אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ידידיה שטרן: "יש להישמר מהסדרת ענף הגז בדרך לא דרך" צילום: אלכס קולמויסקי

ידידיה שטרן: "יש להישמר מהסדרת ענף הגז בדרך לא דרך"

ועדת חוקה חוק ומשפט קיימה אתמול דיון בהצעת חוק שמוביל משרד המשפטים לפירוק מבנה שותפויות הגז ולהפיכתן לחברות בע"מ

21.01.2015, 08:02 | ליאור גוטמן

ועדת חוקה חוק ומשפט קיימה אתמול דיון בהצעת חוק שמוביל משרד המשפטים לפירוק מבנה שותפויות הגז ולהפיכתן לחברות בע"מ. לטענת משרד המשפטים, המהלך יהפוך את הדינמיקה בענף הגז והנפט לפשוטה יותר, הן לציבור המשקיעים והן לבעלי השליטה.

קראו עוד בכלכליסט

בשונה ממבנה של חברה שהיא בעלת מנכ"ל ודירקטוריון, לשותפות גז יש שותף כללי, חברה או אדם, שהוא מקבל ההחלטות והמשקיע הראשי. על פי פקודת השותפויות, לשותף הכללי מגיעים תמלוגי־על, שהם דיבידנדים שאינם תלויי רווחים, אלא נגזרים מהכנסות השותפות. עם זאת, במקרה של כישלון בקידוח אין הוא נושא באחריות.

בדיון הוצגה חוות דעת של פרופ' ידידיה שטרן, מומחה לממשל תאגידי, שבה הוא מזהיר מפני שינוי המציאות הקיימת. מי שהגישו את חוות הדעת הם מחזיקי יחידות ההשתתפות של ישראמקו, המתנגדים לניסיון של בעל השליטה לשנות את מנגנון חלוקת הרווחים.

"ענף חיפושי הגז והנפט הפך להיות מרכזי ביותר בכלכלה הישראלית. יש להישמר מהסדרתו הנורמטיבית בדרך לא דרך, שלא נוסתה בשום מקום בעולם ונוגדת את מושכלות היסוד של דיני התאגידים והדמוקרטיה התאגידית. מחיר טעות בעניין זה עלול להתברר כגבוה מאוד לא רק עבור המשקיעים, אלא עבור המשק הלאומי כולו", כתב שטרן בחוות הדעת.

לשיטתו, ההצעה להפוך שותפות לחברה נועדה להגן על המשקיעים מפני השליטה המבוצרת של השותף הכללי, אלא שהצעת החוק "מחלישה אותם ומערערת את מעמדם".

הדיון הסתיים ללא החלטה.

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

תגיות