אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נעים להכיר:

נעים להכיר:

הגופים שנלחמים על פתיחת תחרות במשק החשמל

19.02.2015, 14:51 | בחסות פורום יצרני החשמל הפרטיים מגז טבעי בישראל

תחילתו של ייצור החשמל המסחרי במדינת ישראל נעוץ אי שם בשנות ה-20 של המאה הקודמת. מאז ועד היום, שולטת חברת החשמל בייצור החשמל, הולכתו וחלוקתו. אולם, בעוד שבתחום ההולכה חברת החשמל מהווה מונופול טבעי, הרי שתחום ייצור החשמל הינו מנוע התחרות במשק החשמל ואין ספק, שניתן וצריך לפתוח אותו לתחרות מלאה, ויפה שעה אחת קודם.

החשמל הוא מוצר בסיסי והכרחי והוא הבסיס לכל פעילות במשק, הן במגזר הפרטי והן במגזר העסקי. עם השנים ולאור צמיחת המשק, התפתחות הטכנולוגיה, העלייה ברמת החיים, שינויי האקלים וגידול האוכלוסייה, עולה גם הביקוש לחשמל באופן ניכר. בהתאם לתחזיות ובהתבסס על נתוני העבר, בעשרים השנים הבאות היקף צריכת החשמל בישראל כמעט ויוכפל. בהתאם, משק החשמל בישראל יהיה זקוק בשנים הבאות לתוספת של יכולת ייצור בהיקף של אלפי מגהוואטים כדי לעמוד בביקוש לחשמל בשעות השיא ולענות על צרכיהם של העסקים ומשקי הבית בישראל.

דליה אנרגיות דליה אנרגיות דליה אנרגיות

על מנת ליתן מענה לאותו גידול בביקוש לחשמל, נדרשת למשק הישראלי תוספת יכולת יצור של חשמל בהיקף של כ- 500 מגה וואט לשנה.

השאלה המרכזית העומדת היום בפני קובעי המדיניות והרגולטורים בתחום, הינה מי יקים את תחנת הכוח הבאה על מנת ליתן מענה לביקושים הגדלים? האם נמשיך במצב הקיים ונאפשר למונופול להמשיך ולהקים תחנות כוח חדשות לייצור חשמל, או שמא נפתח את המשק לתחרות באופן שכל תחנה חדשה תוקם על ידי המגזר הפרטי בלבד?

הדיבורים על פתיחת משק החשמל לתחרות וקידום ייצור החשמל הפרטי החלו כבר בשנת 1982. בשנת 1996 חוקק חוק משק החשמל אשר היווה את הבסיס החוקי ליצירת התחרות ומאז ועד היום, קיבלה הממשלה מספר החלטות שנועדו לעודד את ייצור החשמל הפרטי, במטרה לענות על הביקושים שילכו ויגדלו בשנים הבאות ובמטרה להגביר את אמינות יצור החשמל בישראל.

בהתאם למדיניות הממשלה ובשים לב לצורך בכושר ייצור נוסף, במהלך העשור האחרון החלו לפעול מספר גופים פרטיים, במטרה ליזום ולהקים תחנות כוח פרטיות לייצור חשמל, אשר יתחרו בחברת החשמל ואשר יספקו למשק הישראלי חשמל במחירים תחרותיים, תוך עמידה בתקנים הסביבתיים המחמירים בעולם ושמירה על איכות האוויר.

כבר היום פועלות בישראל כ- 14 חברות פרטיות שונות אשר עוסקות בייזום, הקמה והפעלה של תחנות כוח פרטיות לייצור חשמל בגז טבעי ואשר מבקשות להמשיך ולהקים תחנות כוח נוספות לייצור חשמל פרטי בגז טבעי, באופן אשר יאפשר פתיחת תחרות במשק החשמל.

יצרני החשמל הפרטיים, שמסיבות רגולטוריות מספקים כיום חשמל בעיקר לגופים תעשייתיים ועסקיים בעלי מאפייני צריכת חשמל גבוהים, כבר הביאו להוזלה בעלויות האנרגיה של אותם צרכנים, הוזלה אשר יש בה כדי להשפיע בדרך עקיפה על מחירי המוצרים והשירותים הסופיים.

היצרנים הפרטיים שואפים בהמשך הדרך וככל שתוסר המגבלה הרגולטורית, לספק חשמל גם למשקי הבית, במחירים תחרותיים יותר, ובכך להוזיל בטווח הארוך גם את מחירי החשמל לצריכה הפרטית.

בנוסף, עד היום השקיע השוק הפרטי מיליארדי דולרים בהקמת אותן תחנות כוח פרטיות לייצור חשמל, השקעה אשר מנעה את הצורך מחברת החשמל להקים את אותן תחנות, וכך חסכה מחברת החשמל ביצוע השקעות שאם היו מבוצעות על ידי חברת החשמל היו מייקרות את תעריף החשמל לכלל הציבור.

יצרנות החשמל הפרטית תורמת למשק בכל פרמטר. בהשוואה למונופול החשמל - העלות למשק של חשמל המיוצר ע"י היצרנים הפרטיים נמוכה מזו של חברת החשמל. בנוסף, תהליך ייצור החשמל נקי יותר ומזהם הרבה פחות ופיזור התחנות תורם לאמינות האספקה.

