המרכזי הדני על המטבע בתחום ה־0.5%.

על פי הערכות, דנמרק צפויה להכריז על הורדה נוספת עוד השבוע, ככל הנראה מחרתיים, בד בבד עם ההכרזה של הבנק האירופי המרכזי.

לפי הערכות אנליסטים, המהלך של הבנק הדני הוא צעד מקדים לקראת ביטולה של התקרה, משום שהורדת הריבית על הפיקדונות היא גם המהלך שנקט הבנק המרכזי השוויצרי לפני שביטל את התקרה לפרנק בשבוע שעבר.

ואולם, הדנים מכחישים שזו כוונתם. "הנסיבות שונות מאוד", ציין שר הכלכלה הדני מורטן אוסטרגארד. "כל השוואה בין דנמרק לשוויץ היא פשוט לא נכונה", הוסיף. אוסטרגארד סבור גם כי אין להפריז במשמעות המיוחסת למהלך הורדת הריבית. "לדנמרק יש מדיניות מוניטרית ותיקה שגם מעוגנת היטב בחקיקה ובהסדרים הפוליטיים במדינה", אמר בראיון טלפוני. "אין צורך לעשות דרמטיזציה של המצב". לדברי דובר הבנק המרכזי, קרסטן בילטופט, "יש לנו הכלים הנדרשים כדי להגן על ההצמדה", ודחה אף הוא את ההשוואה לשוויץ.

תקרת השער של הקרונה הדנית הונהגה ב־1999, עם המעבר של מדינות גוש היורו לשימוש במטבע האירופי. לפני כן, היא הוצמדה למרק הגרמני. הסיבה להגדרת התקרה היתה אינפלציה גבוהה, שהגיעה לשיאה, 12.3% ב־1980 וגרמה לפיחות במטבע הדני.

ביטול תקרת השער של הפרנק השוויצרי בשבוע שעבר הצליח להפתיע את בכירי הכלכלה העולמית וגרם למה שהוגדר ככאוס מוניטרי. ההשלכות של המהלך עדיין מתבררות, אך כבר עתה ניכרות ההשפעות על היצואנים בשוויץ והאיחוד האירופי ועל גורמים פיננסיים שהסתמכו על שער הפרנק השוויצרי.

תגיות