אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בחירות 2015

איך תתמודדו עם הוועדים הגדולים?

פרויקט מיוחד: הזמנו את ראשי המפלגות הגדולות לענות על 5 שאלות כלכליות. ראשי הליכוד וישראל ביתנו לא הסכימו להשתתף. התשובות המלאות באתר כלכליסט

12.02.2015, 07:08 | שאול אמסטרדמסקי ואלון רייס

שאלנו את ראשי המפלגות הגדולות שהסכימו להשתתף בפרויקט “כלכליסט” כיצד הם מתכוונים להתמודד עם הוועדים הגדולים בניסיון לקדם רפורמות במונופולים הגדולים ואולי על הדרך להוריד ולו במעט את יוקר המחיה.

 

לצפייה בכל השאלות שנשאלו המועמדים לחצו כאן

התשובות של המועמדים נעות על סקאלה שבקצה אחד שלה נמצאים אלה שמשוויצים עד כמה אין להם שום מחויבות לשום ועדים ולשום חברי מרכז והנה הנה הם באים לפרק את המונופולים הגדולים (נפתלי בנט, משה כחלון ויאיר לפיד), ובקצה השני שלה נמצאים מי שמביעים עמדה מעין מתנצלת על כך שהם בעד העבודה המאורגנת, אבל מדגישים שהם נגד ועדים שמנצלים את הכוח שלהם בצורה עבריינית (יצחק הרצוג וזהבה גלאון).

בקיצור, לפחות על פי התשובות שלהם אפשר היה לחשוב שהמתמודדים נחלקים לשני מחנות - אלה שבאו לריב עם ההסתדרות, ואלה שבאו להתחבק איתה.

בפועל, המציאות כמובן מורכבת יותר. אמנם שניים מראשי המפלגות לקחו קרדיט על כך שרבו עם ועד עובדי אל על ופתחו את השמים לתחרות (אם ישראל כץ היה בתמונה, גם הוא היה לוקח קרדיט - וסביר להניח שדי בצדק), ובנט התגאה ששבר את מונופול המלט (למעשה, זה היה בכלל משרד האוצר), אבל בפועל גם הממשלה היוצאת לא באמת הצליחה לשבור פה מונופולים גדולים, כמו קודמותיה.

שתי העדויות הטובות ביותר לכך הן הניסיון להגביר את התחרות בנמלי הים, שנעשה לא על ידי ניהול הנמלים הקיימים (כלומר, התנגשות עם הוועדים) אלא על ידי הבאת תחרות מבחוץ, הקמת רציפים חדשים ופרטיים מבלי שיש בהכרח כדאיות כלכלית לכך.

העדות השנייה היא חוסר ההצלחה להחיל רפורמה בחברת החשמל, למרות כמה ניסיונות במהלך הקדנציה האחרונה.

ראשי המפלגות מדברים כלכלה ראשי המפלגות מדברים כלכלה ראשי המפלגות מדברים כלכלה

בשורה התחתונה, נדמה שגם ראשי המפלגות שבאו לריב עם ההסתדרות לא באמת צפויים לצאת למלחמה בה כל כך מהר. אחד הצעדים הראשונים של שר האוצר הקודם לפיד היה לחתום עם יו”ר ההסתדרות דאז עופר עיני על הסכם שדוחה תוספת שכר במגזר הציבורי בתמורה לתוספת שכר גדולה יותר.

כנראה שהטיפול ביוקר המחיה ימשיך להיות טיפול ארוך, סיזיפי, ולרוב לא יניב תוצאות משמעותיות. לפחות לא בגזרת המונופולים. או שאנחנו סתם סקפטיים.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
ועדים
בנט שוב מטעה בשרלטנות. הוא מגיע מהמקום האליטיסטי שלו מההיי טק. הוא לא מדבר על עובדי הקבל"ן שאף אחד לא מייצג אותם והם מגיעים לחרפת רעב, הוא לא מדבר על עובדי כפיים במפעלים לייצור מיץ או טכסטיל שמפטרים אותם בהודעה ב-SMS. את מי הוא מייצג בדיוק? את מי הוא רוצה להפיל מפעלים שיש בהם ועדים שכן בסופו של דבר דואגים לעובד/ת שלא ישפילו אותם? האם הוא באמת הוריד את יוקר המחייה כפי שהוא מתהדר בזה? או שדאג לשלוח את כל הכספים ליהודה ושומרון בה בשעה שבתי החולים קורסים , בה בשעה שיש 600 אלף ילדים רעבים, בה בשעה שאין מספיק כיתות ובכל כיתה יש 40 ילדים ? על מי אתה עובד בנט? על העובד הפשוט? את מי אתה מטעה בנט? את החלש? ממי אתה לא מפחד מהעובד הפשוט שדואג לעצמו. מה אתה שונה מהאצולה לפני המהפכה הצרפתית?
א , מרכז  |  12.02.15
9.
הסוף של חגיגה מתקרב. בינתיים תהנו מהשתלתמות באילת 2-3 פעמים
בשנה, מעבודה ללא תוכנית עבודה (באים בבוקר מוצאים אורחת בבוקר ממכונה, הולכים לאכול צהרים, גולשים באינטרנט והולכים הביתה בהסעה.), מקרנות השתלמות , מחיפוש דירות להשקעה. עקרונית אני לא נגד חיים שלכם, פשוט אם כולם יחיו ככה, למה לא. אבל אתם חיים על חשבון הציבור, עלחשבון קופיות שעמדות על הרגלים ומקבלות שכר מינימום, על חשבון עובדי קבלן שלא יודעים מזה קרן השלמות. אז היום כבר א-אפשר להגיד " חברת חשמל forever "
בוריס  |  12.02.15
7.
אני הייתי משתמש נגדם אישית בכלים פליליים, ולא חסרים חומרים מרשיעים
להתחיל להכניס אותם למעגלי חקירות, ומעצרים, עתירות לבית משפט לעצירת מימון סיוע משפטי ע"י הועד. אחרי שייכנסו לסחרור הייתי נכנס בהם בבתי הדין לעבודה ומציע לעובדים הזוטרים גזרים ולותיקים עסקות טיעון של פרישה וטיול של שנה לדרום אמריקה במקום בית סוהר. כשלא יהיו ועדי דור א' בנמלים חברת חשמל, בנקים, רש"ת, אלעל, דואר ורכבת ניתן יהיה להעלות את השכר לזוטרים לתת קביעות, להכניס תחרות להוריד מחירים ולקלוט עובדים פרודוקטיבים ומשכילים במקום עבריינים חסרי תועלת.
אסף  |  12.02.15
לכל התגובות