אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחזיקי אג"ח קבוצת אלון דורשים מהחברה כינוס אסיפה צילום: אוראל כהן עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

מחזיקי אג"ח קבוצת אלון דורשים מהחברה כינוס אסיפה

נאמן האג"ח הרמטיק נאמנויות העביר דרישה מטעם המוסדיים לכנס אסיפה מיידית כדי לקבל מהקבוצה תמונה ברורה של בקשתה לארגון מחדש של החוב והסבר מפורט על הצעת דודי ויסמן לרכישת השליטה באלון רבוע כחול והגורמים שהובילו לדחייתה על הסף

16.02.2015, 07:45 | גולן חזני

מחזיקי האג"ח המוסדיים הגדולים מאלצים את קבוצת אלוןלכנס אסיפת מחזיקי אג"ח. ל"כלכליסט" נודע כי נאמן האג"ח, הרמטיק נאמנויות, העביר לאלון דרישה מטעם המוסדיים הגדולים לכנס אסיפה מיידית של מחזיקי האג"ח כדי לדון במהלכים של החברה. המוסדיים הגדולים המחזיקים באג"ח א' של אלון הם פסגות, הפניקס, כלל ביטוח, מגדל, הראל, מנורה מבטחים, מיטב דש ואנליסט.

קראו עוד בכלכליסט

מטרת האסיפה, שעל מועדה תודיע קבוצת אלון במהלך השבוע הקרוב, כפולה: לקבל סקירה פורמלית מהחברה מה בדיוק היא מציעה למוסדיים תמורת ארגון החוב מחדש שבו היא מעוניינת ומדוע היא זקוקה למהלך זה; ולשמוע מה היתה ההצעה המדויקת של דודי ויסמן לרכוש את השליטה באלון רבוע כחול, זרוע הקמעונאות של הקבוצה בארץ, ומדוע נדחתה על הסף עוד לפני שהדירקטוריון דן בה.

רעש גדול

מדובר במהלך לא רצוי מבחינת קבוצת אלון שעד כה ניסתה לסגור עם המוסדיים בשקט ובפגישות נפרדות את פרטי ארגון מחדש של החוב בגובה שK 2.2 מיליארד שקל. כינוס אסיפה הוא מהלך בעל משמעויות רבות שעשוי להוביל למינוי יועץ משפטי ויועץ כלכלי למחזיקי האג"ח. המהלך גם מצביע על חוסר שביעות הרצון שקיימת בין מחזיקי האג"ח של אלון מהחברה עד כה.

לפני כשבועיים החלה קבוצת אלון בפגישות מול מוסדיים כדי לנסות להגיע לסוג של הסדר לגבי החוב שלה. בחברה מנסים לכנות את המהלך כארגון מחדש של החוב, מאחר שמדובר בין היתר בהקדמת חלק מהתשלומים. אך הגופים המוסדיים הנושים רואים במהלך הסדר לכל דבר, שכן נדרש מהם לוותר על שני סעיפים מהותיים ביותר: פירעון מיידי של החוב במקרה של הורדת דירוג אפשרית בדרגה אחת, וקנס על פירעון מוקדם.

הנכסים של אלון הם אלון גז (80%) המחזיקה ב־4% מקידוח תמר ונסחרת בשווי 1.1 מיליארד שקל; אלון רבוע כחול (72%) המחזיקה בזרוע הקמעונאות הכושלת מגה בשווי שלילי של 386 מיליון שקל, בתחנות התדלוק דור אלון שהאחזקה בהן מוערכת ב־578 מיליון שקל ובדיינרס שהאחזקה בה מוערכת ב־240 מיליון שקל; ושליטה בחברת אלון US שמחזיקה בתחנות תדלוק ובבתי זיקוק בארה"ב. אלון מחזיקה גם בחברת התפעול של כביש 6 בשווי מוערך של 250 מיליון שקל. לחברה שווי נכסי נקי שמוערך ב־400 מיליון שקל.

בין הקבוצה למחזיקים

סימני שאלה מהותיים מעלים המוסדיים גם על הטיפול של קבוצת אלון בהצעת דודי ויסמן בשבוע שעבר לרכוש את השליטה באלון רבוע כחול, לפי שווי חברה של 850 מיליון שקל. ויסמן הציע תשלום מזומן של 168 מיליון שקל, ליטול את החוב הקיים לבנק הפועלים בגובה 450 מיליון שקל וערבות של 150 מיליון שקל נוספים. אלון נסחרת בשווי 760 מיליון שקל.

דודי ויסמן, צילום: עמית שעל דודי ויסמן | צילום: עמית שעל דודי ויסמן, צילום: עמית שעל

המוסדיים דורשים לבחון את ההצעה ברצינות ולו גם כבסיס למו"מ תוך דרישה מוויסמן להעלות את ההצעה שוב, שכן לדעת חלק מהמחזיקים לפחות, מדובר בהצעה שיכולה להבטיח את פירעון החוב.

קבוצת אלון מצויה במצוקת נזילות שמאלצת אותה לממש נכסים ולנסות להגיע להסדר. החל מינואר 2016 ובכל שנה עד ינואר 2023 אמורה אלון לפרוע 400 מיליון שקל למחזיקי האג"ח. בשבוע שעבר מימש החברה מניות אלון US ב־180 מיליון שקל, ובעקבות כך היא מחזיקה כעת ב־48.5% ממניות החברה. קבוצת אלון מנסה להגיע למימוש של 120 מיליון שקל נוספים. כמו כן החברה מנסה לממש נכס נוסף בסך 250 מיליון שקל. הקבוצה מציעה למחזיקי האג"ח הקדמה של התשלום הראשון מינואר 2016 לספטמבר 2015 בסך 270 מיליון שקל. מדובר בהקדמה קצרה של 3–4 חודשים. בנוסף מציעה החברה 280 מיליון שקל על חשבון הקרן לשנים הבאות, שישולם בספטמבר 2016, מה שיפחית מהתשלום בכל שנה 40 מיליון שקל.

בתמורה מציעה החברה למחזיקים שעבוד שלילי ממניותיה החברה־הבת אלון גז, ושעבוד שלילי של עד 25% ממניותיה באלון US. כמו כן מבקשת החברה אופציה לשלוש שנים לבצע פירעונות מוקדמים מעבר ל־550 מיליון שקל ובמחיר הפארי, תוך הורדת עמלת הקנס המוקדם שעומדת על 17% מהחוב. הדירוג של האג"ח כיום עומד על -A, והורדת דרגה נוספת הנה עילה לפרעון מיידי. אלון מבקשת להוריד את סעיף הפירעון המיידי, ובמקומו לקבוע כי אם דירוג האג"ח יירד ל־-BBB, הריבית השנתית שיישאו האג"ח תועלה ב־0.25% מהרמה הנוכחית של 5.35%, וכי אם הדירוג יירד מתחת לרמה של -BBB, למחזיקים תהיה עילה להעמיד את החוב לפירעון מיידי. אלון גם תתחייב לא לחלק דיבידנדים כל עוד החוב לא יפחת מ־1.4 מיליארד שקל.

המוסדיים מעוניינים בפירעון גדול יותר של החוב והתחייבות לא למשוך דיבידנדים עד לפירעונו המלא. כמו כן המוסדיים דורשים פיצוי ראוי על הוויתור על סעיפי הקנס והפרעון המיידי.

עתיד לוט בערפל

השליטה באלון מתחלקת בין חברת ביילסול (53%) לארגוני הקיבוצים (47%). ביילסול מוחזקת בידי שרגא בירן (80%) ודודי ויסמן (20%). בין בירן לוויסמן התגלע סכסוך חריף שהביא להדחתו של ויסמן מניהול קבוצת אלון בדצמבר האחרון, ביוזמתו של בירן. בירן שמינה עוד קודם את יונל כהן, מנכ"ל מגדל לשעבר, כיו"ר ביילסול, הוביל את מינויו של מנכ"ל כלל ביטוח לשעבר אביגדור קפלן לתפקיד מנכ"ל קבוצת אלון במקום ויסמן. קפלן מונה בשבוע שעבר גם כמנכ"ל רבוע כחול.

בינתיים פרסם מיטב דש המלצה על אלון רבוע כחול בתשואת שוק, ובמחיר יעד של 10.66 שקל למניה. ההצעה של ויסמן שכונתה "נזיד עדשים" על ידי קפלן, נקבה במחיר של 12.88 שקל למניה. "על רקע מאבקי השליטה בין בירן לוויסמן, עתידה הניהולי של אלון ריבוע כחול לוט בערפל, דבר שבעת הנוכחית עלול להיות קריטי לחברה ובמיוחד לרשת הקמעונאות מגה", מציינים במיטב דש.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
תגובות מבולבלות של בירן להצעת דודי
בירן מודיע כי הצעת דודי נדחת ,ללא סמכות ,ללא דיון במועצות המנהלים,העיקר ליצור כותרות בעתון.בירן שוכח כי כבעל שליטה חלה עליו אישית האחריות להחזיר את כל הכספיים לבעלי החוב בגין חובות אלון. בירן שוכח כי כאשר פונים בבקשות כלשהן לנושים,צריך בהצעה נכונות להזרים הון אישי לחברה למשל ארבע מאות מיליון ש"ח.
עדי  |  16.02.15
2.
הגיע הזמן שיעמידו במקום את בירן והבובה שלו - קפלן. גם נציגי הקיבוצים לא אמרו את מילתם
בנושא ההצעה שהציע דודי ויסמן. למה לא שומעים אותם כשהם מחזיקים 47% מהחברה?! לא מובן גם איך יצאו בהודעה על דחיית ההצעה כאשר בעלי האג"ח לא אמרו את דברם.... לפי הידיעה הזו מסתבר שבכלל לא דנו איתם בהצעה. למה נראה שדוקא "להשאר" עם ויסמן ישתלם להם יותר מאשר עם בירן שידוע כעושה תספורות(קרחות) .....בחברת רוזבאד, אותה הוא ובנו הביאו לתחתית, הוא רצה לעשות קרחת נוצצת ולפי הרכילות בתקשורת רק שותפו לשליטה ויסמן דחף להביא כסף מהבית ולשלם את התשלום שעמד לפרעון.
מחזיק אג"ח לא מוסדי  |  16.02.15