אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליגת העל - קחי דוגמה צילום: אורן אהרוני

ליגת העל - קחי דוגמה

באנגליה וצ'כיה עשו פעולות השבוע שהתאחדות הכדורגל ומנהלת הליגה בישראל צריכות ללמוד מהן. העצוב הוא שמדובר בפעולות מאוד בסיסיות

18.02.2015, 11:37 | אוריאל דסקל

בחודשים האחרונים אנחנו שוב ושוב שומעים על קבוצות שנענשות ונשלחות למשחקים בלי קהל או משחקי רדיוס. העונשים האלה לא יעילים מאחר שסטטיסטית הם לא מונעים את ההתפרעות הבאה ומי שסובל מאותם עונשים אלו בעיקר אוהדים אחרים - ששילמו על מנוי ולא יכולים להגיע למשחק או צריכים לנסוע עבורו כמה עשרות ק"מ.

קראו עוד בכלכליסט

אצטדיון טדי במשחק נגד בני סכנין. אי אפשר לראות את זה, צילום: אורן אהרוני אצטדיון טדי במשחק נגד בני סכנין. אי אפשר לראות את זה | צילום: אורן אהרוני אצטדיון טדי במשחק נגד בני סכנין. אי אפשר לראות את זה, צילום: אורן אהרוני

בסופ"ש משחק הכדורגל האחרון התקיים משחק בין בית"ר ירושלים לבני סכנין מול מגרש ריק - מה שהפך את המשחק, שאמור להיות אחד מרגעי השיא בכדורגל הישראלי, לאירוע שאי אפשר להביט בו.

וזה מוביל מיד לכך שלאורך השבועות אחרונים בית הדין של ההתאחדות לכדורגל הוכיח פעם אחר פעם שהענישה הקולקטיבית שלו אינה אחידה, לא הגיונית, לא מבוססת על מוסר כלשהו או הגינות בסיסית. העונשים נראים רנדומלים לחלוטין ומי שסובל זה המותג הזה שנקרא כדורגל ישראלי או ליגת העל.

משחק ללא קהל זה העונש הכי חמור שיש לכדורגל מקצועני, שלא היה קיים אם לא יהיו אנשים שמוכנים לשלם כדי להגיע למשחק. והעונש הזה צריך להיות מופעל לעיתים נדירות ביותר - נגיד כשכל הקהל עולה על המגרש ומכה שחקנים. או משהו כזה.

עד אז, כל קבוצה, המנהלת וההתאחדות צריכות לעשות את המאמצים הכי כבירים שיש למצוא את האשמים בהתפרעויות ולהעניש אותם. את האינדיבדואל שפשע ולא את מי שישב לידו או בכלל היה ביציע אחר.

ויש את הטכנולוגיה הזו והיכולות הבלשיות הללו. פשוט צריך להפעיל אותן.

נגיד, כמו שעושים באנגליה.

קריסטל פאלאס, למשל, אמרה שתמצא את האוהד שזרק מטבע על שחקן ניוקאסל. האירוע קרה בסלהורסט פארק לפני שבוע. הקבוצה מלונדון גם הודיעה שתמצא את האוהד אחר שזרק חפץ נוסף על שחקן ליברפול במשחק הגביע בסופ"ש האחרון.

קריסטל פאלאס הודיעה שתפעיל את כל הטכנולוגיות האפשרויות כדי למצוא את האוהדים הללו ולכן לא נענשה בעונש רדיוס או משחק ללא קהל או שטות כזו. "אנחנו פועלים באפס סובלנות כלפי התנהגות כזו" הודיעו בקריסטל פאלאס. "אם זה אוהד שהוא ממנוי אז אנחנו נבטל את המנוי שלו בלי החזר כספי ונרחיק אותו מהמגרשים. זו התנהגות טיפשית שמסכנת את התדמית של המועדון שלנו ואנחנו מבקשים עזרה מהקהל כדי למצוא את האוהד הזה, שאינו מוזמן יותר לאצטדיון שלנו".

בעקבות זריקת החפץ במשחק נגד ליברפול, ההתאחדות האנגלית, תבדוק נהלים ופעולות של קריסטל פאלאס בשיתוף פעולה עם הקבוצה. אף אחד לא מעניש את הקבוצה לפני זה. למה? כי מגרש מלא באוהדים נפלאים כמו שיש לקריסטל פאלאס (האווירה הכי טובה במגרש פרמיירליג) זה נכס לליגה. ובנכס כזה לא פוגעים.

שחקני מכבי נתניה. בצ שחקני מכבי נתניה. בצ'כיה כבר היו יכולים לעזוב את הקבוצה ללא תמורה | צילום: ראובן שוורץ שחקני מכבי נתניה. בצ

נכס נוסף זה סגל שחקנים שמקבל את השכר שלו בזמן. ולכן, עוד התאחדות לכדורגל שאפשר לקחת ממנה דוגמה היא התאחדות הכדורגל הצ'כית.  

ההתאחדות לכדורגל של צ'כיה (FACR) חשפה תוכנית שתגן על שחקנים שנתקלים בקבוצות עם בעיות פיננסיות, שלא משלמות להם את שכרם. ההתאחדות הצ'כית הודיעה כי אם שחקן לא מקבל את מלוא שכרו במשך שלושה חודשים, הוא רשאי לעזוב את הקבוצה הלא משלמת ללא תשלום פיצוי. סעיף היציאה הזה יהיה סעיף חדש וסטנדרטי בכל חוזה בליגה הצ'כית.

"זה מהלך מצוין כי הוא מראה שכדורגלנים יכולים לבוא לצ'כיה וליהנות ממדינה שמתנהגת בצורה מתורבת לשחקנים שלה", אמר מנהל התאחדות השחקנים הצ'כית, דומיניק רודינגר. "עכשיו שחקנים יוכלו להתרכז במאמצים שלהם לשחק כדורגל".

זה צעד רגולוטרי כל כך הרבה יותר הגיוני וחשוב מאשר "תקציב מינימום", שמנפח את ההוצאות של הקבוצות לרמות לא טבעיות ולא מונע מצבים בהם קבוצות פשוט לא משלמות את השכר המובטח לשחקנים.

בליגת העל יש קבוצה אחת שלא משלמת שכר מלא לשחקניה כמעט עונה שלמה וזה לא נדיר שקבוצות מוותרות על כמה אחוזים משכר שחקניהם בגלל בעיות כלכליות או בעיות נזילות. חמור יותר המצב בתשתיות המועדונים הללו. מאמני נוער רבים מתלוננים בחודשים האחרונים על כך שהם לא מקבלים את שכרם המלא אם בכלל מקבוצות ליגת על - ונדרשים, על ידי הבוסים, הקהל והתקשורת - להמשיך לעבוד כרגיל. מדובר במצב שהצ'כים היו מכנים "קפקאי".

כדי שכדורגל יהיה מקצועני הוא חייב קהל במגרשים וחייב לשלם לשחקנים ולעובדי המועדון. זה אלמנטרי. אם אין קהל במגרשים וכדורגלנים לא מקבלים את שכרם, אז קשה לכנות כדורגל "מקצועני".

תגיות