אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלום: "חברות הגז יצטרכו לוותר על חלק ממאגריהן כדי שנוכל להוזיל את החשמל והמים" צילום: אוראל כהן

שלום: "חברות הגז יצטרכו לוותר על חלק ממאגריהן כדי שנוכל להוזיל את החשמל והמים"

שר האנרגיה שלום העריך שבקרוב יימצא פתרון למשק הגז: "אנו נמצאים בדרך הנכונה – שתאפשר לנו לא לשפוך את התינוק יחד עם המים, ליהנות מהגז ולפתח כאן משק חזק יציב ואמין"

03.02.2015, 13:25 | ליאור גוטמן

"משרד התשתיות צריך לדאוג לאספקת גז סדירה, זה תפקידו. והוא צריך לעשות זאת תוך קידום התחרות כדי להביא בסופו של דבר לירידת מחירים. לכן גורמי הממשלה יושבים יחד בימים אלה כדי למצוא שפה משותפת שתביא לכדי פתרונות ראויים ונכונים, וברור לנו היום שחברות הגז יצטרכו לוותר על חלק ממאגריהן עבור זה – וזה יקרה" – כך אמר היום (ג) שר התשתיות ואנרגיה סילבן שלום בכנס אחריות תאגידית במשק הגז שערך ארגון "מעלה" בתל אביב.

שלום התייחס למחלוקת הרגולטורית בין הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה לבין חברות דלק ונובל אנרג'י בדבר האחזקות הצולבות שלהם במאגרי הגז ואמר: "אני לא רואה שחקנים חדשים שמגיעים לכאן בקרוב ויש לומר זאת ביושר. השוק הישראלי הוא קטן, והאינטרסים שיש להם בסעודיה ובמפרץ גדולים יותר ולכן לא פשוט להביא לכאן מתחרים לגופים הקיימים. לכן עלינו לדבר בעולם המעשי ולחבר את המשק הישראלי לגז, כדי להביא להורדה בתעריפי החשמל והמים".

שלום העריך שבתקופה הקרובה יימצא פתרון למשק הגז וסיכם כי הוא חושב "שאנו נמצאים בדרך הנכונה – שתאפשר לנו לא לשפוך את התינוק יחד עם המים, כזו שתאפשר לנו ליהנות מהגז ולפתח כאן משק חזק יציב ואמין".

כפי שפורסם ב"כלכליסט", המדינה רוצה לייצר פתרון לטווח הקצר ופתרון לטווח הארוך. הקצר כולל שיווק בנפרד (כל שחקן ביחס לחלקו או לחילופין שותף אחד שייצג את כל הבעלים) של הגז ממאגרי תמר ולווייתן, מכירת חלקה של דלק בתמר (31.25%) ודילול חלקה של נובל אנרג'י עד לרף של פחות מ-5%. בטווח הארוך המדינה מציעה פיצול חזקות בלווייתן (שני מאגרים שווים) שאחד מיועד לישראל והשני ליצוא.

חברת דלק מוכנה להסכים לחלק מהדרישות, ולעומתה נובל מסכימה לחזור למתווה ישן שהוסכם מול הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה. זה כולל מכירה של מאגרי הגז הקונים "תנין" ו"כריש" ועוד כ-8% מלוויתן לשחקן חדש שיתחרה בהם. כל שאר דרישות המדינה כרגע אינן ראליות מבחינתה פרט אולי של אפשרות של שיווק בנפרד.

מנכ"לית משרד האנרגיה, אורנה הוזמן-בכור (ארכיון), צילום: אוראל כהן מנכ"לית משרד האנרגיה, אורנה הוזמן-בכור (ארכיון) | צילום: אוראל כהן מנכ"לית משרד האנרגיה, אורנה הוזמן-בכור (ארכיון), צילום: אוראל כהן

מנכ"לית משרד האנרגיה אורנה הוזמן-בכור הוסיפה שלטעמה הצוות הבין משרדי (רה"מ, אוצר, אנרגיה, הגבלים עסקיים) שעובד בשבועות האחרונים מול היזמים מבין היום טוב יותר את מגבלות המימון, הפיתוח ולוחות הזמנים שהמשק הישראלי והיזמים כפופים אליו. גם הוזמן-בכור העריכה שהמדינה תציע ליזמים פתרון לסוגיות שעל הפרק.

לפי נתוני רשות הגז שבמשרד האנרגיה, עיכוב של שנה בפיתוח לווייתן יגרום למשק המקומי נזק של 3 מיליארד שקל. הנתונים חופפים את אלו של המועצה הלאומית לכלכלה.

מנהל נובל: "רק בישראל הצלחה נתפסת כמשהו לא תקין"

יזמי הגז, כצפוי, התלוננו על מכות הרגולציה שניחתות עליהם. מנהל נובל אנרג'י בישראל בנימין (ביני) זומר הסביר שרק בישראל הצלחה של מישהו נחשבת כמשהו לא תקין. "נובל פועלת בישראל מעל ל15 שנה. פיתוח מאגר תמר עלה 3.5 מיליארד דולר וההשקעה שלנו בישראל נחלקת בין השקעות בנוער ובדור הבא של המהנדסים שיובילו את עולם הגז. אבל כל אלו לא יוכלו להתקדם ללא וודאות רגולטורים", אמר.

יו"ר דלק קידוחים גדעון תדמור הוסיף שדלק מוכנה להגיע לפשרה מול הרגולטור, אבל מדובר שורת הוועדות שהם פועלים מולם (ששינסקי 2011, צמח 2012 וגילה 2014) פשוט אינו ריאלי. לתפיסתו, עיכוב בפיתוח לוויתן יבריח מישראל משקיעים ויוביל להפסד הכנסות של מיליארדי שקלים מעצם ייצוא הגז שיעלם מפה. תדמור הזכיר את שיצוא הגז למדינות שכנות (ירדן, מצרים, רש"פ) יועיל לישראל גם ברמה הגיאו-פוליטית

תגיות