אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהעירייה ליזמי הבנייה: חברות הנדל"ן שואבות את מהנדסי הערים צילום: עמית שעל

בדיקת כלכליסט

מהעירייה ליזמי הבנייה: חברות הנדל"ן שואבות את מהנדסי הערים

מהנדסי הערים, שנהנים מידע תכנוני עצום ומקשרים הדוקים בעיריות, הפכו למצרך מבוקש בקרב חברות נדל"ן; לא פחות מ־11 מהנדסי עיר עברו בשנים האחרונות לתפקידי תכנון, ניהול וייעוץ בחברות בנייה; תקופת הצינון הקבועה בחוק אינה רלבנטית במקרים שבהם לחברות יש פרויקטים ארוכי טווח המתוכננים בערים שהמהנדסים עבדו בהן

09.02.2015, 06:47 | דותן לוי

דיווח סתמי של חברת אזורים לבורסה חשף את מינויו של אברהם זיו לדירקטור חדש בחברה. לכאורה מדובר בדיווח יבש ולא מעניין במיוחד שאיש אינו מייחס לו חשיבות יתר, אך מי שיטרח לקרוא את תוכן ההודעה יגלה כי הדירקטור הטרי שימש בעבר כמהנדס העיר מודיעין־מכבים־רעות. לזיו, בן 73 המתגורר בתל אביב, תואר בהנדסת בניין מהטכניון. במשך שמונה שנים, מ־2004 ועד 2012 הוא שימש כמהנדס העיר מודיעין ולאחריהן עבד שנתיים נוספות כיועץ לעירייה.

מאחר שחלף זמן רב מאז שימש בתפקיד מהנדס העיר וממילא לאזורים אין פרויקטים במודיעין, אין חשש במקרה זה לניגוד עניינים, אך המעבר של מהנדסי ערים לתפקידים בכירים בחברות נדל"ן פרטיות כבר מזמן אינו מאורע מקרי. מעברים כאלה מתבצעים אחת לתקופה, בעיקר על רקע חילופי תפקידים ופרישה בחברות הנדל"ן, ואף שממהנדסי הערים נדרשת תקופת צינון - של שנה לפני שיוכלו לעסוק בפעילות הקשורה לרשות שבה עבדו ושל חצי שנה לפני שיוכלו לעבור לשוק הפרטי - עדיין מדובר במעברים שנויים במחלוקת. אורכן של תקופות הצינון הנדרשות קצר מאוד ביחס למשך הזמן הדרוש להוצאה לפועל של פרויקטי נדל"ן, כך שלא פעם אין מנוס מכך שמהנדס העיר לשעבר יעסוק בתפקידו החדש בפרויקט שהוא עצמו אישר וקידם.

 , צילום: אבשלום ששוני צילום: אבשלום ששוני  , צילום: אבשלום ששוני
למעלה: מנכ"ל שיכון ובינוי עפר קוטלר. למטה: ומהנדס העיר חדרה לשעבר אבישי קימלדורף. כיום אדריכל ראשי בחברה למעלה: מנכ"ל שיכון ובינוי עפר קוטלר. למטה: ומהנדס העיר חדרה לשעבר אבישי קימלדורף. כיום אדריכל ראשי בחברה למעלה: מנכ"ל שיכון ובינוי עפר קוטלר. למטה: ומהנדס העיר חדרה לשעבר אבישי קימלדורף. כיום אדריכל ראשי בחברה

אם לחזור לאזורים - מינוי נוסף קישר בעבר בין העירייה לחברה כאשר עמיקם אורן, תושב הישוב רעות ששימש כחבר מועצת העיר מודיעין, מונה בשנת 2007 למנכ"ל החברה. מינוי נוסף של גורם מהמערכת הציבורית בחברת אזורים התרחש במהלך שנת 2014 כאשר סופי אלדור, מי שהובילה את תחום ההתחדשות העירונית במשרד הבינוי, מונתה ליועצת מיוחדת בתחום זה לחברה. היא קיבלה את התפקיד כשלוש שנים לאחר פרישתה.

גם מהנדס העיר חדרה לשעבר אבישי קימלדורף מונה בתקופה האחרונה לתפקיד האדריכל הראשי של חברת שיכון ובינוי במקום ענת אלנר שפרשה לגמלאות. קימלדורף ייכנס לתפקיד במהלך החודש, עם תום תקופת הצינון שקבעה לו ועדה מיוחדת.

