אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בנק ישראל: דרושה העלאת מסים של 8 מיליארד שקל כדי לעמוד ביעד הגירעון

על פי כלכלני הבנק העלאה משמעותית בהיקף של 6 מיליארד שקל דרושה כבר ב-2016 והיתר עד 2019; הבנק מציין כי אם הממשלה לא תבטל תוכניות אליהן התחייבה ללא מקור תקציבי יגדל הגירעון מעל ל-3% ויחס החוב תוצר יגיע ל-70%

04.02.2015, 13:28 | עמרי מילמן

הממשלה תידרש להעלות מסים בהיקף של 8 מיליארד שקל כדי לעמוד ביעד הגירעון הקבוע בחוק, כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ד'). יעד הגירעון אמור לעמוד ב-2015 על 2.5% ולרדת לרמה של 1.9% עד 2019. ההעלאה המשמעותית בהיקף המסים - 6 מיליארד שקל - לפי הבנק, תידרש ב-2016 והיתר באופן הדרגתי עד 2019.

קראו עוד בכלכליסט

עוד מציין הבנק כי אם הממשלה תמשיך עם התוכניות הקיימות היום, ולא תעשה התאמה לתקרת ההוצאה הקבועה בחוק, כלומר לא תקצץ את הוצאותיה ותבטל תוכניות שהתחייבה אליהן ללא מקור תקציבי, עד סוף העשור הגירעון לא ירד מ-3% ובעוד שעמידת בתוואי ההוצאות וההכנסות תביא להפחית את יחס החוב תוצר ל-60% ב-2020. אם היא לא תעשה זאת יגדל יחס החוב תוצר ל-70%, מה שעלול לפגוע ביציבות המשק.

אם משווים את תקרת ההוצאות הקבועה בחוק להוצאות שהממשלה כבר התחייבה אליהן והשינויים הדמוגרפים הטבעיים קיים פער של כ-10 מיליארד שקל שיחייב הפחתה הדרגתית של כ-2 מיליארד בשנה עד 2019. למעשה מניתוח בנק ישראל עולה כי הממשלה אינה יכולה יותר, עד 2019, לקבל החלטות בעלות אופי תקציבי ללא החלטה לגבי אופן המימון או יותר נכון החלטה מאיפה לקצץ את הכסף.

בנק ישראל, צילום: בלומברג בנק ישראל | צילום: בלומברג בנק ישראל, צילום: בלומברג

כדי לזכור כי בשלב זה כל המפלגות שפרסמו מצע וככל הנראה גם אלה שלא מפרסמות את תוכניותהן הכלכליות לא מתכננות להעלות מסים, וכן גם אף אחד לא העלתה את הצורך בקיצוצים נרחבים או תהליכי התייעלות שיקטינו את הוצאות הממשלה.

נקודה נוספת שמעלה בנק ישראל היא כי תודות לתקציב ההמשכי כלומר האחד חלקי 12 שמצויים בו כל משרדי הממשלה, לא יהיה ככל הנראה צורך בגרעון של 3.4% כפי שתכננה הממשלה בתקציב 2015 בסופו של דבר לא עבר משום שהממשלה נפלה. כעת, לפי הבנק, תוכל הממשלה לעמוד ביעד הגרעון המקורי 2.5% בעיקר מכיוון שהתוספת הגדולה שמקבל תקציב הביטחון לא תביא לחריגה מסך ההוצאות מכיוון שיתר הגידול בתקציב של שאר המשרדים ירד בצורה משמעותית.

גורמים באוצר מגלים שביעות רצון מפרסום הבנק. לדבריהם כבר באוקטובר האחרון הם העלו בפני הממשלה את הטענה כי כל החלטה בעלת אופי תקציבי מחוייבת במציאת מקור תקציבי. בנוגע לצורך להעלות מסים, גורמים באוצר מסבירים כי הערכות דומות קיימות גם אצלם וכי גם הם סבורים שיהיה בכך צורך בשנים הקרובות.

בכל הנוגע להערכות לגבי 2015, באוצר גילו פחות אופטימיות מבבנק ישראל. בעוד שהבנק מניח כי תת ביצועים בתקציבים האזרחיים יאפשרו לתקציב הביטחון יחד עם ה"קופסה שחורגת ממסגרת התקציב" בכ-4 מיליארד שקל, שניתנה למערכת הביטחון לא לחרוג מהתקציב המקורי (ללא הקופסה) באוצר אין ודאות כי אכן כך יהיה ולא שוללים כי תת הביצוע בתקציבים האזרחיים יהיה קטן ממה שהעריך בנק ישראל.

 

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
הבעיה האמיתית.....
כולנו עבדים של המעמד העליון - אנשי הקבע ועובדי המגזר הציבורי... אנחנו חיים פה אך ורק על מנת לממן אותם ואת המגזר הפיננסי חולרות ביגללם הילדים שלנו עניים בלי עתיד ובלי הווה בלי בית בלי חינוך הם אוכלים אותנו כמו סרטן לאט לאט גומרים את כל הכסף שלנו הציבורי.
צפוני  |  06.02.15
25.
נדרשת נגידה אחרת - עם ישראל קורס ממיסים
מדינת ישראל גובה הכי הרבה מיסים עקיפים יחסית ל - OECD, ובמקביל - הוצאות התקציב על חינוך ובריאות מקוצצות עוד ועוד כל שנה. וראה זה פלא - זה לא עוזר לכלום. מדיניות הצנע הזאת רק מורידה אותנו יותר ויותר למטה, ואז הנגידה אומרת שוב את אותו דבר - צריך להעלות עוד מיסים. קרנית, כבר היעלינו!! לא מספיק לך? לכי תחשבי על פיתרון אחר. את הכלכלנית. את נותנת כל הזמן את אותו פיתרון - שהוא לא פיתרון . הוא יוצר עוד ועוד בעיה ובולם צמיחה. אולי למשל הממשלה תתחיל לבנות דירות ושכונות בעצמה? גם יוריד מחירי דירות, גם יביא צמיחה וגם השקעה בתשתיות? אולי המדינה תשקיע יותר בבריאות ובחינוך - על חשבון הגירעון הקדוש שלך? אולי יותר טוב להשקיע, לצמוח ,ולהוריד מיסים, במקום לרדות באזרחים ולדכא אותם כל הזמן כי הם כבר בחובות ואין להם יותר כסף לשלם לך את המיסים שלך?
מירית  |  04.02.15
לכל התגובות