אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות המניות בחו"ל גייסו בשנה שעברה 4 מיליארד שקל - שיא מאז 2005 צילום: בלומברג

השורה התחתונה

קרנות המניות בחו"ל גייסו בשנה שעברה 4 מיליארד שקל - שיא מאז 2005

חלק ניכר מהפדיונות,7 מיליארד שקל, היו מהקרנות הכספיות, ו־1.8 מיליארד שקל הושקעו בקרנות המתמחות במניות ארה"ב. בית ההשקעות פסגות היה שיאן הפדיונות ונאלץ להיפרד מ־3.5 מיליארד שקל

10.02.2015, 08:26 | גדעון בוק

ילין לפידות הצליחה שוב להוביל את טבלת הגיוסים ב־2014 עם 4.5 מיליארד שקל, ירידה בהשוואה ל־2013, שבה גייסה היקף מרשים של 7.5 מיליארד שקל, ואי.בי.אי רשמה התאוששות מרשימה לאחר חילופי הנהלה וגייסה 4.1 מיליארד שקל - צמיחה של 40% בנכסים המנוהלים. מעט מאחור נמצאות הקרנות של אלטשולר שחם, שגייסו 4.4 מיליארד שקל. בקרב המנהלים החיצוניים היתה אניגמה שוקי הון הכוכבת המפתיעה עם גיוסים של 1.4 מיליארד שקל, כמעט פי שלושה מהיקף נכסיה בסוף 2013.

טופ־אלפא ואזימוט בלטו גם הן בגיוסים והכפילו את נכסיהן. מנגד, הלמן־אלדובי סבלה מפדיונות גבוהים, בין השאר על רקע כוונת הבעלים להתרכז בקופות הגמל ולמכור את פעילות קרנות הנאמנות.

בקרב חברות הקרנות הגדולות (מעל 10% נתח שוק) פסגות סיימה את השנה עם פדיונות, מרביתן מהקרנות הכספיות, ואילו מיטב דש והראל סיימו עם גידול של 2% בלבד. מגדל קרנות נאמנות הציגה גידול נאה של 13%, בעיקר מגיוסים מרשימים לקרנות מחקות בניהולה.

קרנות מניות ארה"ב

מעל 36 מיליארד שקל גייסו קרנות הנאמנות (המסורתיות, ללא קרנות כספיות) ב־2014, שיא גיוסים של חמש שנים. היקף נכסיהן הסתכם בסוף השנה ב־205 מיליארד שקל.

בשנה החולפת נטה הציבור להגדיל את השקעותיו בקרנות הנאמנות המסורתיות, בין השאר על חשבון הקרנות הכספיות, שמהן נפדו בסיכום השנה 7 מיליארד שקל. כל אלה הצביעו על אמון הציבור בשוקי ההון (מניות ואג"ח), כשברקע נמצאת הורדת הריבית של בנק ישראל.

שינויים אלה בזרימת המזומנים לשוק קרנות הנאמנות ב־2014 כללו את המגמות הבאות: קרנות אג"ח מדינה כללי גייסו 15.7 מיליארד שקל השנה - קטגוריה שהניבה תשואות גבוהות, בעקבות הורדת הריבית ותחזיות להמשך סביבת ריבית נמוכה; 299 קרנות האג"ח הכללי (הכוללות תמהיל אג"ח עם שיעור מניות נמוך) הובילו את הגיוסים וגייסו יחד 18.8 מיליארד שקל; קרנות מניות בארץ רשמו פדיונות של 40 מיליון שקל, ולעומתן קרנות מניות בחו"ל רשמו גיוסים מרשימים של 4 מיליארד שקל (שיא גיוסים מאז 2005), מתוכן קרנות המתמחות במניות ארה"ב גייסו 1.8 מיליארד שקל.

לאורך כל 2014 גדלו ההשקעות בקרנות מנייתיות המשקיעות בנכסים מחוץ לישראל, אם כי הקרנות המשקיעות במניות אירופה והשווקים המתפתחים גייסו 0.63 מיליארד שקל בלבד (17% בלבד מכלל הגיוסים לקרנות המתמחות במניות חו"ל). נושא זה התבטא גם בביצועי שוק המניות המקומי, שבו בלטו לטובה מניות דואליות (כמו טבע, פריגו, טאואר), הנסחרות במקביל בבורסות מחוץ לישראל. המניות של חברות ישראליות גלובליות הניבו תשואות עודפות משמעותיות לעומת תשואות שליליות שהניבו ב־2014 מרבית המניות המקומיות.

