אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בין פיטורים לגיוסים: מה עובר על לוג'יק? צילום: נמרוד גליקמן

פרשנות

בין פיטורים לגיוסים: מה עובר על לוג'יק?

מאחורי מהלך הפיטורים הנרחב של החברה עומדת תוכנית אסטרטגית שאפתנית: התעצמות בזירת אינטרנט הדברים בתחום ביטחון הפנים. היא תעבור מאינטגרציה של מערכות חיישנים לפיתוח ושיווק עצמאי ואף תקים מרכז ייעודי לכך בהרצליה

14.02.2015, 12:39 | אסף גלעד
לוגי'ק היא אחת החברות המסקרנות בהייטק הישראלי. היא חברה פרטית שכל מניותיה בידיו של איש העסקים מתי כוכבי, היא העסיקה במהלך השנים האחרונות אלפי עובדים, שלשלה לכיסה מאות מיליונים של דולרים ונותרה מתחת לרדאר התקשורתי במשך שנים רבות.

קראו עוד בכלכליסט

עתה נחשפת פעילות החברה בעקבות שורת מהלכים אסטרטגיים שמוביל כוכבי: פיטורים של כ-240 עובדי אינטגרציה, 40% מעובדי לוג'יק והקמה של מרכז פיתוח חדש בהרצליה פיתוח שיתמקד בחיישנים לפלטפורמות אינטרנט הדברים.

המפרץ הפרסי כפרה חולבת

כבר שמונה שנים שלוגי'ק מעורבת בפרויקט אבטחה גדול עבור אחת ממדינות המפרץ הפרסי, פרויקט שאחראי על מרבית הכנסותיה. במסגרתו, מספקת לוג'יק באמצעות חברה שוויצרית בשם AGT ציוד אבטחה למתקנים שונים במאות מיליוני דולרים בשנה. הפרויקט כולל מצלמות מתוחכמות, מערכות בקרה וחיישנים מסוגים שונים, ומדי שנה מקבלת החברה עוד ועוד נדבכים במדינה עד שהוא מצליח לספק לחברה תעסוקה כל פעם מחדש.

מתי כוכבי מתי כוכבי מתי כוכבי

עד סוף השנה צפויה לוג'יק לסיים את מעורבותה במפרץ, ולהכשיר מספיק עובדים שיוכלו לתפעל את המערכות שהתקינה. את התחזוקה והתפעול של המערכות שהשאירה שם לוגי'ק יבצעו הלקוח המקומי ומספר חברות זרות. החברה גם ביצעה פרויקטים במדינות כמו סינגפור, תאילנד, גרמניה, הולנד וקזחסטן, אך אף אחת מהן לא השתוותה בהיקפה לפרה החולבת מהמפרץ. לוג'יק ו-AGT התקשו למצוא פרויקטים גדולים אחרים כמו זו של הנסיכות, שכללה אבטחה של ערים שלמות ואינספור מתקני אנרגיה רגישים, ומלבד זאת התחרות בתחום הפרויקטים בעולם גדולה מדי, והמרווחים קטנים מדי. לוג'יק ו- AGT התקשו להתחרות במפלצות פרויקטים דוגמת סימנס, אקסנצ'ר, סיסקו, IBM ו- HP שלהן נסיון רב שנים בפיתוח ופריסה של מערכות חכמות.

 

לוג'יק מתמחה בעיקר במצלמות הממוקמות על מתקנים רבים ואוספות נתונים במגוון רחב של פרמטרים אותם ניתן לשלוף ממרכזי בקרה. על גבי המצלמות, מכרה לוגי'ק מערכות נוספות כמו ניתוח נתונים וזיהוי וידאו. אבל החברה התקשתה בשנים האחרונות להציג חדשנות עודפת שהיתה יכולה להעניק לה ערך מוסף ביחס למתחרות העולמיות. החברה כמעט ולא ביצעה רכישות ולא השכילה לבנות תמהיל של מוצרים חדשניים בעלי יתרון תחרותי מהותי.

