אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חודשיים אחרי הפיצוץ: קצא"א חוזרת להזרים נפט בדרום תחת מגבלות צילום: רן ליאור

חודשיים אחרי הפיצוץ: קצא"א חוזרת להזרים נפט בדרום תחת מגבלות

התושבים משכו בינתיים את התנגדותם לחידוש הזרמת הנפט אך שוקלים תביעת נזיקין. קצא"א תצטרך לעמוד בשורה של תנאים עד תחילת חודש אפריל על מנת שתקבל אישור סופי לחידוש ההזרמה בדרום

11.02.2015, 22:48 | ליאור גוטמן וזוהר שחר לוי

בקשת חברת קצא"א (קו צינור אילת אשקלון) לחדש את הזרמת הדלק בדרום, עלתה אתמול לדיון בבית המשפט המחוזי בבאר שבע. תושבי אילת, חבל אילות ובאר אורה שעתרו כנגד המהלך משכו את עתירתם. המשרד להגנת הסביבה לא פסל את חידוש ההזרמה, אלא התנה אותו בשורת דרישות שהציג לקצא"א השבוע.

קראו עוד בכלכליסט

כזכור, לפני כחודשיים וחצי אחד מצינורות הולכת הדלקים של קצא"א התפוצץ וכ־5 מיליון טונות נפט גולמי נשפכו לשמורת עברונה וגרמו נזק לקרקע. מקור הדליפה היה לכאורה ריתוך רשלני של אחד הצינורות באזור.

תנאי המשרד להגנת הסביבה שנשלחו לקצא"א על ידי מנהל מחוז הדרום של המשרד גיא סמט עם עותק למנכ"ל דוד לפלר כוללים גיבוש תוכנית חדשה לחיבור הצינור הפגום ובדיקת תקינותו על ידי מהנדס חיצוני בלתי תלוי, שתוגש למשרד עד ה־8 באפריל. במקביל, קצא"א נדרשת להציג תוכנית חדשה להתמודדות עם דליפה כגון זו שאירעה בדצמבר, שתכלול מסקנות מהטיפול. התוכנית תכלול בדיקה חוזרת של מגופי דלק, ניטור אוויר בשמורת עברונה ותוצאות ניקוי הקרקע. תוכנית זו תוגש לא יאוחר מה־8 במרץ.

 , צילום: רשות הטבע והגניםל צילום: רשות הטבע והגניםל  , צילום: רשות הטבע והגניםל

עוד נדרשת מקצא"א הצגת כל תוכניות השדרוג של קווי הנפט בנגב ובערבה. לאחר שתוכניות אלו יוגשו, המשרד להגנת הסביבה יוודא שהחברה אכן עומדת בתנאים שהוצגו ואז ישקול הזרמת נפט מחודשת.

על סמך דרישות המשרד להגנת הסביבה, קצא"א טענה כי יש לדחות את העתירה שהוגשה נגדה. לדבריה, דרישות המשרד להגנת הסביבה "מוכיחות כי יש להשאיר את העיסוק בחידוש ההזרמה בידי המשרד". עוד טענה החברה כי אם יימצא כי היא אחראית לנזק שנגרם, "היא תפצה את כל מי שניזוק עד השקל האחרון".

לטענת קצא"א, שהגישה את עמדתה בעד חידוש הזרמת הנפט באמצעות עו"ד אריה נייגר ממשרד עמית־פולק־מטלון, אירוע הדליפה האחרון הסתיים ללא נזק חמור מדי. כראייה לכך היא הצביעה על היעדר פגיעה במקורות המים השונים.

מתקן קצא"א באשקלון, צילום: עוז גורן מתקן קצא"א באשקלון | צילום: עוז גורן מתקן קצא"א באשקלון, צילום: עוז גורן

טיעונה העיקרית של קצא"א בעד חידוש הזרמת הנפט היא כי השבתת הקו תמנע מעבר של מאות אלפי טונות של דלקים צפונה עבור צורכי המשק. "מיכלי האחסון בנמל אילת וברמת יותם (שעוברים צפונה דרך הצנרת – ל"ג וזש"ל) מאפשרים אחסון של קרוב ל־1.4 מיליון מטר מעוקב של דלק גולמי. ניתוק הקו עקב האירוע גרם לכך שנפח זה לא יעמוד לרשות המשק".

טיעון נוסף הוא שטר הזיכיון של החברה, שהוא המסגרת המשפטית שגובשה עבורה לפני כ־50 שנה. משום שהחברה היא בבעלות משותפת לממשלת ישראל ולממשלת איראן, קצא"א פועלת תחת שטר הזיכיון, שמאפשר לה לנהוג בחשאיות.

בתגובה לטענת תושבי הדרום, שיוצגו על ידי עוה"ד אמנון שבלת, אורית מרום ובתיה ברד ממשרד שבלת, בדבר נזק נוסף שעלול להיגרם עקב חידוש ההזרמה, קצא"א טענה כי הדליפות שאירעו היו מועטות. 

תגיות