אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השנה שהיתה בשוק הקרנות: 11% מהקרנות ביצעו שינוי מדיניות צילום: עטא עוויסאת

השורה התחתונה

השנה שהיתה בשוק הקרנות: 11% מהקרנות ביצעו שינוי מדיניות

קרנות שעוקבות אחר מדדים ריכזו 25% מהגיוסים. 24% מהקרנות החדשות שהוקמו משקיעות במניות ואג"ח חו"ל

27.01.2015, 09:24 | גדעון בוק

שנת 2014 היתה טובה לשוק קרנות הנאמנות, כאשר סך היקף הנכסים המנוהלים צמח ב־13% להיקף של 261.5 מיליארד שקל. התחרות בין מנהלי הקרנות על כספי המשקיעים הובילה לעלייה במגוון ובמספר הקרנות, כאשר בד בבד הואצה המגמה של מעבר להשקעה בקרנות מסורתיות על חשבון קרנות כספיות. המגמות הבולטות ב־2014 כללו עלייה במספר השינויים במדיניות השקעה של הקרנות, צמיחה במספר ובהיקף הקרנות המחקות, שאליהן זרמו מעל ל־25% מהגיוסים בשוק, ובהרחבת מגוון הקרנות המשקיעות בנכסים מחוץ לישראל (קרנות מניות ואג"ח). כל זאת על רקע עלייה ברכישת קרנות הנאמנות על ידי הציבור כתחליף לפיקדונות בבנקים בריבית אפסית.

קראו עוד בכלכליסט

מגמות אלו הובילו להמשך התנודתיות בענף קרנות הנאמנות. 808 מתוך 1,306 הקרנות הקיימות בשוק הן קרנות שהוקמו או שביצעו שינוי מדיניות במהלך חמש השנים האחרונות (כאשר בתוך 808 הקרנות יש שביצעו שינוי מדיניות יותר מפעם אחת בתקופה הזאת). רשות ני"ע, באמצעות הגבלת תקופת שינוי מדיניות, ומערכות הייעוץ של הבנקים, באמצעות הורדת דירוג לקרן ששינתה מדיניות, מנסות להוביל ליותר יציבות בשוק קרנות הנאמנות. אך הניסיונות לא צלחו בשנה החולפת.

מגדל מובילה במספר הקרנות החדשות

122 קרנות נאמנות חדשות הוקמו ב־2014, עלייה של 11% לעומת השנה המקבילה. 44 קרנות הן בקטגוריית אג"ח כללי, הקטגוריה המובילה בתחום הגיוסים. מדובר בירידה של 36% לעומת 2013. מגמת הרחבת השקעות הציבור במניות חו"ל (באמצעות תעודות סל וקרנות נאמנות), והתשואה הגבוהה שהניבה השקעה בשוקי המניות בחו"ל, בהובלת מדדי המניות בארה"ב, הובילו להקמת 17 קרנות מניות חו"ל ב־2014.

12 קרנות חדשות המשקיעות באג"ח חו"ל הוקמו השנה, תחום התופס תאוצה בהובלת המשקיעים המוסדיים. זאת בעקבות התחזקות המט"ח כנגד השקל, וחיפוש אחר אלטרנטיבות להשקעה סולידית מחוץ לשוק האג"ח הקונצרניות והממשלתיות בישראל. מגמה זו עשויה להימשך גם ב־2015 כשהציבור ימשיך להגדיל את השקעותיו על רקע רמת הריביות הנמוכה, התחזקות הדולר ושינויי הרגולציה המקומית כדוגמת תיקון 15, שעשוי לעבור בחקיקה ב־2015 ולאפשר כניסת קרנות בינלאומיות המתמחות בהשקעות בנכסים בחו"ל (קרנות אג"ח קונצרניות וקרנות מנייתיות). מגדל קרנות נאמנות מובילה עם 17 קרנות חדשות. מגדל מנהלת כיום את המספר הרב ביותר של קרנות — 165 קרנות.