עמוס מלכא, צילום: צביקה טישלר עמוס מלכא | צילום: צביקה טישלר עמוס מלכא, צילום: צביקה טישלר

מסיבה זו נאלצו כוכבי, יחד עם המנכ"ל ויו"ר החברה, ראש אמ"ן לשעבר עמוס מלכא, לחשוב על דרך חליפית לקיים את החברה. לוג'יק, שהיתה ספקית המוצרים והאינטגרציה עבור AGT, החליטה לצאת מעולם הפרויקטים ולהפוך לחברת מוצרי בטחון פנים. למעשה, היא רוצה להפוך לחברת מו"פ, בדומה למודל של ורינט או נייס, שעושות זאת כבר שנים רבות.

המעבר אינו מובן מאליו. לוג'יק היא חברת פרויקטים, אחת האינטגרטוריות הגדולות שקמו בישראל, ורוב עובדיה עד לאחרונה הם מומחי אינטגרציה. הכורך לשנות את עורה ולהפוך לחברת מו"פ לא מהווה רק תפנית מפתיעה לעלילה, אלא גם נחשב למהלך נדיר בתעשייה. מתי שמעתם לאחרונה על חברת מערכות מידע ופרויקטים שמשנה את עורה לחברת הייטק? עירוב שכזה בין מו"פ לאינטגרציה קיים רק בקרב ענקיות הטכנולוגיה דוגמת IBM,HP או מיקרוסופט, בו חברות מפתחות את המוצרים שהן פורסות לאחר מכן בארגונים גדולים.

מפיטורים לגיוסים

השינוי הכואב שנאלצת לוג'יק לעבור כעת עולה לה בסבב פיטורים שני בתוך כשנה. בסוף 2013 היא פיטרה 100 עובדים, ובחודש וחצי הקרובים תפטר עוד 240 איש בסבב שצפוי להיארך חודש וחצי. אם בתחילת דצמבר 2013 עמדה מצבת העובדים של לוגי'ק על 850 איש, בעוד חודשיים היא תמנה כ- 400 בלבד. ספק אם העובדים שיוותרו בחברה לאחר מהלך הפיטורים יתאימו כולם למשימת המו"פ החדשה. זה יהיה מאתגר, אבל לרשותה עומדים מאות מיליוני הדולרים שצברה במהלך השנים האחרונות, ובעלים נחוש כמו כוכבי, שלא יוותר כל כך מהר על הנסיון שצברה החברה במהלך כל השנים האחרונות בפרויקטים של עיר חכמה ואבטחת מתקני ענק.

ובעוד שלוג'יק מצטמצמת, AGT של כוכבי דווקא מרחיבה את פעילותה. כמו לוג'יק, גם AGT נוסדה ומנוהלת על ידי כוכבי שמחזיק בה רק חלק מהמניות, אם כי לאחרונה הגדיל כוכבי את חלקו בה בעקבות יציאתו של שותף אסטרטגי.

משרדי לוג משרדי לוג'יק | צילום: נמרוד גליקמן משרדי לוג

מספק עיקרי של מוצרי לוגי'ק ללקוחותיה, הפכה AGT לתאגיד מחקר ופיתוח המתמקד כולו במערכות חכמות המבוססות על חישנים, או 'אינטרנט של הדברים'. כחלק מהשינוי שעוברתAGT, היא גם פותחת מרכז פיתוח בישראל שיעבוד במקביל ללוג'יק. ל'כלכליסט' נודע כי כוכבי שכר לשם כך משרדים בהיקף של 4,000 מ"ר בהרצליה פיתוח, באותו המיקום שבו ישבה אנוביט, הישראלית הראשונה שנמכרה לאפל ועוברת כעת למשכן החדש של אפל, כמה רחובות משם.

AGT כבר גייסה 74 מהנדסי פיתוח שמפוצלים כיום בין משרדים במגדל שלום לבין משרדים שכורים ב-WeWork. עובדים אלה צפויים לעבור להרצליה ובנוסף לגייס עוד עשרות עובדים נוספים. את המרכז תנהל ענת עמיר, שנשכרה ל-AGT אחרי קריירה כמנהלת השיווק של אנדרואיד בגוגל באירופה, המזה"ת ואפריקה וכיהנה כמנהלת בחטיבת חווית המוצר והמחקר בטלפוניה. התפקיד של עמיר יהיה משולש: היא תכהן הן כראש חטיבת השיווק ב-AGT הבינלאומית, תרכז את אסטרטגיית השיווק בתחום אינטרנט הדברים, ותעמוד בראש המעבדות. בנוסף, מפעילה AGT פיתוח משותף בתחום במעבדות סיסקו.

