אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חקיקה מעוררת מחלוקת: דרום אפריקה תלאים קרקעות של אזרחים לבנים צילום: איי אף פי

חקיקה מעוררת מחלוקת: דרום אפריקה תלאים קרקעות של אזרחים לבנים

רפורמה חדשה תאסור על זרים לרכוש קרקעות ותלאים חלק מהקרקעות הפרטיות, לרוב של לבנים. נשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה: "מתקנים את עוולות העבר"

15.02.2015, 20:44 | שירות כלכליסט

נשיא הרפובליקה של דרום אפריקה ג'ייקוב זומה צפוי להעביר חקיקה שתאסור בעלות של קרקע על מי שאינו אזרח המדינה ותגביל את הבעלות של המקומיים ל־120 אלף דונם.

קראו עוד בכלכליסט

בנאום לאומה שנשא בסוף השבוע שעבר בפרלמנט בעיר קייפטאון הכריז זומה על רפורמת קרקעות שבמסגרתה תמנע דרום אפריקה מתושבי חוץ ותאגידים בינלאומיים להחזיק בבעלותם אדמות. במקום זאת, הם יוכלו לחכור קרקע לתקופות ארוכות של 50-30 שנה - כך לפי רויטרס.

זכויותיהם של תושבי דרום אפריקה להחזיק בבעלותם קרקעות יוגבלו אף הן. כל תושב יורשה להחזיק בשטח של 120 אלף דונם לכל היותר, ואילו את יתר השטח צפויה המדינה להלאים. "המדינה תרכוש כל תא שטח שיחרוג מההגבלה לאדם יחיד ותחלק אותו מחדש", הכריז זומה במהלך נאומו.

לדברי זומה, הצעת החוק עתידה לעלות בשבועות הקרובים לדיון בקבינט השרים של ממשלת דרום אפריקה, לאחר מכן היא תועבר לדיון ציבורי ולבסוף תוגש לפרלמנט.

לפי הערכות, החקיקה לא תחול רטרואקטיבית על מי שרכש את האדמות בעבר, אלא רק על מי שירכוש אותן בעתיד, מחשש לפגיעה בעקרונות חוקתיים. הנושא צפוי להבחן על ידי בית המשפט החוקתי של דרום אפריקה.

דרום אפריקה דרום אפריקה דרום אפריקה

הרפורמה מקודמת למורת רוחם של בעלי הקרקעות הגדולים, שמשתמשים בהן בעיקר למטרות חקלאות ומסחר. לטענת חברי מפלגתו של זומה, ברוב המקרים מדובר בלבנים שקיבלו את הבעלות על הקרקעות במסגרת פקודות הקרקע מימי שלטון האפרטהייד.

סוגיית הקרקע היא נושא טעון בדרום אפריקה, ששרר בה שלטון קולוניאליסטי במשך כ־300 שנה. על פי מחקר של המכון לחקר העוני, האדמה והחקלאות באוניברסיטת ווסטרן קייפ, עם סיומו של שלטון האפרטהייד כ־87% מהאדמות בדרום אפריקה הוחזקו בידיים פרטיות של לבנים.

המספר הזה הצטמצם מאז מעט בזכות הסדרים בין בעלי קרקעות לבין הממשלה, שזכו לכינוי "מוכרים מרצון, קונים מרצון". ואולם, לפי הערכות שונות, המיעוט הלבן עדיין מחזיק ביותר מ־70% מהקרקעות.

"הקרקע הפכה לאחד האמצעים החשובים ביותר לתיקון עוולות העבר", הסביר הנשיא זומה בראיון שנתן ל־BBC ביום שבת.

בתוך כך, נאומו של זומה בפרלמנט, שהיה הראשון מאז נבחר בשנית לתפקידו במאי אשתקד, גרם למהומה לאחר שחברי מפלגת האופוזיציה מהשמאל הקיצוני EFF, בראשותו של ג'וליוס מאלמה, התפרעו בתוך אולם המליאה והאשימו את הנשיא בשחיתות.

מיד עם תחילת דבריו של זומה, העומד בראש מפלגת ANC שמחזיקה את רוב המושבים בפרלמנט, הפריעו חברי האופוזיציה לדבריו ודרשו ממנו הבהרות בנוגע לעלות שדרוג האבטחה במעונו הפרטי - כ־23 מיליון דולר. "זו ההוכחה שאנחנו חיים במדינת משטרה", זעק מאלמה בעודו נגרר החוצה על ידי האבטחה.

תגיות