אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשרציתי ללמוד אדריכלות אמרו לי: "בן בכור במשפחה ספרדית הולך לעבוד בעסק של אבא" צילום: אלכס קולומויסקי

כשרציתי ללמוד אדריכלות אמרו לי: "בן בכור במשפחה ספרדית הולך לעבוד בעסק של אבא"

האדריכל הנודע משה ספדיה: "אבי רצה להגר, ואמי אמרה: 'אם עוזבים אז לפחות למדינה דוברת אנגלית ודמוקרטית', וכך הגענו לקנדה"

06.02.2015, 17:11 | דיאנה בחור ניר

נולדתי בחיפה לרחל וליאון. אבי, סוחר טקסטיל יליד חאלב, פגש בארץ את אמי, גם היא ממשפחה חאלבית שהשתקעה באנגליה. אבא אהב מאוד נשים, היה פלרטטן, סוער ודעתן, ואמי לעומתו היתה אלגנטית מאוד ונעימת דיבור, יכלה להשתלב בקלות באחת הסדרות הבריטיות. היתה להם זוגיות טובה והם ידעו ליהנות מהחיים. אמי, שלמדה מזכירות בצעירותה, הדפיסה במהירות של מכונת ירייה, ובכל שנות לימודיי הדפיסה לי עבודות. היא שימשה מזכירה בעסק של אבי והתנדבה בבית חולים.

"אחרי קום המדינה אבי לא קיבל רישיון יבוא, והעסק שלו נתקע לגמרי. הוא כינה את מפא"י 'משטר של הבולשביקים הסוציאליסטים' והצטרף לציונים הכלליים שקידמו יוזמה פרטית. אבל אז נבחרה אותה ממשלה והוא הרגיש שאין לו עתיד בארץ, אחרי ששרף את כל חסכונותיו, ואמר: 'המשטר המפא"יניקי נגד ביזנס, אבל בעיקר נגד ביזנס של ספרדים'.

"בעקבות זאת אבי רצה להגר. אמי, שלא רצתה, אמרה: 'אם כבר עוזבים, אז לפחות למדינה דוברת אנגלית ודמוקרטית', וכך הגענו לקנדה, בסוף החורף המושלג, ואני הייתי בהלם מוחלט. כל כך לא רציתי לעזוב שביקשתי מהוריי שירשמו אותי לבית הספר כדורי בתנאי פנימייה — אבל הם לא הסכימו.

1944. משה ספדיה (6, מימין) עם הוריו ליאון ורחל ואחיו סילביה (2) וגבריאל (4) בחיפה 1944. משה ספדיה (6, מימין) עם הוריו ליאון ורחל ואחיו סילביה (2) וגבריאל (4) בחיפה 1944. משה ספדיה (6, מימין) עם הוריו ליאון ורחל ואחיו סילביה (2) וגבריאל (4) בחיפה

"כשסיימתי תיכון מבחן של נטייה מקצועית קבע שאני טוב במתמטיקה ואמנות ומתאים ללימודי ארכיטקטורה. ההורים שלי התנגדו ואמרו לי: 'בן בכור במשפחה ספרדית הולך לעבוד בעסק של אבא', אז עשינו עסקה שאלמד ארכיטקטורה אבל בקיץ אעבוד בעסק. אחרי שלושה קיצים בעסק הטקסטיל של אבא הבנתי שאדריכלות היא הכיוון שלי, ואז למזלי מהר מאוד קיבלתי פרסי אדריכלות והוריי התרצו. ב־1964 בניתי את ההביטט, פרויקט מגורים במונטריאול, קנדה, שהגדיר מחדש את המושג בית דירות רב־קומתי. זה היה די נדיר שמישהו בשנות ה־20 לחייו מקבל הכרה עולמית על הבניין הראשון שלו.

"אבי תמיד חש שהחברה השלטת בארץ מתנכלת לו, אבל למרות החוויה של אבא לא סבלתי מרגשי נחיתות. תמיד חשבתי שאם אבא היה מתאזר בסבלנות ונשאר בארץ - הדברים היו משתנים, וכבר בתוך עשור החוויה שלו היתה לגמרי אחרת. מצד שני, ייתכן שהקריירה שהתחלתי בקנדה לא היתה זאת שהיתה".

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
מפא"י דפקו את כולם ללא הבדל מוצא וגזע.כלומר מי שלא נשא פנקס אדום
גורלם של ספרדים שחיו בארץ לפני קום המדינה לא היה שונה במובן הזה מיתר בני היישוב ממוצא אשכנזי. והעולים ה"ספרדיים" נדפקו כמו הרומנים והפולנים שעלו ארצה באותה עת מייד לאחר קום המדינה..הרוב הסתדרו יפה. אבל חלק מה"ספרדים" עדיין ממשיכים לקטר..נו שוין..
michael , tel aviv  |  08.02.15
14.
צחקתי אחרי קריאת כמה מהתגובות (מגיב 7 במיוחד)
מוכיח עד כמה העדה החאלבית לא מובנת ולא מוכרת (ואני בטוחה שהוריו של ספדיה לא השתמשו במילה "ספרדים" כי חלאבים, גם אם מוצאם ממגורשי ספרד, לא ממש מתייחסים לעצמם כספרדים). הגיד על הורים חלאבים שהם חשוכים? מר גדנסקי כנראה לא מכיר יוצאי חאלב, זו היתה חברה מסורתית ומכובדת (קודים של מכובדות שלא מובנים היום), וכיבוד אב ואם והזולת היה חלק מהותי בחינוך. כנראה שצריך להיות ממשפחה חאלבית כדי להבין את הכתוב, גם בהתייחס לתקופה בה מר ספדיה גדל. בנים בכורים ירשו את העסקים של האבות, הילדים האחרים הם שהיו צריכים להסתדר. היהודים בחאלב היו סוחרים ומזה עשו כסף רב, ורחוקים מלהיות אנאלפבתים. כולם למדו (גם הבנות), מי שהספיק גם למד לימודים גבוהים, הם דיברו כמה שפות (ערבית, עברית וצרפתית לפחות), סחרו עם כל העולם, ובאופן כללי היו אנשי העולם הגדול. ולכל התוהים - כן, בשנות ה-50 האפלייה היתה גם בקשר למוצא, לא רק נגד מי שהיה קפיטליסט בהווייתו (רוב היהודים החאלבים). זה מה שדחף את רובם להצביע למחל. זה שהיום מרכז הליכוד נראה כמו שוק, זה כבר משהו אחר (הרי גם ביבי הוא לא ממש בגין)
08.02.15
13.
אין קיפוח עדתי בארץ. זה שקר שמטופח ע"י מזרחיים מתוסכלים
מספיק עם זיבולי השכל על "קיפוח" בני עדות המזרח. כאשר "מזרחי" מתוסכל ממצבו, הוא ימהר להאשים את "האשכנזים"... עם זאת אין לשכוח כי רוב חברי הליכוד הם מזרחיים, והם חוזרים ומצביעים לביבי ולזוגתו, שמתמרמרת על האוכל המרוקאי המשמין. תרגיעו! אין אפליה!
עזרא מנצור , הרצליה  |  07.02.15
לכל התגובות