כחלק מהפרדת הכוחות, הן AGT והן לוגי'ק יצטרכו להתחזק בתחומים החלשים, מה שיצריך גיוסים. AGT תגייס מהנדסי פיתוח בישראל, ואילו לוג'יק תאלץ לצאת למסע גיוס של אנשי מכירות. לוג'יק תתמקד בפיתוח מוצרי אבטחת פנים , ואילו AGT תתמקד בפיתוח אפליקציות המבוססות על רשת החיישנים שלה- לאו דווקא מתחום הביטחון.

המרכז הישראלי יתווסף לזה שמפעילה AGT בשנים האחרונות בדרמשטט שבגרמניה, ומונה לפי ההערכה כ-70 חוקרים ומהנדסים המפתחים חיישנים פיזיקלים, שגם הוא עבר מספר קיצוצים בשנים האחרונות. כבר היום מפעילה AGT כמה פרויקטים אזרחיים שכוללים מערכות ניתוח נתונים לרשויות מקומיות וחברות תשתיות, כמו למשל פרויקטים של ניהול עומסים במגרשי ספורט או ויסות תנועה עירונית על ידי ניהול חכם של רמזורים. בסינגפור מפעילה AGT פרויקט לניהול תשתיות אשפה: חיישנים המצוים על הפחים מסמנים למערכת מרכזית את היקף התכולה שלהן, ומנוע אופטימיזציה מחשב עבור המשאיות את הנתיב הטוב ביותר דרך פחי הזבל המלאים ביותר. בהמבורג שבגרמניה מפעילה AGT פרויקט לויסות התנועה באזור הנמל. חיישנים ומצלמות מזהים את עומסי התנועה באזור החסום על ידי גשר ומנהלים התעבורה על גבי המים, הכבישים והגשר.

רמזורים חכמים - תחום מוצר נוסף של לוג רמזורים חכמים - תחום מוצר נוסף של לוג'יק | צילום: שאטרסטוק רמזורים חכמים - תחום מוצר נוסף של לוג

מתחת לאפליקציות הייעודיות, פיתחה AGT שכבה של חיישנים, מערכת ניהול ואלגוריתמים המסוגלים לזהות דפוסי התנהגות של מכונות ובני אדם, להתקשר בין אחד לשני בשפה משותפת ולהסיק מסקנות לוגיות. כעת מעוניינים ב AGT למנף את הידע גם לתחומים אזרחיים יותר, פחות תשתיתיים, המחוברים יותר למוצרי צרכיה להמונים. בחברה מפנטזים, למשל, על אפליקציות שמתבססות על חיישנים ביומטרים למדידת פרמטרים רפואיים, או על ניהול בית חכם.

אתגר כפול

דווקא עכשיו, כשהפרויקט הגדול של לוג'יק מגיע לסיומו לאחר שנים שבהם הכסף זרם כמו מים, נאלצת החברה להוציא עשרות מיליוני דולרים בארגון מחדש, שינוי אסטרטגיה כולל ופיתוח מוצרים. כוכבי לא השכיל לבצע רכישות ענק, למרות שכבר כמעט ורשם פעם המחאה של מאות מיליוני דולרים לאחת מחברות מוצרי בטחון הפנים ש-IBM רכשה.

אבל האתגר הוא כפול: הוא לא מסתכם רק בהפיכת לוגי'ק לחברת לחברת מו"פ שתתחרה בענקיות דוגמת נייס וורינט, אלא גם להפוך את AGT לחברה עולמית מובילה במערכות עיר חכמה שתתחרה בענקיות דוגמת אקסנצ'ר, IBM , סיסקו וסימנס. ימים יגידו האם כוכבי ייזכר בתור בעליה של חברת אינטגרציה שהסתמכה בעיקר על לקוח אחד, או כמי שיהפוך את ישראל למרכז פיתוח מהותי בשוק הצומח של אינטרנט של הדברים.

תגיות