להערכתנו, מגמה זו של העדפה להשקעה במניות מחוץ לישראל תימשך גם בשנה הקרובה, על רקע חולשה מתמשכת במניות המקומיות - חולשה המושפעת מרגולציה, תקופת בחירות על רקע חברתי ומחזורי מסחר נמוכים יחסית. נציין כי גם הבורסה בתל אביב החלה לחפש אפשרויות למסחר בישראל במניות גלובליות.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

אג"ח דולריות וגלובליות

 

בתמיכת ירידת הריבית גייסו קרנות אג"ח יותר מ־10 מיליארד שקל ב־2014 ב־548 קרנות נאמנות, המנהלות נכסים בהיקף 100.5 מיליארד שקל ומהוות 38.6% משוק הקרנות בישראל.

בתוך קטגוריית מורנינגסטאר של קרנות אג"ח סולידיות (ללא מרכיב מניות) בולטות בגיוסי החודשים האחרונים קטגוריות אג"ח בחו"ל דולר ואג"ח בחו"ל כללי. קטגוריות אלה הובילו את הגיוסים גם בדצמבר 2014, עם גיוסים של 628 מיליון שקל ו־710 מיליון שקל בהתאמה.

על רקע התשואות הנמוכות של אג"ח הממשלתיות וירידות באיכות מדדי אג"ח קונצרניות ישראליות, גילו המשקיעים את ההשקעה באג"ח סולידיות בינלאומיות, ומגמה זו התגברה עם התחזקות הדולר ביחס לשקל. מגמת הגידול בהשקעות בקרנות אג"ח, המשקיעות באג"ח מחוץ לישראל, עשויה להימשך, וסיום תהליך החקיקה שתאפשר כניסת קרנות נאמנות בינלאומיות לישראל עשוי אף הוא להאיץ מגמה זו.

קרנות מעורבות

קרנות אג"ח כללי (הכוללות גם קרנות עם חשיפה של עד 10%/20%/30% למניות) הובילו את הגיוסים בשוק קרנות הנאמנות ב־2014, עם היקף של 19 מיליארד שקל. קטגוריות אלה הכוללות 299 קרנות מנהלות נכסים בהיקף של 69 מיליארד שקל.

להערכתנו, הגיוסים לקרנות המעורבות עשויים להמשיך לגדול, על רקע התאמתן למדיניות ועדות ההשקעה של הבנקים (חשיפה סולידית למניות, עד 30%), וצמיחת מגמות חדשות של קרנות מעורבות הכוללות השקעה באג"ח גלובליות ומניות מחוץ לישראל.

פדיונות בכספיות

על רקע עלייה בביטחון המשקיעים והריבית הנמוכה, ירדה הפופולריות של הקרנות הכספיות, והן פדו 7.1 מיליארד שקל ב־2014. תחום הקרנות הכספיות מונה 54 קרנות, המנהלות נכסים בהיקף של 55 מיליארד שקל, נתח שוק של 21% משוק קרנות הנאמנות בישראל.

אנליסט כספית היתה המגייסת הבולטת השנה בקטגוריה זו. הקרן שהחלה את 2014 עם 0.2 מיליארד שקל בלבד, גייסה במהלך 2014 סכום שיא של 3.5 מיליארד שקל. מהלך אסטרטגי מוצלח שהובילה ההנהלה החדשה יחסית של אנליסט.

נקודת האור בקטגוריה היתה קרנות כספיות במט"ח, בעיקר בעקבות התחזקות הדולר, שגייסו 189 מיליון שקל. תת־התחום הזה כולל 10 קרנות, המנהלות נכון לסוף דצמבר האחרון 2 מיליארד שקל. המשך מדיניות הריבית הנמוכה של הבנקים המרכזיים ב־2015 יוביל להמשך הפדיונות בקטגוריית הקרנות הכספיות. אף שוועדת הכספים של הכנסת אישרה בסוף יוני 2014 את הקפ"מ (קרן פיקדונות ומלוות), עדיין לא הושקה אף קרן נאמנות מסוג זה. קרנות הקפ"מ מיועדות להיות קרנות כספיות סולידיות שאינן תחת חוק הייעוץ, ולהתחרות ישירות בפיקדונות בנקאיים לטווח קצר.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות