אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נדחתה עתירת בכירי אפריקה תעשיות שהורשעו בהפרה מנהלית

נדחתה עתירת בכירי אפריקה תעשיות שהורשעו בהפרה מנהלית

האכיפה המינהלית של רשות ני"ע זכתה לגיבוי ביהמ"ש: השופטת רות רונן דחתה את עתירת החברה ושל מנכ"לה, מנהל הכספים שלה ומנכ"ל נגב קרמיקה שהורשעו בהפרה מינהלית, והגדירה את גבולות הערעור על אכיפה מינהלית. עם קנסות של 4.6 מיליון שקל – לעותרים נותר רק העליון

01.02.2015, 08:36 | תומר גנון

"נושא משרה במעמדו של אברהם נובוגרוצקי (מנכ"ל אפריקה תעשיות - ת"ג) היה צריך לדעת שהמידע על המו"מ עם אולימפיה הוא מידע מהותי בהצעת הרכש - מידע שעשוי להשפיע על מחיר מניות נגב". כך פסקה בחמישי שעבר שופטת המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א רות רונן. רונן כתבה את הדברים כאשר דחתה עתירה מינהלית שהגישו אפריקה תעשיות ונושאי משרה בה נגד הרשעתם בהפרות שעניינן שימוש במידע פנים, אי־הכללת פרט חשוב במסמך והטעיית רשות ני"ע.

קראו עוד בכלכליסט

בנובמבר 2013 הטילה ועדת האכיפה המינהלית של רשות ני"ע קנסות של כ־5.6 מיליון שקל על אפריקה ישראל תעשיות (5 מיליון שקל), מנכ"ל החברה אברהם נובוגרוצקי (400 אלף שקל), מנכ"ל נגב קרמיקה אבי מוטולה (150 אלף שקל) ומנהל הכספים אלון הרפז (75 אלף שקל) על הפרת חוקי ני"ע.

השופטת רות רונן. "הוכח היסוד הנפשי הנדרש להפרה", צילום: שאול גולן השופטת רות רונן. "הוכח היסוד הנפשי הנדרש להפרה" | צילום: שאול גולן השופטת רות רונן. "הוכח היסוד הנפשי הנדרש להפרה", צילום: שאול גולן

הרקע להליך הוא עסקת קרמיקה רחבת היקף בין חברת נגב קרמיקה, חברה־בת של אפריקה תעשיות, לחברה הקנדית אולימפיה שנחתמה במאי 2012.כמה חודשים קודם לכן, בינואר 2012, יצאה אפריקה בהצעת רכש לרכישת מניות נגב שבאחזקת הציבור והפיכתה מחברה ציבורית לחברה פרטית. לפי החלטת ועדת האכיפה, באותה עת התנהל מו"מ מתקדם לעסקה בין נגב לאולימפיה, והמידע לגבי המו"מ היה מידע מהותי שהיה על אפריקה תעשיות לדווח עליו במפרט הצעת הרכש.

אבי מוטולה, צילום: עמית שעל אבי מוטולה | צילום: עמית שעל אבי מוטולה, צילום: עמית שעל

דעה אכיפה מינהלית: בונים תורת לחימה הליך מהיר, כואב ומרתיע, אך לא פלילי ולכן מתון יחסית מבחינת הסנקציות משה גורלילכתבה המלאה

נקבע שביצוע הצעת הרכש לציבור תוך כדי העלמת המידע ממנו, מהווה גם הפרה של שימוש במידע פנים בידי אפריקה תעשיות. המו"מ המדובר הבשיל לעסקה בהיקף של 400 מיליון דולר.

אפריקה ונושאי המשרה הגישו עתירה מינהלית נגד ההחלטה של ועדת האכיפה. הם טענו הן נגד הממצאים העובדתיים שבהחלטת הוועדה והן נגד הקביעות המשפטיות.

הטענה המרכזית בעתירה היתה שהוועדה טעתה כשיישמה את מבחן ההסתברות־עוצמה על השאלה אם המידע על המו"מ שניהלה נגב עם אולימפיה בעת פרסום הצעת הרכש בינואר 2012 היה מידע פנים.

לפי מבחן ההסתברות־עוצמה, יש לשקלל, מחד גיסא, את ההסתברות לקרות האירוע הצפוי, ומאידך גיסא את השפעתו הצפויה על החברה. ככל שעוצמתו של האירוע הצפוי גבוהה יותר עבור החברה ועסקיה, כך ההסתברות הנדרשת להתרחשותו יכולה להיות נמוכה יותר.

"אני סבורה כי היה על נובוגרוצקי לדעת שמידע פנים מצוי בידיו או בידי אפריקה תעשיות, גם בהינתן המצב המשפטי הקיים נכון למועד הצעת הרכש", כתבה רונן. "לכן מתקיים היסוד הנפשי הנדרש ביחס לנובוגרוצקי, וכפועל יוצא גם ביחס לאפריקה תעשיות דרכו".

השופטת רונן הוסיפה כי "נראה לי שהוכח היסוד הנפשי הנדרש לצורך הפרה של הטעיית הרשות. גם כאן היה נושא משרה סביר במעמדו של נובוגרוצקי יכול וצריך לדעת כי היה בתוכן המכתבים לרשות - שבהם תוארו המגעים בין נגב לאולימפיה באפריל 2012 כראשוניים, ולא נמסר מידע על מגעים מוקדמים יותר לקראת עסקת היצוא - כדי להביא להטעיה של רשות ני"ע". את הקנסות המינהליים על נושאי המשרה החליטה השופטת רונן להשאיר על כנם, בעוד שאת הקנס על החברה עצמה היא הפחיתה במיליון שקל.

את רשות ני"ע ייצגו בעתירה האחראית על האכיפה המינהלית ברשות עו"ד אילנה ליפסקר־מודעי ומנהל המחלקה המסחרית בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) עו"ד ליאב וינבאום.

את אפריקה תעשיות ואת נושאי המשרה בה ייצגו עורכי הדין רותי ליטבק וגיורא אדרת.

תגיות