אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בחירות 2015

איזו עצה כלכלית יש לכם לזוגות צעירים?

פרויקט מיוחד: הזמנו את ראשי המפלגות הגדולות לענות על 5 שאלות כלכליות. ראשי הליכוד וישראל ביתנו לא הסכימו להשתתף

15.02.2015, 06:53 | שאול אמסטרדמסקי ואלון רייס

השאלה האחרונה ששאלנו את ראשי המפלגות הגדולות שהסכימו להשתתף בפרויקט “כלכליסט” היא גם השאלה החביבה עלינו - אם הייתם צריכים לתת עצה כלכלית אחת לזוג צעיר בתחילת דרכו, מה היא היתה? לא ידענו בדיוק לאילו תשובות לצפות. מרבית המועמדים כיוונו את העצה שלהם לתחום הדיור, אחרים להתנהלות כלכלית באופן רחב יותר.

קראו עוד בכלכליסט

נקודה אחת היתה משותפת לכולם: הם ניסו להגיד לזוגות הצעירים שאסור להם להתייאש. שגם אם נראה בשלב הזה של החיים שיוקר המחיה פשוט גדול מדי, שאין דרך להתמודד עם מחירי הדיור ועם העלויות של גידול הילדים, מתישהו זה אמור לעבור, מתישהו הם אמורים להרים את הראש מעל המים ולעבור ממינוס לפלוס.

האמת היא שזה בדיוק מה שאמור לקרות לפי התיאוריה הכלכלית. קוראים לזה מודל ההכנסה הפרמננטית, ולפיו אדם או זוג צעיר בתחילת הקריירה שלו אמור להיות במינוס משום שעלויות רכישת ההשכלה, גידול הילדים וקניית הדירה גדולות מאוד, וההוצאות גדולות מההכנסות. לפי המודל הזה, בשלב מסוים של החיים ההוצאות אמורות לרדת, ובעיקר ההכנסה אמורה לעלות לאורך החיים (למשל, עד לפני הפרישה לפנסיה), ומתישהו המינוס יתחלף בפלוס.

אבל מה קורה אם ההכנסה לא גדלה? אם השכר תקוע במקום והמחירים עולים ועולים, הרבה יותר מכל תוספת זעומה לשכר? במצב כזה, הנקודה שבה המינוס אמור להפוך לפלוס מתרחקת כמו קו האופק, ואיתה מתרחקת גם התקווה.

קחו למשל זוג עובדים שמשתכר שכר מינימום. האמא היא סייעת בגן ילדים או קופאית, האבא פועל ייצור, עובד ניקיון או שומר במפעל או בבית ספר. אם יש להם שני ילדים, קל וחומר שלושה, הם רחוקים כפסע מקו העוני הרשמי שמגדיר ביטוח לאומי. הם תלויים בכך ששכר המינימום יעלה מדי פעם, אחרת עליות המחירים יכריעו אותם מתישהו. עבורם אין תקווה שהמצב יתהפך מתישהו. מה שיש הוא שיהיה.

(ארכיון), צילום: shutterstock (ארכיון) | צילום: shutterstock (ארכיון), צילום: shutterstock

ועכשיו קחו זוג שמשתכר את השכר החציוני או הממוצע במשק - 6,000 או 9,000 שקל ברוטו בחודש, בהתאמה - ותשאלו את עצמכם עד כמה הוא רחוק מהמצב הזה והאם תגיע נקודה שבה מצבו ישתפר? כלל לא בטוח. כך שייתכן שהעצות של הפוליטיקאים מתאימות לעולם הישן, שבו לימדו אותנו שאם נלמד ונעבוד קשה גם נרוויח. אנחנו זקוקים לעצות שמתאימות לעולם החדש. 

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
אין מס דיפרנצאלי בישראל אם מחשבים גם תשלומים לביטוח לאומי כמס
בניגוד למה שמפורסם המס בישראל אינו דיפרנצאלי מי שמרוויח שכר ממוצע + משלם כ- 40% - 50% מס כולל תשלום לביטוח הלאומי וכשמדובר בעצמאי התשלום לביטוח הלאומי לא חוזר אליו עבור שכר של מעל 43,000 משלמים מיסים בשיעור של 48% אך אינו משלם ביטוח לאומי אז איפה הדיפרצאליות ?! המדינה מעדיפה בטלנים וסחטנים על פני אנשים שרוצים לעבוד קשה ולהתפרנס בכבוד שכן ברגע שמתחילים להרוויח שכר ממוצע במשק על כל שקל מקבלים חצי שקל לא משנה כמה שעות עבודה השקעת וכמה שעות שינה הפסדת כדי להרוויח את שקל
שמאית , ירושלים  |  15.02.15
13.
חח אני עוד חצי שנה עם הגרין קרד ביד תציעו למשהו אחר
יש לי מקצוע טוב גם אם יכח לי שנה למצוא עבודה בטווח הרחוק אני יסגור את ה"פאר" מאוד מהר עם ההבטלה של השנה הזו. אחרי עובדה קשה של 10 שנים לפחות אני יקנה בית ויגדל שתי ילדים. ואם אשאר בארץ אני יעבוד כמו חמור במשך 10שעות כול יום ורוויח משכורת של עוד מקדונלד בארצות הברית ויחיה במדינה שהמחירים שלה כמו בשוויץ (שכר מינימום של 84 שקל כאשר אצלנו זה 23) אין מה להבדיל בקיצור אני מציע לכול מי שיכול במיוחד לצעירים בנות ה 25-30 לטוס לקנדה/ ארצות הברית/ אוסטרליה . ולמי שלא יכול מזרח אירופה כמו ליטא חבר טוב שלי ניצאה שם ומספר שיותר כל לחיות בליטא מאשר בארץ (מוזר) אבל כניראה שאנחנו "יותר טובים מהם"
חנן , מרכז  |  15.02.15
לכל התגובות