אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר: חשש לפלילים בנתע צילום: עמית שאבי

בלעדי לכלכליסט

המבקר: חשש לפלילים בנתע

מליקויים שנמצאו בהתנהלות בכירים לשעבר במקימת הרכבת הקלה בת"א עולה חשד לפלילים. המבקר: "על נתע לבחון את ההמלצה לפנות למשטרה". נתע: "הליקויים תוקנו"

17.02.2015, 06:56 | זוהר שחר לוי וליאור גוטמן

מבקר המדינה דורש מנת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) לפעול בנוגע לליקויים שנמצאו אצל מנהליה הקודמים - היו"ר לשעבר מיכאל רצון וסמנכ"ל ארגון ומינהל חיים כהן - מהם עולה חשד למעשים פליליים. במכתב שהועבר להנהלת נת"ע - המקימה את הרכבת הקלה בתל אביב - ושהגיע לידי "כלכליסט" מציינים אנשי המבקר כי על נת"ע לגבש תוכנית פעולה ולבחון את ההמלצה "לפנות למשטרה לבדיקת החשד כי גורמים בחברו הפרו אמונים בתאגיד כמו גם את אמון הציבור".

קראו עוד בכלכליסט

המכתב נסמך על חוות דעת שהוכנה בנושא על ידי עורכי הדין יהושע רזניק וינון סרטל ממשרד רזניק, סרטל, סהראי ועוסקת בליקויים שנמצאו בעבר בהתנהלות נת"ע בדו"ח שהכין רו"ח אילן שגב עבור רשות החברות הממשלתיות. מטרת חוות הדעת היתה לבחון אם יש בליקויים הרבים, שנחשפו ב"כלכליסט", חשד לפלילים.

מכרזים תפורים, חוזים מנופחים ושיקולים זרים

חשד כזה נמצא בארבעה ליקויים שונים מתוך הדו"ח, הנוגעים ברובם לאופן שבו התקשרה נת"ע עם חברות ועם עובדים. למשל, בהתקשרות עם חברת שדמה, המעניקה שירותי ייעוץ בנושאי אבטחה, נמצא חשד לביצוע מעשים פליליים ולהפרת אמונים משום שההתקשרות נעשתה לכאורה ללא מכרז ובניגוד לחוק חובת מכרזים. נטען כי כהן פנה לוועדת המכרזים והציג רשימה של חמש חברות שהכין מראש, שמתוכן זכתה שדמה במכרז שהיקפו כ־6 מיליון שקל. ההתקשרות המקורית עמדה על 3,600 שעות, אך זמן קצר לאחר שנבחרה שדמה - הוגדלה המכסה ל־13 אלף שעות. הסמנכ"ל כהן, כך נטען, הטעה את הוועדה כשדיווח שהחברה נבחרה במכרז פומבי. בנוסף נטען שלחברה ניתן תשלום של כ־70 אלף שקל עבור שירותים שסופקו טרם חתימת ההסכם איתה. "יש בהתנהלותו ובנסיבות המקרה כדי לעורר חשד שלפיו מונחים צעדיו מתוך שיקולים זרים שאין עניינם רק טובת הציבור והחברה", כותבים עורכי הדין.

חשד נוסף לפלילים הקשורה גם היא לכהן נמצאה בהתקשרות עם חברת ההשמה קינן שפי, שנעשתה גם היא ללא מכרז. בהסכם בין החברות נקבע באופן חריג כי חברת ההשמה תזכה לתשלום בגובה 50% משכר המועמד גם אם הליכי ההשמה לא התממשו.

מיכאל רצון, יו"ר נת"ע לשעבר, צילום: אלכס קולומויסקי   מיכאל רצון, יו"ר נת"ע לשעבר | צילום: אלכס קולומויסקי מיכאל רצון, יו"ר נת"ע לשעבר, צילום: אלכס קולומויסקי

הקבלן שזכה במכרז לא עמד בתנאי הסף המקוריים

באשר ליו"ר הדירקטוריון לשעבר רצון, נטען בחוות הדעת כי ממעורבותו בישיבות מקצועיות ובתנאי סף ש מכרזים עולה חשד לפלילים. על פי המידע שהוצג בפני עורכי הדין, במכרז לבניית פירים הורה רצון לשנות את תנאי הסף כך שיכללו גם קבלנים נעדרי התמחות בכלונסאות ובקידוחים. בעקבות השינוי זכה במכרז קבלן שבלעדיו לא היה עומד בתנאי הסף. בחוות הדעת נטען כי הקבלן אינו מבצע את העבודה לשביעות רצונה של החברה ואינו מתקדם בעבודה. "התערבותו של יו"ר דירקטוריון בתנאי סף למכרז הנה מהלך תמוה ובלתי שגרתי", נכתב בחוות הדעת.

חשד לעבירת פגיעה בניהול תקין של תאגיד נוגעת גם להליך קביעת שכרה של העוזרת של יו"ר הדירקטוריון. על פי הדו"ח רצון חרג מסמכותו בקביעת דרגתה ושכרה של העוזרת שלו, ולא הביא את הדברים לידיעת ולאישור המנכ"ל. עוד עלה כי עוזרת היו"ר קיבלה גמול שעות נוספות על אף שמשרתה היא משרת אמון ובתור שכזו אינה זכאית לגמול כזה. "במקרה זה", נכתב בחוות הדעת, "ההתנהלות מיטיבה עם עוזרתו האישית ומעניקה לה הטבות שכר שלא כדין. מן הראוי לבחון חשד זה".

מנת"ע נמסר בתגובה: "חוות הדעת שהתקבלה מתייחסת להתנהלות החברה בעבר. בחודשים האחרונים הוחלפה ההנהלה בשדרה ניהולית חדשה ומקצועית בעלת ניסיון מוכח. כל הליקויים שצוינו בדו"ח תוקנו במלואם בשנה האחרונה. כחברה ממשלתית, החברה תפעל בהתאם להנחיות מבקר המדינה ורשות החברות הממשלתיות".

חיים כהן מסר: "אני לא מכיר את המכתב או את הפרטים. לא קיבלתי פנייה משום גורם ואני עומד מאחורי הכל". את תגובתו של מיכאל רצון לא ניתן היה להשיג.

תגיות