מינוי דומה נוסף נעשה ב־2008 כשדיוויד סוקט, מי ששימש שנים ארוכות כמהנדס העיר הרצליה, עבר לעבוד בחברת אפריקה ישראל בתפקיד סמנכ"ל התכנון בחטיבת המגורים של החברה. מינוייים נוספים לאחרונה הם של חזי ברקוביץ, מי ששימש כמהנדס העיר תל אביב ועבר לשמש כדירקטור בדורי בנייה, יצחק צלאל, חבר מועצת נס ציונה ודירקטור בחברה הכלכלית שעבר לשמש כדירקטור בחברת פרשקובסקי.

עמם ניתן למנות את מדלן אונגיל, שהיתה מהנדסת העיר פתח תקווה ועברה לשמש כדירקטורית בחברת גמול, מנהל החברה הכלכלית של רמלה זיו רייך שעבר לחברת ב. יאיר, עירית טלמור, מי שהיתה במשך 11 שנה סגנית מהנדס העיר בהוד השרון ומונתה למנהלת התכנון של גינדי השקעות, בנימין ישראל מגדמן שפרש מתפקידו כמהנדס העיר אשדוד ומונה לסמנכ"ל בחברת מאקפל - שמקום מושבה גם הוא באשדוד. וגם ענת אהרוני, לשעבר מנכ"לית החברה הכלכלית של עיריית רעננה ומי שהיתה אחראית לגיבוש תנאי המכרז, עברה לעבוד כסמנכ"לית בחברת שפיר הנדסה אזרחית.

חצי שנה פחות, חצי שנה יותר

חוק הצינון קובע כיום כי לעובדי ציבור בכירים אסור לעבוד בתור שכירים בתקופה של עד שנה לאחר פרישתם משירות המדינה אצל מי שנדרש לשירותיו או להחלטתו של הפורש במהלך שירותו הציבורי. תקופת הצינון מתקצרת בהתאם לבכירותו של העובד. לדוגמה, עובדים המועסקים בדרגי הביניים צריכים לעמוד בתקופת צינון בת חצי שנה, ותקופת צינון של שלושה חודשים חלה על עובדי הדרג הזוטר. כמו כן, לוועדה שבוחנת את תקופות הצינון של כל בכיר ניתן לקצר את משכה בהתאם לנסיבות ולגוף שאליו הוא עובר.

מנכ"ל דורי בניה אסף מור מנכ"ל דורי בניה אסף מור מנכ"ל דורי בניה אסף מור

השאלה היא אם התקופה הזו מספיקה, במיוחד לאור משך הזמן הדרוש להשלמת פרויקטי נדל"ן, ואם ישנה תקופת צינון שגם תספיק וגם תהיה ריאלית לביצוע. כך למשל, מהנדס העיר חדרה פעל בעבר הלא רחוק מול חברת שיכון ובינוי שבה הוא עומד לעבוד ונחשבת לחברה היזמית הגדולה בעיר. מאחר והליכי תכנון ובנייה נמשכים שנים, ברור כי ייצוג החברה לא ייפסק בתוך שנה - תקופת הצינון של המהנדס תסתיים במהרה והוא צפוי לעסוק ביחסים שבין מעסיקו הקודם למעסיקו החדש גם בעתיד.

חברות הבנייה מחזרות אחר מהנדסי הערים בין היתר בשל המומחיות שלהם בתחום המוניציפאלי ובראייה הנדסית רוחבית, אך ברור שגם בשל קשריהם הרבים. אין מדובר רק בקשרים עם הרשות המקומית שבה עבדו, אלא גם בקשרים בין מהנדסי הערים המאוגדים באיגוד מקצועי.

עם זאת, לדברי מרים ארז, לשעבר מהנדסת העיר אור יהודה ויו"ר ארגון מהנדסי הערים והיום יועצת למשרד הפנים בות"ל ובותמ"ל - אין סוף להגבלות. "אם האדם אינו ישר והגון ולא פועל על פי נורמות של יושרה, אז גם תקופת צינון של שנתיים ושלוש לא תעזור. אין לזה סוף. אני חושבת שאם יוטלו יותר מגבלות, אנשים טובים לא יגיעו לרשויות המקומיות" מסבירה ארז.

