אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: נמשכת העלייה במחירי הדירות, אך בקצב מתון יותר צילום: דוד הכהן

בנק ישראל: נמשכת העלייה במחירי הדירות, אך בקצב מתון יותר

עפ"י הנתונים שנמסרו בדיון הריבית האחרון, במספר העסקאות נמשכת בחודשים האחרונים מגמת ירידה, אולם זו מרוכזת בעסקאות לרכישת דירות מיד שנייה

09.02.2015, 13:08 | אמנון אטד

מחירי הדירות, שאינם נכללים במדד המחירים לצרכן, ממשיכים לעלות, אם כי בקצב מתון יותר. בחודש נובמבר הם עלו ב- 0.2% נוספים, בהמשך לעלייה חדה יחסית של 1.4% בחודש הקודם, והשלימו עלייה שנתית של 5.8%. כך דווח לחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בדיון הריבית האחרון שנערך בבנק ישראל בסוף החודש שעבר, ושאת הפרוטוקול שלו מפרסם הבנק היום (ב').

קראו עוד בכלכליסט

עוד נמסר לחברי הוועדה כי במספר העסקאות נמשכת בחודשים האחרונים מגמת ירידה, אולם זו מרוכזת בעסקאות לרכישת דירות מיד שנייה. מספר העסקאות לרכישת דירות חדשות, בעיקר באלו המצויות בטווח המחירים שהיה אמור להיכלל בתוכנית מע"מ אפס, גדל בחדות מאז חודש ספטמבר, ומאוגוסט עד נובמבר ניכרת ירידה מתונה במספר הדירות החדשות למכירה. קצב התחלות וסיומי הבנייה ממשיך להיות גבוה יחסית. 

  , צילום:  צביקה טישלר צילום: צביקה טישלר   , צילום:  צביקה טישלר

חברי הוועדה ציינו כי קצב עלייתם של מחירי הדירות אמנם התמתן בהשוואה לחודש הקודם, אך לדעתם אין להסיק מכך על תפנית. בדיון הביעו חברי הוועדה דאגה מהיקף המשכנתאות החדשות, ומכך שהוא ממשיך להיות גבוה מאוד. בנוסף לכך התייחסו חברי הוועדה להפשרת הקיפאון בשוק הדיור, וציינו את הזינוק החד שנרשם בחודשים האחרונים בעסקאות לרכישת דירות שהיוו יעד לזכאים במסגרת חוק "מע"מ אפס".

בנושא האינפלציה השלילית ששוררת כעת במשק, העריכו רוב חברי הוועדה המוניטרית כי הירידה בקצב האינפלציה נובעת בעיקרה מגורמים בעלי אופי חד-פעמי, ובראשם הירידה במחירי הסחורות בעולם, במיוחד מחירי הנפט. עוד העריכו חברי הוועדה כי קצב האינפלציה ימשיך להימצא בחודשים הקרובים מתחת לגבול התחתון של היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%), הן בשל הגורמים העולמיים והן עקב הפחתות חד-פעמיות וצפויות בתעריפי החשמל והמים.

בנושא הפיחות בשער השקל, דנו חברי הוועדה בצעדי ההרחבה הכמותית שנקט הבנק האירופי המרכזי, ובהשפעתן על המשק הישראלי. לדבריהם, מתחילת דצמבר נשחק חלק מהפיחות שנרשם מאז אוגוסט במונחי סל המטבעות ("שער החליפין האפקטיבי"). חברי הוועדה הסכימו כי התחדשות מגמת הייסוף עלולה להאט את מגמת השיפור שנרשמה לאחרונה ביצוא. הם הביעו דאגה מיוחדת מההיחלשות החדה של היורו לעומת השקל, שכן כ- 25% מהיצוא הישראלי מופנים לגוש היורו. עוד דנו חברי הוועדה בצעדים האחרונים שנקט הבנק המרכזי השוויצרי, והעריכו כי לא יהיו לכך השלכות משמעותיות על המשק הישראלי.

בתום הדיון הצביעו חמשת חברי הוועדה המוניטרית פה אחד בעד השארת הריבית לחודש פברואר ללא שינוי, ברמה של 0.25%.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
מספר שאלות רטוריות לד"ר פלוג
ד"ר פלוג, האם את מודעת להתנפחותה של בועת הנדלן המכבידה על ההכנסה הפנויה וגורמת להאטה במשק, והחמור מכך מהווה פצצת זמן מתקתקת על יציבות המשק והבנקים בפרט. האם יתכן והריבית האפסית של בנק ישראל הוא הגורם לכך? ומה יקרה לפי דעתך במידה והריבית תחל לעלות בארה"ב? הרי אם בנק ישראל יחל גם הוא להעלות ריבית, תפוצצי במו ידייך את בועת הנדלן, מאידך גיסא, אם בנק ישראל ימשיך לשמור על ריבית אפסית הרי תגרמי במו ידייך לפיחות רציני בשער השקל- ומי יודע לאן תרחיש זה יובילנו. האם העליית בדעתך, אפשרות של התפתחות מיתון בארץ? כתוצאה מהאטה בגוש היורו. שחיקה אפשרית של שער המטבע של מדינות היצוא שלנו (יורו רובל), עימות צבאי בצפון או בדרום... האם לדעתך, התפתחות מיתון בארץ עלול להוביל לפיצוצה של בועת הנדלן, ולאיום כלכלי על המשק והבנקים בפרט שאת כן חרדה ליציבותם?
הומוסאפיינס  |  09.02.15