אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזוגיות של אלשטיין ובן־משה מתפרקת שנה לאחר ההסדר צילום: אוראל כהן, אניה בוכמן

הזוגיות של אלשטיין ובן־משה מתפרקת שנה לאחר ההסדר

מוטי בן־משה, בעל השליטה הנוסף לצד אדוארדו אלשטיין, יצטרך להחליט עד יום שלישי אם להשתתף בהנפקת הזכויות באי.די.בי פתוח ולשמור על חלקו בה. אם לא יעשה כן, אלשטיין יבצע שינויים בדירקטוריון ויהפוך בפועל לבעל השליטה היחיד

08.02.2015, 07:49 | גולן חזני

אם לא תתרחש תפנית לא צפויה, אי.די.בי תעבור בשבוע הבא לעידן חדש תחת בעל שליטה אחד – אדוארדו אלשטיין. ביום רביעי האחרון הודיע מוטי בן־משה, שותפו של אלשטיין לשליטה בחברה, כי לא ישתתף בהנפקת הזכויות של אי.די.בי. עם פתיחת המסחר בזכויות ביום חמישי הודיע אלשטיין כי ינצל את חלקו בזכויות שהונפקו לו ויזרים 256 מיליון שקל לאי.די.בי, ובנוסף רכש זכויות מהציבור בהיקף של 134 מיליון שקל נוספים.

קראו עוד בכלכליסט

מימוש הזכויות צפוי להתבצע ביום שלישי הקרוב, ועל פי הערכות, הציבור יזרים כ־40 מיליון שקל בהנפקת הזכויות. בעקבות מהלך הנפקת הזכויות, אותו יזם יריב פילוסוף, יועצו החדש של אלשטיין ומנכ"ל גיזה זינגר אבן, צפוי אלשטיין להגיע לאחזקה של 60% באי.די.בי פתוח ואילו בן־משה ידולל ל־15% אם אכן לא ישתתף בהנפקת הזכויות כפי שהודיע. דבר זה סולל לאלשטיין את הדרך להשתלטות על דירקטוריון אי.די.בי פתוח. כיום כל אחד מבעלי השליטה מחזיק ב־31.3% ממניות אי.די.בי פתוח. במקביל לכך, מתקיימים שיחות בין אלשטיין ובן־משה לקביעת מנגנון פרידה.

בן־משה יישאר עם דירקטור אחד

 

בן־משה עשוי עדיין לנקוט בצעד מפתיע ולהחליט לממש את הזכויות שבידיו ביום שלישי, אך צעד כזה עשוי לחשוף אותו לתביעות ענק מצד בעלי מניות המיעוט שיטענו כי אילו ידעו מראש על כוונתו לממש את הזכויות, היו גם הם מממשים את הזכויות שבידם. בנוסף, על פי הסכם השליטה יכול בן-משה לדרוש מאלשטיין מחצית מהזכויות שרכש בשוק, כך שיהיה בידו נתח מניות זהה לזה של אלשטיין. בן־משה טרם הבהיר, האם יממש את הזכות המוקנית לו בהסכם בעלי השליטה, לרכוש מחצית מאותן המניות והאופציות הנוספות שאלשטיין רכש במסגרת ההנפקה. בסביבת בן־משה סירבו להתייחס לצעדים שבכוונתו לנקוט לאחר שינוי מבנה האחזקות באי.די.בי, ככל שאומנם יתרחש בעקבות הנפקת הזכויות.

בן-משה ואלשטיין, צילום: אוראל כהן בן-משה ואלשטיין | צילום: אוראל כהן בן-משה ואלשטיין, צילום: אוראל כהן

בחצי השנה האחרונה אי.די.בי נשלטה דה־פקטו על ידי בן־משה, כאשר אלשטיין, עם נציג ישראלי בודד בדירקטוריון, שולם לפידות, נקט בעיקר בצעדי בלימה מארגנטינה. כעת התמונה משתנה לחלוטין. הצעד הבא של אלשטיין לאחר הגדלת נתח המניות שבידיו, הנו שינוי בהרכב דירקטוריון אי.די.בי פתוח. הסכם בעלי המניות קובע שלבעלי השליטה זכות למנות שישה מבין תשעת הדירקטורים בחברה. על פי ההסכם, כפי שנודע ל"כלכליסט", מספר האחוזים שמקנה זכות לדירקטור הנו 16% מהיקף מניות השליטה. אם שני בעלי השליטה מחזיקים ביחד 75% מהמניות (תלוי בהשתתפות הציבור בהנפקת הזכויות), הרי שכל 12.5% מקנים זכות למינוי דירקטור אחד, כך שאלשטיין צפוי למנות חמישה דירקטורים מול אחד של בן־משה. עוד קובע ההסכם, שהמיעוט בשליטה מחוייב להצביע לפי דעת הרוב.

כחלק מהשינוי בדירקטוריון, אלשטיין צפוי לפנות לבן־משה ולבקש ממנו הודעה על שני הדירקטורים שעליהם הוא מוותר. כפי שהדברים נראים כעת בן־משה לא מתכוון לשבת בשקט. בן־משה עשוי לסרב ובמקרה כזו יצטרכו אלשטיין והחברה לכנס אסיפת בעלי מניות ולהעביר בה את ההחלטה. אסיפה זו תהיה פורמלית שכן אלשטיין יחזיק ברוב המניות. בנוסף, ניתן לצפות כי בן-משה יפנה השבוע, באמצעות עורך דינו גיורא ארדינסט, בבקשה לצו מניעה נגד מהלך הנפקת הזכויות. אפשרות תגובה שניה של בן־משה היא לנסות ולהשתלט על דסק"ש. לדסק"ש שווי נכסי נקי שלילי, ולה 1.5 מיליארד שקל בקופה שמספיקים לשנה וחצי לפרעון החובות. בן־משה יכול להגיש הצעה לדירקטוריון דסק"ש להזרים כ־600 מיליון נשקל לחברה, שנסחרת בשווי של 592 מיליון שקל. לדירקטוריון יהיה קשה לסרב להצעה כזו, והצעד יאלץ את אלשטיין להזרים הון בתגובה לדסק"ש, ולא בהכרח דרך אי.די.בי. דסק"ש הודיעה כי במידה ואחזקות בן־משה באי.די.בי פתוח ידוללו זו תהיה עילה לפירעון מיידי מצד הנושים.

אלשטיין יחליף את המנהלים

 

האתגרים של אלשטיין באי.די.בי פתוח עצומים שכן גם לאחר הנפקת הזכויות, לחברה נדרש עדיין הון. כדי להקטין למינימום את הצורך בהזרמות נוספות, אלשטיין חייב להתחיל בפעולות מיידיות, במישור הניהולי, בחברה ובחברות־הבנות. במהלך 'המלחמה' שהתנהלה בשנה האחרונה בין שני בעלי השליטה, מנהלים באי.די.בי ובעלי תפקידים נוספים שנשארו מתקופתו של נוחי דנקנר, בעל השליטה הקודם, המשיכו בתפקידם ונהנו משכר גבוה. ההשתלטות של אלשטיין משמעותה סוף החגיגה. אלשטיין צפוי לבצע שינויים בהנהלת החברות־הבנות ובחברה עצמה ולהציב שדרה ניהולית חזקה שכרגע חסרה. ניתן לצפות למינוי של יו"ר בשכר באי.די.בי פתוח, כשאלי יונס, מנכ"ל מזרחי־טפחות לשעבר, הוא המועמד המוביל ואלשטיין מחזר אחריו כבר זמן רב.

עד היום הזרים כל אחד משני בעלי השליטה 700 מיליון שקל לחברה ולמחזיקי האג"ח שלה. על פי תנאי הסדר החוב שבמסגרתו רכשו את השליטה באי.די.בי, כל אחד מהם מחויב להזרים 200 מיליון שקל נוספים לחברה וכ־255 מיליון שקל נוספים למחזיקי האג"ח לשעבר. לאחר השקעת הענק, החברה נסחרת בשווי 372 מיליון שקל והשווי הנכסי שלה שלילי. זו חברת אחזקות שמחזיקה בחברת אחזקות נוספת, דסק"ש, שגם מתקרבת לאיזור הדימדומים ובעלת שווי נכסי נקי שלילי לאור הצניחה בשווי החברות־הבנות סלקום ושופרסל.

ההודעת בן־משה שלא ישתתף בהנפקה הביא לירידה נוספת של 4.5% במניית אי.די.בי ביום חמישי בשבוע החולף ולירידות גם באג"ח שנסחרות בתשואת זבל של 23%. בנוסף, בעלי מניות המיעוט, מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות לשעבר, דוללו משמעותית ויקבלו תמורה נמוכה מזו שהובטחה להם בהסדר. אלשטיין, שכעת עבר לחזית, עשוי לדרוש בעתיד מבן־משה להזרים את הכספים להם התחייב במסגרת ההסדר, זאת במידה והשניים לא ינהלו מו"מ לפרידה מוחלטת ומסודרת, ולביטול הסכם השליטה. 

תגיות