מהנדס עיריית תל אביב לשעבר, חזי ברקוביץ מהנדס עיריית תל אביב לשעבר, חזי ברקוביץ'. כיום משמש כדירקטור בדורי בניה מהנדס עיריית תל אביב לשעבר, חזי ברקוביץ

אחת הנקודות שעולות בכל פעם שמדובר על מעבר של נושאי משרה בכירים היא גודלו של השוק הישראלי, או ליתר דיוק קוטנו. היצע המשרות בשוק הישראלי מצומצם ממילא והולך ומצטמצם ככל שמטפסים במעלה הפירמידה, כך שעבור בעלי תפקידים בכירים יש שורה צרה מאוד של תפקידים שהם יכולים למלא. לכך ניתן לצרף את נושא התגמול שלו זוכים מהנדסים ברשויות המקומיות - שאינו מתקרב לתגמול שמציע השוק הפרטי - שכמובן מקשה על הפרנסה בתקופת הצינון. "זה השוק כאן, לאן רציתם שהם ילכו? מהנדסי ערים שפורשים רחוקים מלהיות אנשים עשירים וחייבים להמשיך לעבוד", אומרת ארז.

בעלי ניסיון או יועצים פרטיים מבפנים

בדיקה של לא מעט בעלי תפקידים שעברו - גם אם לתפקידי ייעוץ באופן כשר לחלוטין - מוצאת כי במקרים רבים החברה הפרטית מחזיקה בפרויקטים משמעותיים באותה עיר שבה שימש אותו בעל תפקיד. מצב זה מצביע על כך שייתכן שהמינויים אינם מקריים, כלומר ייתכן שבמקרים מסוימים לא נשכרו שירותיהם של אותם בעלי התפקידים דווקא בשל ידע עשיר בתחום המוניציפאלי אלא דווקא בשל הכרות קרובה עם רשות כזו או אחרת.

כך למשל, מדלן אונגיל שכיהנה כ־15 שנה בתפקיד מהנדסת עיריית פתח תקווה, משמשת כדירקטורית בחברת גמול שהחזיקה בקרקע בפתח תקווה (הקרקע נמכרה לאחרונה), או חזי ברקוביץ' ששימש כמהנדס העיר תל אביב וכיום דירקטור בחברת דורי בנייה שלה פרויקטים רבים בעיר. מכך עולה החשש כי במקרים מסוימים החברה מצפה לקבל מידע שיאפשר לה לעקוף את המערכת הבירוקרטית, לקבל יעוץ "מבפנים" על ידי מי שהיה עד לאחרונה בכיר ברשות ויכול לשמש כמעין מאכער משודרג ולגיטימי, כזה שמקדם לחברה פרויקטים בעיר.

לדברי אונגיל, בעלי תפקידים ודירקטורים נבחרים לתפקידים בחברות פרטיות או ציבוריות בשל הידע הרב שצברו במערכות גדולות. "למשל בפתח תקווה כיהנתי כמהנדסת עיר בתקופה שהעיר צמחה ואני מניחה שזה מקנה לי יתרון לעומת אנשים אחרים שמועמדים לתפקיד. לגבי תקופת הצינון, אפשר לקבוע שגם שלוש שנים זה לא מספיק, אבל בסופו של דבר חייבים להציב גבול ואני מניחה שכל בעל תפקיד יודע אם הוא חצה את הקווים או נשאר ישר לעצמו ולתפקיד".

מחברת דורי בנייה נמסר בתגובה: "מועצת המנהלים של דורי בנייה כוללת שורה של אנשי מקצוע, בעלי ניסיון בתחומים שונים. חזי ברקוביץ' הוא אחד מה ונסיונו העשיר בעולמות התכנון והבנייה מביא לחברה ערך רב".

מחברת פרשקובסקי נמסר בתגובה: "יצחק צלאל מונה כדירקטור חיצוני לחברה לפני כשמונה שנים. לחברה אין פרויקטים בעיר נס ציונה שבה פעל קודם לכן, ולפי מיטב ידיעתנו אינו משמש שם בכל תפקיד כעת ובכל מקרה אינו בעל תפקיד בחברה".

גורמים בשפיר מסרו כי ההחלטה על העסקתה של אהרוני התקבלה רק לאחר סיום הליך הגשת המכרז הרלוונטי לעניינה ברשות וכן הגשת המועמדות למשרה הגיעה מיוזמתה של אהרוני.

מאזורים, שיכון ובינוי, אפריקה ישראל וב. יאיר לא נמסרה תגובה.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה