אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך אבות אמורים לשלם מזונות וגם לשכור דירה? צילום: shutterstock

איך אבות אמורים לשלם מזונות וגם לשכור דירה?

דמי מזונות לאב עם שלושה ילדים יכולים להגיע אף לגובה של 9,000 שקל. כשמדובר במשמורת משותפת ההוצאות אפילו גדולות יותר. לכן, ראוי שבתי המשפט יבנו מנגנון הקובע מזונות מופחתים שיאפשרו לאבות בהסדר זה קיום בכבוד

23.01.2015, 08:04 | אריאל דרור

בימים אלו, ניתן ע"י ביהמ"ש המחוזי בלוד פס"ד הקובע הפחתה של 50% בדמי מזונות שנפסקו לאב בהסדר של משמורת משותפת, וזאת בניגוד להלכת ביהמ"ש המחוזי ששררה עד כה, לפיה, במקרים המתאימים בהסדר מסוג זה - יהיה נכון להפחית את גובה דמי המזונות בשיעור של 25%.

לפי הדין האישי, החל על גברים יהודים בישראל, ילדים זכאים למזונות מאביהם בכל מצב שהוא (כאשר גילאיהם יקבעו את גובה והיקף החיוב המוטל על האב לעומת זה המוטל על האם).

בדרך כלל, פוסקים בתי המשפט דמי מזונות בסיסיים בסך של 1,350 שקל + מחצית הוצאות חינוך + מחצית הוצאות מדור ואחזקתו + מחצית הוצאות רפואיות חריגות.

מדובר בסכומים עצומים, וכאשר עוסקים באב ל-3 ילדים (או למעלה מכך) - הם עשויים להגיע גם לגובה של 9,000 שקל (במיוחד כאשר מי מהילדים נמצא במסגרת פרטית ו/או בצהרונים פרטיים).

אב ובן (אילוסטרציה). פסקי דין בודדים מפחיתים את דמי המזונות באופן ניכר, צילום: שאטרסטוק אב ובן (אילוסטרציה). פסקי דין בודדים מפחיתים את דמי המזונות באופן ניכר | צילום: שאטרסטוק אב ובן (אילוסטרציה). פסקי דין בודדים מפחיתים את דמי המזונות באופן ניכר, צילום: שאטרסטוק

גם אבות לילד אחד בלבד, עשויים, בסבירות גבוהה, למצוא עצמם, משלמים סך של 3,000-4,000 שקל לילד אחד בלבד, כאשר זה טרם מצוי תחת חוק חינוך חובה.

השכר הממוצע במשק נמוך מ-9,000 שקל, מה גם שהאבות אמורים למצוא לעצמם דירה שכורה, לממן את צרכיהם וכן את צרכי הילדים כשהם נמצאים עימם, וכאשר מדובר בהסדר של משמורת משותפת - ההוצאות גבוהות במיוחד. על כן, פסיקת מזונות כה גבוהים מובילה לפגיעה של זכות האב לחיים בכבוד, ע"פ חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ועלולה לדרדר אותו לחובות של ממש.

אציין כי קיימים פסקי דין אמיצים, אשר מפחיתים באופן ניכר את דמי המזונות במקרה של משמורת משותפת והשתכרות דומה - אך הם מעטים. כך למשל, ביהמ"ש לענייני משפחה בכפר סבא (תמ"ש 27150/03) צמצם חיוב מזונות של אב ל- 460 שקל לחודש עבור כל אחד מילדיו (מעבר לחיובו במחצית ההוצאות הרפואיות והחינוכיות), ובתי המשפט לענייני משפחה בראשל"צ (תמ"ש 16785-09-12) וכפר סבא (תמ"ש 28102/05) ביטלו חיוב אב במזונות - לאור המצב הכלכלי.

נראה כי כיום, הדין הינו תלוי דיין - ברצותו יפחית 25%, ברצותו יפחית 50%, ברצותו יפחית כליל, ולעיתים - לא יפחית דבר. בתי המשפט עד כה חששו מלקבוע הפחתה אמיתית וקבועה בדמי מזונות במקרה של משמורת משותפת, מהסיבות הבאות:

1. חשש כי אבות יבקשו הסדר משמורת משותפת רק על מנת שיפסקו להם מזונות נמוכים. לטעמי חשש זה אינו מוצדק שכן לרשות בתי המשפט עומדים מומחים ופקידות סעד אשר יכולים לבחון את כוונות האב ויכולותיו ההוריות.

2. רצון להבטיח כי צרכי הילדים יסופקו - גם חשש זה, לטעמי, אינו אמור להיות כבד משקל. בית המשפט אמור לשקלל את צרכי הילדים ואת השתכרות כל אחד מההורים ובהתאם לכך לקבוע את דמי המזונות.

פסק הדין של ביהמ"ש המחוזי בלוד מהווה פסיקה אמיצה ונכונה - אך היא מותאמת לנסיבות אותו תיק - ואין זה ברור, בשלב זה, באיזו מידה תשמש כמנגנון מחייב גם בתיקים אחרים.

מאחר ואין כל ספק כי קיימת עלייה תלולה במספר התיקים בהם נפסקת משמורת משותפת - ראוי כי בתי המשפט יבנו מנגנון הקובע, כהלכה מחייבת, מזונות מופחתים באופן ממשי לאב בהסדר מסוג זה, על מנת לאפשר לו קיום בכבוד - כאשר מוכח כי האב מספק את צרכי הילדים באופן ישיר, והשתכרותו אינה גבוהה במיוחד.

תגיות