אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חמודי, תן למורה את הסיסמה שלך לפייסבוק

דו"ח טכנולוגי

חמודי, תן למורה את הסיסמה שלך לפייסבוק

חוק חדש בארה"ב נועד למנוע בריונות מקוונת אבל צפוי לפגוע באופן קיצוני בפרטיות של קטינים, מערכת משטרתית חדשה רואה דרך קירות, למה השקיעה גוגל במיזם של אלון מאסק ומנכ"ל בלקברי לא מבין מהי ניטרליות רשת

22.01.2015, 18:10 | יוסי גורביץ
קיללת בפייסבוק? תן את הסיסמה 

חוק שנקרא לו בעדינות "בעייתי" נכנס לתוקפו במדינת אילינוי בראשית החודש. כמו הרבה חוקים בעייתיים, המטרה שלו אמורה להיות חיובית: מאבק בבריונות רשת. הבעיה היא, כמו כמעט תמיד, באמצעים.

החוק קובע שאם תלמיד מסוים נחשד בכך שהוא הפעיל בריונות רשת כלפי תלמידים אחרים, בית הספר רשאי לדרוש מהתלמיד, או מהוריו/האפוטרופוס שלו, את הסיסמאות שלו למדיה החברתית, ככל הנראה כדי שיוכלו לראות במה מדובר. מכתבים בנושא יצאו השבוע להורי תלמידים בבתי הספר באילינוי.

מחיר כבד לבריונות רשת, צילום: Shutterstock מחיר כבד לבריונות רשת | צילום: Shutterstock מחיר כבד לבריונות רשת, צילום: Shutterstock

מה הבעיה? נניח שתלמיד א' הוא בריון והוא פגע בתלמיד ב'. תלמיד ב' התלונן, ועכשיו מנהל בית הספר רוצה לראות את חשבון הפייסבוק של א'. אבל, מה לעשות, א' עושה בחשבון הפייסבוק שלו עוד כל מיני דברים חוץ מלהתעלל בתלמיד ב'. למשל, הוא מנהל מערכת יחסים עם תלמידה אחרת. למשל, הוא תוהה בשיחות פרטיות עם חברים קרובים איך לומר להורים שלו שהוא בעצם הומוסקסואל.

העברת הסיסמאות למנהל תחשוף את המידע הרגיש של א' לאנשים שמעולם לא היו אמורים להיות חשופים אליו. המשמעות היא שברגע שמוגשת תלונה, יאבדו קטינים פחות או יותר את כל הפרטיות שלהם, והמורה יכולה להיות חשופה לכל המידע הרגיש שלהם. יתר על כן, החוק לא קובע הגנות ראויות על המידע הזה. 

ואם זה לא היה מספיק, אז מפקח מחוזי הודיע שאם התלמיד או הוריו יסרבו לספק את הסיסמאות, אז בית הספר יגיש תלונה פלילית למשטרה. כלומר, יהפוך את אחד התלמידים שלו לעבריין עם רישום פלילי רק משום שהתלמיד עומד על זכותו לפרטיות ובלי שנערך מולו הליך מסודר. ארגון זכויות האזרח של ארה"ב כבר הודיע שהוא מתכוון להגיש התנגדות ליישום החוק הזה, משום שברור לו מי יהיו הקורבנות שלו: תלמידים עניים, תלמידים מבני המיעוטים, ותלמידים עם בעיות למידה. החוק, אומרים שם, ככל הנראה לא חוקתי. נעדכן.

הנשימות שלך מסגירות אותך

הטור עסק בעבר בכוחות משטרה שמצטיידים בציוד צבאי, אבל זו כנראה פעם ראשונה שהוא עוסק בכוחות משטרה שמצטיידים בציוד מדע בדיוני: 50 כוחות משטרה ברחבי ארה"ב הצטיידו לאחרונה במכשיר שמכונה Range-R. מה שהדבר הזה עושה הוא להודיע לשוטר האם יש מישהו בתוך דירה או מאחורי קיר, וכמה אנשים יש שם. הוא עושה את זה באמצעות מדידת הנשימות במבנה.

אתם רואים קיר, השוטר רואה שני אנשים, אחד עם נשק, צילום: shutterstock אתם רואים קיר, השוטר רואה שני אנשים, אחד עם נשק | צילום: shutterstock אתם רואים קיר, השוטר רואה שני אנשים, אחד עם נשק, צילום: shutterstock

לא בדיוק "מד החיים" של "הנוסע השמיני", שבודק אם יש משהו חי בקרבתך, אבל התחלה לא רעה בכיוון. בכוחות המשטרה אומרים שהמטרה היא להשתמש בכלי כדי לברר אם יש מישהו בסביבה שנחשבת למסוכנת, למשל כזו שאמור להיות בה מישהו חמוש ועצבני.

