אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדרך העקיפה שהמוסדיים משתתפים בהנפקה של תשובה צילום: עמית שעל

פרשנות

הדרך העקיפה שהמוסדיים משתתפים בהנפקה של תשובה

הצהרות לחוד ומציאות לחוד: מי שלא השתתף בהנפקת הענק של קבוצת דלק, מחזיק בנייר דרך הקרנות וסביר להניח כי ירכוש אותו בשוק כמה ימים לאחר השלמתה

19.02.2015, 14:02 | אורן פרוינד

הרבה ביקורת ציבורית נשמעה אתמול (ד') בהנפקת האג"ח של קבוצת דלק בבורסה בתל אביב. הביקורת נשמעה מכיוון שזו הנפקת האג"ח הראשונה שמבצע תשובה ללא בטחונות מאז הסדר החוב של דלק נדל"ן בשנת 2012, שבו גילחה למשקיעים 65% על חוב של 2.15 מיליארד שקל. שלל פוליטיקאים ובתי השקעות שרוצים להצטייר בציבור כשומרי הפנסיה, קראו להחרים את ההנפקה של דלק בטענה שחברה שעשתה בעבר תספורת למשקיעים שלה לא ראויה לקבל כסף ציבורי. אלא שהצהרות לחוד ומציאות לחוד, והבעיה היא שאותם מוסדיים לרוב קונים את האג"ח בשוק כמה ימים לאחר ההנפקה.

קראו עוד בכלכליסט

ואכן בהנפקה אתמול של דלק בלטו בהיעדרם גופי הפנסיה והגמל הגדולים. דלק קיבלה אמנם ביקושים של 1.075 מיליארד שקל לאג"ח שלה ולבסוף גייסה 686 מיליון שקל מבלי בעיה, אולם ברשימת המזמינים לא ניתן היה לראות אף גוף מוסדי מלבד בתי ההשקעות איילון, מור ומנורה שהזימנו וקיבלו ביחד 41 מיליון שקל לקרנות הנאמנות שלהם.

רשימת המזמינים כללה בעיקר שחקנים פרטיים ולא ידועים כמו: משה דנינו, מאיר לביא ויעקב אקילוב וכמה גופי נוסטרו כמו בנק הפועלים, לאומי פרטנרס, מפעל הפיס, וברק קפיטל שבבעלות אייל בקשי. כל גופי הנוסטרו ביצעו הזמנות קטנות של 10-15 מיליון שקל. ההזמנה הגדולה ביותר ביצע בית ההשקעות ענבר שהזמין וקיבל את הנתח הגדול ביותר – 65 מיליון שקל. בהנפקה בלט גם סיטי בנק שלקח 10 מיליון שקל.

לחצו כאן לרשימת המשתתפים המלאה בהנפקה של קבוצת דלק

 

כך היה בהנפקה של חברת הנדל"ן האמריקאית ספנסר, שקיבלה ביקושים נמוכים מהמוסדיים בהנפקה שלה, אולם עלתה ביום המסחר הראשון שלה ב-4% , עלייה חריגה לאג"ח ביום מסחר אחד, מכיוון שהמוסדיים העדיפו לרכוש את האג"ח בשוק.

גם במקרה של ספנסר וגם במקרה של דלק, המוסדיים עושים את זה כדי להימנע מביקורת ציבורית שכן רשימת המזמינים בהנפקה מפורסמת לציבור בעוד שלקנות בשוק אפשר לעשות מבלי שאף אחד ידע על כך. המשקיעים הפרטיים וגופי הנוסטרו יודעים את זה ולכן כולם עטו על הסחורה של דלק במטרה למכור אותה אח"כ למוסדיים הרעבים במחיר גבוה יותר.

יצחק תשובה, צילום: משה בנימין יצחק תשובה | צילום: משה בנימין יצחק תשובה, צילום: משה בנימין

מי שהוביל את גל הביקושרת הנוכחי על קבוצת דלק הוא בית ההשקעות פסגות שהודיע בריש גלי כי הוא מחרים את ההנפקה של דלק מכיוון שביצעה הסדר חוב. ואולם מבדיקה שערך אתר סטוקר עבור "כלכליסט" עולה כי פסגות מחזיק את אותו אג"ח של קבוצת דלק ללא בטחונות בהיקף של חצי מליארד שקל. את רב האג"ח של דלק מחזיק פסגות (420 מיליון שקל) בקרנות הנאמנות שלו ואת רובו הוא רכש בשנת 2013, כלומר לאחר ההסדר של דלק נדל"ן. במקרה הזה פסגות, ושאר המוסדים שרוכשים את האג"ח בשוק ולא בהנפקה, חוטאים למשקיעים שלהם מכיוון שהם מוותרים על עמלת הפצה מוקדמת של 0.8% שהיו יכולים לקבל בהנפקה.

בית ההשקעות פסגות מסביר את האחזקה שלו בדלק בעובדה שלא מדובר בכסף שעובר לידי בעל השליטה שומט החובות, אלא למשקיעים בשוק ההון. הדבר הזה דומה למי שאומר שאסור לקנות מוצרים מגרמניה אולם רוכש את אותם מוצרים מהסוכן. מי שאומר שאסור להעניק כסף לשומטי חובות ראוי שלא יחזיק אותם בשום צורה שהיא ואל לו להתפאר רק בהצהרות פופוליסטיות אלא לעמוד במדיניות שלא להחזיק אג"ח של חברות שומטי חובות. גם אם זה אומר לשלם על זה מחיר.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
פסגות פוגעים בעמיתים שלהם
פסגות לא שיפרו את בתנאים של השטר, להפך! בעוד שכל יתר מנהלי הפנסיה הגדולים עבדו מאחורה על שיפור תנאי השטר פסגות יצאו לעתונים ויצאו מהמשחק. ככה לא דואגים לעמיתים! פסגות פשוט רצו לחסוך בהוצאות פרסום ושיווק ולצערי התקשורת הלכה איתם. סוף סוף כתבה שחושפת את הצביעות.
מבפנים  |  20.02.15
12.
איך יתכן שללאקסלנס קרנות מותר להזמין בהנפקה של תשובה?? (הבעלים של אקסלנס)
איך יכול להיות ש: תשובה הנפיק. אקסלנס חיתום שיווקו את ההנפקה וגזרו קופון ובנוסף וקנו חלק מההנפקה. אקסלנס קרנות נאמנות קנו את ההנפקה בעזרת כספי ציבור. לא הגיוני. בעברית קוראים לזה "מעגל קומבינה!"
ספר צמרת , נתניה, רחוב קומבינה  |  19.02.15
לכל התגובות