אחריה בלטו פסגות עם 15 קרנות חדשות, אי.בי.אי עם 13 קרנות וילין לפידות עם 12 קרנות חדשות. 75 קרנות נאמנות מוזגו השנה, ירידה של כ־40% ביחס לשנה הקודמת. מיטב דש והראל פיא (שקנתה את קרנות כלל) בלטו במספר מיזוגי הקרנות כחלק ממהלכי ההתייעלות לאחר המיזוגים שביצעו. אקסלנס, שצמצמה את מספר הקרנות בניהולה, בלטה גם במספר המיזוגים. מגמה זו תואט על רקע סיום תהליכי המיזוגים בין בתי ההשקעות, התחזקות ההשפעה של מערכות הייעוץ בבנקים ומדיניות השמירה על יציבות של רשות ני"ע.

 

עלייה של 31% בכמות הקרנות ששינו מדיניות

145 קרנות שינו מדיניות השקעה ב־2014, עלייה של 27% לעומת 2013. פסגות קרנות נאמנות הובילה עם 35 קרנות ששינו את מדיניות ההשקעה שלהן. מגדל והראל פיא בלטו גם הן, עם שינויים ב־22 קרנות ו־18 קרנות בהתאמה. מנגד ילין לפידות שמרה על יציבות, וגם השנה לא שינתה את מדיניות ההשקעות בהקרנות שבניהולה. על פי הערכות, השנה תחול ירידה במספר שינויי מדיניות ההשקעות בעקבות הניסיונות להביא ליותר יציבות בענף.

מהלכי הגברת ההסדרה בתחום תעודות הסל והתחרות הפוטנציאלית בעקבות כניסת קרנות זרות לישראל מובילים להמשך מגמת העלייה במספר הקרנות המחקות מדדים, בעיקר מדדי מניות חו"ל. הקרנות המחקות החדשות היוו כ־26% מסך הקרנות החדשות שהוקמו השנה. מרבית הקרנות המחקות הושקו בדמי ניהול אפס, כדוגמת הקרנות המחקות של אקסלנס, שהתחייבו לדמי ניהול אפס לפחות עד 2015. נתח שוק הקרנות המחקות (במונחי שווי כספי) עומד על כ־12% משוק קרנות הנאמנות בישראל (לא כולל קרנות כספיות) לעומת נתח שוק של כ־9% בשנת 2013. הצמיחה תימשך גם בשנה הקרובה.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

 

גיוסים משמעותיים הובילו להקמת חברות ניהול

במהלך 2014 גייסו מנהלי ההשקעות החיצוניים כ־1.2 מיליארד שקל (צמיחה של כ־20% לעומת 2013). מעמד המנהל החיצוני מאפשר לחברות השקעות קטנות לנהל קרנות תחת מעטפת של בית השקעות גדול ובכך לחסוך את עלויות הרגולציה וההקמה. מגמה זו תמכה בהקמת חברות ניהול השקעות חדשות כדוגמת יצירות, הורייזן ופרופאונד, שהקימו כ־11 קרנות נאמנות חדשות. למרות העלייה בגיוסי הקרנות המסורתיות המאופיינות בדמי ניהול יחסית גבוהים, המגמה של ירידה בדמי הניהול הממוצעים של קרנות הנאמנות נמשכה גם ב־2014. הירידה הושפעה מהתגברות התחרות בענף, בעיקר בקרב מנהלי הקרנות הגדולים, היערכות לקראת כניסת קרנות זרות שצפויות להציע דמי ניהול תחרותיים ועלייה בהשפעת מערכות דירוג הקרנות של יועצי ההשקעות בבנקים. דמי הניהול ירדו משיעור ממוצע של 0.79% בתחילת השנה לשיעור ממוצע של 0.71% בסוף השנה (ירידה של כ־0.08%). עיקר הירידה נרשמה בקרב מנהלי קרנות "בוטיק" כילין לפידות, אנליסט, ואלטשולר שחם.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל.

תגיות