יצרנות החשמל הפרטית מונעת משיקולים כלכליים ולכן תבצע הקמה ותפעול של תחנות הכוח ביעילות ובאמינות מרבית. בניגוד לאופן המימון של חברת החשמל, כל חריגה בעלויות אצל יצרן פרטי באה מכיסו הפרטי של היזם וליזם אין אפילו אפשרות, ובוודאי לא את הרצון, להטיל את העלויות הנוספות על ציבור לקוחותיו בצורה ישירה או עקיפה, כי אזי יפסיד את לקוחותיו למתחרים. בנוסף לכל אלו, היצרנות הפרטית מאפשרת לחברת החשמל למקד את השקעותיה המוגבלות במקום בו היא נדרשת להשקיע כמונופול טבעי – מקטע הולכת החשמל, שהוא קריטי להספקת החשמל הסדירה אך גם להתפתחות והגברת התחרות במשק החשמל.

כבר כיום קיימות בישראל מספר תחנות כוח פרטיות פעילות. חלקן אף החלו זה מכבר בייצור ומכירת חשמל לצרכנים פרטיים. בין החברות שכבר מייצרות חשמל ומוכרות ניתן למנות את או.פי.סי רותם, שהקימה במישור רותם שבנגב את תחנת הכוח הפרטית הגדולה הראשונה בישראל המייצרת חשמל בהספק של 440 מגה וואט, על בסיס טכנולוגיה של מחזור משולב; חברת דוראד אנרגיה בע"מ שהקימה באשקלון תחנת כוח בהספק של כ- 840 מגה וואט, תחנת הכוח הפרטית הגדולה ביותר הפועלת כיום בישראל; תחנות נוספות שכבר מייצרות ומספקות חשמל הן פז בז"א המפעילה תחנות בעלות כושר ייצור של כ- 120 מגהוואט, ומשאב ייזום ופיתוח המפעילה תחנות בעלות כושר ייצור של כ- 120 מגהוואט.

חברת דליה אנרגיות כוח מצויה בשלבי הקמה מתקדמים של תחנה בהספק של 870 מגהוואט במישור צפית וצפויה להתחיל לפעול כבר בקיץ הקרוב. וקבוצת אדלטק (אשר אף שותפה בדוראד אנרגיה) נמצאת בתהליכי הקמה של תחנות בעלות כושר ייצור מצטבר של כ- 300 מגהוואט.

שחקניות נוספות הפעילות כיום בישראל ומצויות בשלבי תכנון הקמה והפעלה שונים של תחנות הכוח הן חברת IPM באר טוביה המתעתדת להקים תחנת כוח בעלת כושר ייצור של כ- 400 מגהוואט באזור התעשייה של באר טוביה, מפעלי ים המלח המקימה תחנה של למעלה מ- 300 מגה וואט, אלון מרכזי אנרגיה המקימה תחנה של כ- 60 מגהוואט, ואתגל שיכון ובינוי אנרגיה המתכננת הקמת תחנה של כ- 120 מגהוואט.

במצב הנוכחי, למרות הרשימה הארוכה של התחנות והשחקנים, סך כושר ייצור החשמל הפרטי מגיע לכ- 10% בלבד מכושר הייצור במשק והוא יעלה לכ- 15% כאשר תחנת הכח של דליה אנרגיות תכנס להפעלה מסחרית מלאה, כלומר התחרות בשלב זה קיימת בשוליים ופתיחת הענף לתחרות מלאה לטובת הציבור כולו מחייבת את הממשלה ואת גופי הרגולציה לפעול באופן אקטיבי.

"להצטרפות לתמיכה בפתיחת משק החשמל לתחרות"  

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ל4: שכחת להגיד שאם חברת החשמל הייתה פרטית המחיר גם היה עולה
למה? כי המטרה של חברה פרטית היא למקסם רווחים, במיוחד מונופול פרטי שיש לו גישה ישירה לרווח פשוט - העלאת מחיר, פגיעה בשירות, פיטורי עובדים, מיקור חוץ. יהיו לנו יותר הפסקות חשמל וחשמל יותר יקר. כי מונופול פרטי גרוע יותר ממונופול ממשלתי - אשר עליו לפחות יש לחץ ציבורי. ראה מה קרה עם בזק - הפריטו אותה , עדיין נשארה מונופול יקר - הלאימו בחזרה ע"י ה"שוק הסיטונאי"
אלכס  |  05.03.15
4.
צריך תחרות
אני חושב שנשארו במדינה מספר מונופולים שמושכים את כל המדינה מטה. אחת משם זו חברת החשמל.די.הגיע הזמן להפסיק עם הפוילישטיק.ראו איזה חוב עצום יש להם. אילו היו חברה פרטים מזמן כל העובדים היו מפוטרים. לצערי כולנו בני ערובה של גוף מסואב ולא יעיל שתם זמנו עם כל הכבוד.
מ.ד  |  05.03.15
לכל התגובות