אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפיד מציג: תוכנית מקיפה למלחמה בשחיתות

בחירות 2015

לפיד מציג: תוכנית מקיפה למלחמה בשחיתות

על רקע הפרשיות האחרונות, פרסמה "יש עתיד" תוכנית הכוללת בין היתר חיזוק הגנה לחושפי שחיתות, אלא שבעבר לפיד וגרמן נמנעו בהצבעה על הצעת חוק דומה

02.02.2015, 12:19 | רוני זינגר
על רקע פרשיות החשדות לשחיתות, שוחד ולקיחת כספים בקרב נבחרי ציבור ואנשים הקשורים להם שמתפרסמות לאחרונה, מפרסם הבוקר יו"ר "יש עתיד" יאיר לפיד תוכנית מקיפה למאבק בשחיתות. עיקרי התוכנית כוללים חקיקה מקיפה של מגבלות על אישי ציבור נחקרים נאשמים ומורשעים, הגדרה מפורטת בחוק של עבירות הפרת אמונים, הענקת תקציבים ייעודיים בצורה שקופה במקומם של הכספים הקואליציוניים הנהוגים, הגבלת עבודתם של לוביסטים בכנסת ובממשלה, הגברת שימוש במכרזים פומביים למשרות ורכש ממשלתי, חיזוק הגנה על חושפי שחיתויות והקמת יחידה למניעת שחיתות מנהלית ומבנית.

קראו עוד בכלכליסט

"השחיתות השלטונית הפכה לאיום אסטרטגי על החברה ועל הדמוקרטיה הישראלית. המדינה שלנו צריכה להיות שייכת למעמד הביניים ולאלה שנאבקים להיות חלק ממנו ולא למושחתים, לפוליטיקאים ולבעלי האינטרסים שעסוקים בעצמם ובטובתם האישית. במשחק הזה עברו מיליארדי שקלים מצד לצד בלי שקיפות ובלי פיקוח, פוליטיקאים קיבלו כיבודים ריקים מתוכן כמו התפקיד האבסורדי שר ללא תיק - רק כדי שתהיה סיבה לתת להם נהג ולשכה", אמר הבוקר לפיד במסיבת עיתונאים שערך בעניין, מול כלא מעשיהו ברמלה.

על פי התוכנית המקיפה אומרים ב"יש עתיד" כי יפעלו לקבוע בחקיקה שאדם שהורשע בפסק דין סופי בביצוע עבירה שיש עמה קלון, לא יוכל להתמודד לעולם על כל משרה ציבורית. ביש עתיד מתכוונים להוסיף פרק מיוחד בחוק העונשין שיעסוק בעבירות של שחיתות שלטונית ובו תקבע חובת גזירת עונשי מינימום כבדים נגד אישי ציבור ועובדי ציבור שסרחו. כמו כן, יוטל איסור על נבחר ציבור לשמור על זכות השתיקה בחקירה.

יאיר לפיד. העברת כספים קואליציוניים ייאסרו, צילום: אוראל כהן יאיר לפיד. העברת כספים קואליציוניים ייאסרו | צילום: אוראל כהן יאיר לפיד. העברת כספים קואליציוניים ייאסרו, צילום: אוראל כהן

ב"יש עתיד" מבקשים להגביר את השימוש במכרזים פומביים למשרות ולרכש ממשלתי בכדי להבטיח, לדבריהם, שיוויון הזדמנויות בהתמודדות על משרות, זאת לאור העובדה שכיום ביזור מתן הפטור מחובת מכרזים הוביל לכך ש-85% מההתקשרויות הממשלתיות מתבצעות ללא קיומו של מכרז. "נביא לכינון חוק יסוד: שירות הציבור, אשר יגדיר את כללי המנהל הציבורי המחייבים כל עובד ציבור לשים לנגד עיניו בכל החלטה את הנאמנות הצבורית. החוק יבטיח את העדפת הכישורים על הקשרים בעת מינוי נושא משרה לתפקיד בכיר בשירות הציבורי".

בכל הנוגע להעברת כספים קואליציוניים, נכתב בתוכנית "יש עתיד" כי הם ייאסרו. במקומם "יש לאמץ נהלים הדורשים שקיפות מלאה והקצאה לפי קריטריונים קבועים וברורים לרבות מבחני תמיכה שאושרו משפטית". עוד מציינים כי "במסגרת הקריטריונים ייאסר להעביר תקציבים לגופים לא מפוקחים ולא שקופים. כמו כן ייאסר על משרד האוצר להסכים להעברות תקציביות למוסדות ספיציפיים בתמורה לאישור תקציב מדינה או לקידום יוזמה מטעם משרד האוצר בוועדה מוועדות הכנסת".

כאמור בנוסף, דורשים ב"יש עתיד" להגביר את האכיפה כלפי לוביסטים, כך שהמרחב שבו הם פועלים כיום יצומצם עוד יותר בכנסת וכן מוצע למנוע את כניסתם למשרדי ממשלה. "בנוסף, ייאסר על גופים ציבוריים להשתמש בשתדלנים לשם השגת כספים ציבוריים. תוגבר הענישה בכל הנוגע להפרת כללים של שתדלנים".

עוד מוצע להקים "כוח משימה" שיפעל לגיבוש מסקנות מנהלתיות שעולות מפרשיות שחיתות שנחשפו. עוד מוצע חיזוק ההגנה על חושפי שחיתויות ש"ייהנו מסודיות מלאה ומהגנה מוסדית על ידי מבקר הפנים של המשרד הממשלתי הרלוונטי" ועוד הגנות לעידוד חושפי שחיתויות.

לפיד ופרי הצביעו נגד הצעת חוק להרחיב את ההגנה לחושפי שחיתויות

 

ואולם למרות התוכנית יוצאת הדופן בהיקפה, שמציעה "יש עתיד", יש מקום גם להזכיר כי בכנסת האחרונה לא תמיד פעלו חבריה בעד קידום הצעות חוק של שקיפות ומאבק בשחיתות. כך למשל בפברואר האחרון היו אלה שרי "יש עתיד" שהפילו את הצעת החוק של חבר הכנסת הפורש ניצן הורוביץ (מרצ), שביקש להחיל חובת פרסום על תוצאות הצבעה של השרים בוועדת שרים לחקיקה. בדרך זו יכול היה הציבור לדעת מי תמך ומי התנגד להצעות חוק שונות, דבר שכיום חסוי. כך למשל, אי אפשר לדעת האם שר התנגד להצעת חוק שנוגעת דווקא להבטחת בחירות שמסר לציבור. בהצעה תמכו חברי "הבית היהודי" והשרה דאז ציפי לבני. ואילו חברי "הליכוד" ו"יש עתיד" התנגדו להצעה. לו היו חברי "יש עתיד" מצביעים בעד, היתה ההצעה מאושרת.

דוגמא להתנגשות בין הבטחות למעשים בתוככי ועדת שרים לענייני חקיקה היא אופן הצבעתם של שרי "יש עתיד" גם במקרה שבו עלתה לפני כשלושה חודשים להצבעה הצעת חוק של ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה), להרחיב את ההגנה לחושפי שחיתויות. כך מתברר, כי למרות הקמפיין הנוגע למלחמה בשחיתות, נמנעו לפיד ושרת הבריאות לשעבר יעל גרמן.

"תסתכלו על המקום שמאחורי, יושב בו נשיא מדינה, שר אוצר שר בריאות, ראשי ערים וכל האנשים שעודם שותפים לחגיגת השחיתות, לא יאומן שיש אנשים שיצאו מפה וחזרו לחייהם הציבוריים וכולם אומרים שזה בסדר, זה צריך להיפסק כי מושחתים נמאסתם. יש עתיד תניח הצעת חוק - ביצעת עבירה שיש עמה קלון - לא תוכל להיות נבחר ציבור. זה חלק מחבילת חקיקה אגרסיבית ואין מפלגה אחרת שיכולה לעשות את זה כי יש עתיד היחידה שאף אחד מראשיה לא נחקר נחשד, שתק או נעצר או ישב בבית סוהר. זה לא הישג אלא הסטנדרט".

"נתניהו הפך את בית ראש הממשלה לארמון קיסרות"

 

לפיד תקף את התנהלות רשויות האכיפה בפרשת הבקבוקים של נתניהו ואמר:" שומרי הסף שותקים, ראש הממשלה מתחבא מאחורי אשתו, והפך את בית ראש הממשלה לארמון קיסרות. מה הבעיה להגיש דו"ח הוצאות? קחו כמה חוקרים ותחזרו עם התוצאות. ההתנהלות הזו חייבת להיפסק. חבילת החקיקה תעצור את זה" . לפיד כיוון גם ליצחק הרצוג ששתק בחקירתו בפרשת העמותות בשנת 99 ואמר:" אישי ציבור יצטרכו לא לשתוק. מי ששותק - יש לו מה להסתיר, אבל אז שלא ימשיך להיות נבחר ציבור. מי שהוגש נגדו כתב אישום ויעזוב את תפקידו באופן מיידי. מי שגונב את הקופה הציבורית צריך לדעת שזה ייגמר בכלא".

לפיד סרב לענות על שאלות,ולכן לא היה ניתן לקבל את תגובתו האם ישב בממשלה אחת עם אריה דרעי, מה שעתו על הסתבכות חברו הקרוב אהוד אולמרט בפלילים ומדוע הצביע נגד הצעת החוק של מיקי רוזנטל להרחבת ההגנה על חושפי שחיתויות.

תגיות