יש הסכמה כללית בקרב מומחים משפטיים ששימוש בכלי הזה בבניין אמור לדרוש צו חיפוש, כי מדובר בעצם בריגול אחרי תושבי הבניין, כשהם נמצאים בבתיהם שבהם יש להם זכות לצפות לפרטיות. האם המשטרה אשכרה תוציא צווים כאלה, לפני שתתחיל לבדוק האם אתה נושם? לא ממש ברור. נעדכן.  

מי יעשה עליכם סיבוב ראשון?

גוגל השקיעה לאחרונה כמיליארד דולר ב-SpaceX, החברה של אלון מאסק, שמה שהיא מתיימרת לעשות הוא להעלות לוויינים לחלל ולהשפריץ פס רחב כלפי מטה. בשלב מסוים, על פי החזון המגלומני של מאסק, ישפריצו הלוויינים שלו פס רחב עד למאדים, אלוהים יודעת למה.

לגוגל יש עניין בפרויקט הזה, כיוון שיותר ויותר היא הופכת לספקית של פס רחב. וככזו, היא כמובן מכווינה את המשתמשים לערוצים שלה, שיאפשרו לה להציג להם כמה שיותר פרסומות. היא מפעילה פרוייקט כזה - גוגל פייבר - בערים בארה"ב, היא עובדת על פרוייקט Loon (השפרץ פס רחב באמצעות בלונים פורחים), ועכשיו גם באמצעות לוויינים.  

אלון מאסק, הנשק של גוגל נגד פייסבוק, צילום: וויקיפדיה אלון מאסק, הנשק של גוגל נגד פייסבוק | צילום: וויקיפדיה אלון מאסק, הנשק של גוגל נגד פייסבוק, צילום: וויקיפדיה

בגוגל לא ידברו על זה, אבל הסיבה שהם נכנסים בהתלהבות כזו לתחום היא האויב הגדול פייסבוק: זו האחרונה כבר החלה את פרוייקט internet.org שלה, שהמטרה שלו היא להגיע לכל מי שעוד אין לו פס רחב, לדחוף לו פס רחב ולהסביר לו את נפלאות פייסבוק. אם שתי החברות משקיעות בכך כל כך הרבה כסף, יש להניח שהן חושבות שזה יחזיר להן הרבה יותר כסף.

קצרצרים

1. היועץ המשפטי של מיקרוסופט, בראד סמית', אמר שלשום (ג') שאחרי הפיגוע בשארלי הבדו, קיבלה מיקרוסופט בקשת מידע בנושא מה-FBI בשם עמיתיהם הצרפתים, והחברה העבירה את המידע המבוקש תוך 45 דקות. סמית' ביקש בכך להבהיר שוב שכאשר הממשלות מבקשות מידע, ויש סיבה לגיטימית לבקשת המידע הזו, חברות עמק הסיליקון מצייתות לה - אבל שהן מתנגדות לאיסוף גורף של מידע על ידי שירותי המודיעין. בימים אלה מוביל סמית' את המאבק של מיקרוסופט בדרישה של ה-FBI לקבל מידע שמיקרוסופט מחזיקה על שרת באירלנד; מיקרוסופט טוענת שהממשלה האמריקאית צריכה לשלוח את הבקשה בנוהל הרגיל, באמצעות השירות המקביל באירלנד.

שארלי הבדו, צילום:אם סי טי שארלי הבדו | צילום:אם סי טי שארלי הבדו, צילום:אם סי טי

2. מבוכה לבלקברי: המנכ"ל החדש שלה, ג'ון צ'ן, שלח לסנאט מכתב שבו הוא מביע תמיכה בנייטרליות רשת - אבל לא נראה שהוא לגמרי סגור על המשמעות של המונח. נייטרליות רשת היא התפיסה שלפיה לספקיות הרשת אסור להעדיף סוג אחד של תעבורה על אחר; על פי התפיסה של צ'ן, המשמעות היא שאפל חייבת ליצור אפליקציית iMessage עבור משתמשי בלקברי, ושנטפליקס צריכה ליצור כלים שיאפשרו למשתמשי בלקברי לצפות בתוכן שלה. אה, לא, ממש לא. אין לכם עורכי דין? מי עבר על המכתב הזה לפני שהוא יצא, שליח הפיצה?  

3. מנכ"ל אפל טים קוק ביקר לאחרונה בבניין הקונגרס בוושינגטון, כחלק מקמפיין השתדלנות המתרחב של אפל. קודמו בתפקיד, סטיב ג'ובס, השתדל שלא לעבוד מול הקונגרס, אולי מחשש שיצטרך לענות על שאלות לא נוחות ביחס למעשי הנוכלות שלו. קוק מרחיב את מאמצי השתדלנות של אפל במידה ניכרת, לאור העובדה שבשל מעמדה של אפל כחברה החזקה ביותר בעולם היא מושכת המון תשומת לב ממשלתית. למשל, החשש שהשעון של אפל ישמש ככלי מעקב אחרי המשתמשים.  

תגיות