אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סינים, וודקה ועלייה לישראל- המדריך לצניחת הרובל

סינים, וודקה ועלייה לישראל- המדריך לצניחת הרובל

הרובל סוגר את שנת 2014 ופותח את שנת 2015 באחת מתקופות השפל הנוראיות ביותר שהוא חווה. כלי התקשורת והמומחים הולמים ללא הרף בכלכלה הרוסית שהולכת ויורדת לאבדון. אבל מה בעצם קרה שם?, מהן הסיבות? וכמובן, מה הקשר לכלכלה בישראל?

04.02.2015, 13:13 | בשיתוף מט"ח 24

 בחודש פברואר 2014 ,החל המשבר בחצי האי קרים וטענות כנגד רוסיה מצד מדינות המערב כי רוסיה אחראית באופן תקיף וישיר לניסיון הפלת השלטון והתנועות הבדלניות באזור.

מדינות המערב וארצות הברית בראשם, הובילו סנקציות חריפות, ישירות ומיידיות שיצרו את ההתנגשות החזיתית בצניחת הרובל. הפעולות הפרקטיות שננקטו היו, בן היתר - הוצאת חברות האשראי האמריקאיות מהשוק הרוסי. ויזה, אמריקן אקספרס, מאסטרקרד ועוד חברות רבות פשוט חדלו באופן מיידי את פעילותם ברוסיה. סחר המתכות - הנפט והגז שהיו נדבך מרכזי ביצוא של הכלכלה הרוסית נתקלו בסנקציות והחרמות מצד מדינות המערב שהפסיקו את מערכת היבוא של חומרים אלו מרוסיה. השילוב ההרסני והמיידי של סנקציות פעולות היצוא של רוסיה וחידלון חברות האשראי במדינה נתנו את האפקט הישיר והמהיר להתמוטטות הרובל בשנת 2014 ומרה שחורה למטבע בפתיחתה של 2015.

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, לא אמר נואש מהמשבר ובימים האחרונים של שנת 2014 נחתמו הסכמי סחר עם הגוש האסייתי לחיזוק המטבע. זהו תחליף שבא לתת מענה נגדי לגוש האירופאי. עבור פוטין מדובר בהסכם שנותן לו כוח ורוח נשימה להמשך, מדובר בהסכם עם השפעות טריטוריאליות הרבה יותר גדולות בסחר העקיפין. ניתן לומר שההסכמים עם הגוש האסייתי תמיד היו חלק מפעילותה הכלכלית של רוסיה, אך רק בסוף שנת 2014 עם הכניסה למשבר החריף ברובל, ההסכמים נחתמו באופן פורמאלי ודקלרטיבי. הנתיב של הסכמי סחר חלופיים מקנים לפוטין אמנם אשראי נוסף להישאר עם הראש מעל המים, אך מדובר הלכה למעשה במדיניות של כיבוי שרפות שההשלכות שלה לטווח הארוך מעלות סימני שאלה רבים. זוהי מערכת סחרור כלכלית שלא מין הנמנע תוביל את הרובל לשער חליפין של 100 רובל לדולר בהערכות המתונות.

מערכת בלימה נוספת שמכניסה קצת אורך נשימה לכלכלה הרוסית הינה סין, שמכבר הימים נחשבת לבעלת סחר נאמנה לרוסים. סין דוחפת ומקדמת עסקאות חליפין בין הרובל לבין המטבע הסיני ויוצרת ביקושים לרובל ע"י עסקאות מסין. גם במקרה הזה גורמים בכירים בכלכלה העולמית הם אלה הצועדים להתאוששות זמנית בלבד, המשולים למתן אקמול לפצוע אנוש. נקודה אירונית שבה פוטין נוגע ללב תושבי רוסיה הינה השמירה על אי עליית מחירי הוודקה במדינה. זהו אפקט שמאפשר לצמרת הכלכלית בכלל ולפוטין בפרט שקט תעשייתי וחברתי של אדישות האזרחים בעירבון מוגבל למשבר.

היבט נוסף שממעיטים לדבר עליו בעקבות המשבר הינו גל העלייה הצפוי להגיע לישראל. ידוע כי העלייה שחוותה מדינת ישראל בשנות ה-90 הייתה מורכבת ממנעד וממגוון רחב של חתכי אוכלוסיה, שרבים מהם השאירו את משפחותיהם וקרובי משפחתם ביבשת הרוסית. אין זה סוד שמשבר כלכלי מעורר גלי הגירה, קל וחומר שמדובר בהזדמנות לאיחוד משפחות. לא בכדי קיים הפתגם האירי המפורסם: "קצת קשה אז מהגרים" הפתגם הינו משל לעם האירי המתאפיין בכישורי ההגירה שלו בכל פעם שמדינתו נכלאה למשבר כלכלי, מדיני כזה או אחר.

השיח החברתי והאקטואלי בישראל עדיין לא דן בסוגיה הזו אך מדובר בנושא אקוטי, מיידי שעלול לתפוס את מדינת ישראל בחולשתה בכל עניין העלייה והקליטה. רוב הסיכויים שנראה את גלי ההגירה מרוסיה גדלים יותר מאשר מפריז למרות הצהרות ראש הממשלה ליהודים לעלות ארצה.

בסופו של דבר, רוסיה נכנסת לסחרור מטלטל שקשה לצפות את סיומו בקרוב. מדובר על מערכת משתנים סבוכה ועל כלכלה מסועפת שפוגעת באופן רבתי בחברות בינלאומיות ולוקאליות, יבוא ויצוא חומרי הגלם בסחר העולמי ותחזיות שחורות לשנת 2015 שעשויים לשנות את כיוון הבורסות בעולם, שרשמו נתונים מרשימים ואפשרות להיפוך מגמה. חוסר האמון של העולם ברובל, חיסול משקיעים זרים, עלייה של מוצרי בסיס ופיחות שמוביל לאי רצון להחזקה ריאלית של המטבע המקומי יוצרים את הקושי המהותי לראות את רוסיה חוזרת לתלם הנורמטיבי של הרובל.

מעוניין לדעת איך לסחור ברובל? http://ad.matach24.com/ppc/Rubal-Calcalist

לפרטים נוספים אודות מט"ח 24 http://www.matach24.com

כותב הכתבה : רותם רף אנליסט ראשי במט"ח 24

תגיות