אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בחירות 2015: המועמדים מדברים כלכלה

בחירות 2015: המועמדים מדברים כלכלה

הזמנו את ראשי המפלגות הגדולות לענות על 5 שאלות כלכליות. ראשי הליכוד וישראל ביתנו לא הסכימו להשתתף. אלו התשובות שקיבלנו

10.02.2015, 06:59 | שאול אמסטרדמסקי ואלון רייס

שאלנו את ראשי המפלגות הגדולות שהסכימו להשתתף בפרויקט “כלכליסט” מה הם רואים כבעיה הכלכלית המרכזית של המשק, איך הם מתכוונים לפתור את בעיית הדיור, האם יטילו מסים חדשים כדי לממן את צרכי המשק, מה הם יעשו עם הוועדים הגדולים, וגם - איזו עצה הם יכולים לתת לזוג צעיר בישראל.

התשובות המצולמות שלהם לפניכם.

מהי הבעיה הכלכלית-חברתית הדחופה ביותר במשק?

מהם שלושת הצעדים הראשונים שתנקטו להורדת מחירי הדיור?

האם אתם מתכננים להעלות מסים?

איך תתמודד עם הוועדים הגדולים?

איזו עצה יש לכם לזוגות צעירים להתנהלות כלכלית נכונה?

אז מה הם מציעים בתחום הדיור?

שאלנו את המועמדים מה יהיו שלושת הצעדים הראשונים שיפעילו כדי לבלום את עליית מחירי הדיור או להוריד את המחירים. כל המועמדים דיברו רק על צד ההיצע של שוק הדיור – כלומר, על צעדים להגדלת היצע הקרקעות, להגביר את הקצב וכדומה. אף אחד מהם לא התייחס לצד הביקוש, כלומר לא ציין צעדים להקטנת הביקוש של רוכשי דירות להשקעה, למשל באמצעות הטלת מסים מסוימים.

שניים מהמועמדים – בנט וכחלון – נקבו בססמה המוכרת שאין פתרונות קסם בשוק הנדל״ן. ולמרות זאת, הם מציעים פתרונות שלא רחוקים מלהיות פתרונות קסם – הגדלת היצע הדירות. איך? לפי בנט, כל מה שצריך לעשות הוא שרשות מקרקעי ישראל תמשיך לשווק הרבה מאוד קרקעות כל שנה – קרקעות ל־50–60 אלף יחידות דיור בשנה – עד שהפער בין ההיצע לביקוש ייסגר. הפתרון הזה, אם בכלל יעבוד, ישיג תוצאות רק בעוד כמה שנים, כי קרקע שמשווקת היום צריכה לעבור עוד הרבה מאוד תהליכים עד מסירת המפתחות.

האחרים הציעו תוכניות מורכבות יותר, רב־מערכתיות. יו״ר כולנו משה כחלון הציע לפרק את רשות מקרקעי ישראל ולשנות את שיטת שיווקי הקרקעות. הוא גם הצהיר שלא ייכנס לממשלה מבלי לקבל אחריות על הרשות - רצוי על ידי העברת האחריות על הרשות למשרד האוצר, שאותו הוא מעוניין לקבל לעצמו.

גם במחנה הציוני, בראשות יצחק הרצוג, היו מעוניינים לשנות את מבנה הסמכויות בתחום וגם לקדם את תוכנית הקרקעות שלהם – מסירת קרקעות בחינם, בתמורה לדירות שהקבלנים ישכירו לאוכלוסיות שיוגדרו בידי המדינה בדמי שכירות מופחתים לטווח של עשרות שנים.

לפי יו”ר יש עתיד יאיר לפיד הוא כבר נמצא עם המגפיים בבוץ, כי כל התוכניות שלו מחכות להפעלה והוא רק צריך לקבל מחדש את המנדט הציבורי כדי להמשיך לעבוד. מבחינתו, התוכניות שקידם בקדנציה שלו אמורות להציף את השוק בעשרות אלפי יחידות דיור, אם לא יותר. יו”ר מרצ זהבה גלאון היא היחידה שהזכירה דיור בר־השגה ודיור ציבורי.

בשורה התחתונה אין פתרונות קסם, ואין גם הבטחות גדולות מדי. התוצאות מיישום כל תוכנית שתיבחר יגיעו לאחר זמן רב מאוד, במיוחד כל עוד הריבית היא אפסית וממשיכה לתדלק את הביקוש לדירות, עניין שכל המועמדים התעלמו ממנו.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
אסביר למה הליכוד לא בא
להבטיח זה קל גם הליכוד יכול להבטיח הכל רפואה חינם עוד סייעות ללא מיסים הטבות לקשישים ומה שלא תרצו אבל בניגוד לאחרים הליכוד זו מפלגת שלטון ויותר אחראים מסיסמטות שוא ראו דברי הנגידה , לכל שאר המפלגות יהיה קל להגיד רצינו להשקיע מיליארדים אבל ביבי מנע מאיתנו- ראו ערך לפיד ואנשים עוד קונים את זה הרי הוא שאל איפה הכסף והתברר לו שאין, ביבי אם יבטיח יצטרך לעמוד ולהסביר למה לא עשה את זה ובינינו רוב הכסף שלנו לצערינו הולך על בטחון והחזר חובות של ממשלות שהשתוללו
דודו  |  11.02.15
5.
פשוט חוצפה שהליכוד מסרב להתייצב להצגת דעותיו
בכל פעם שיש איזשהו סיכון שיאמתו את הליכוד עם המצב העגום של מעמד הביניים, הדיור והרווחה הם לא רק שלא מתייצבים, הם פשוט מתעלמים. ברשת ב׳ מציגים שאלות מדי פעם לכלל המפלגות, הליכוד מסרבים לענות בכל פעם! זה פשוט מחליא אותי שדווקא האנשים המסכנים ביותר ממשיכים להצביע למפלגה הזו פעם אחרי פעם כאשר הם לא סוגרים את השבוע הראשון בחודש. מתי כבר תפקחו את העיניים?!?!?!?! מתי כבר תבינו שיש סיבה טובה מאוד שנתוניהו לא מעוניין בגללה להופיע כנגד מפלגה אחרת!
איתי  |  11.02.15
לכל התגובות