אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלי המוסדיים: דלק גייסה 800 מיליון שקל בריבית של 4.3% צילום: בלומברג

בלי המוסדיים: דלק גייסה 800 מיליון שקל בריבית של 4.3%

לאחר גיוס של 686 מיליון שקל בשלב המוסדי שאותו החרימו הגופים הגדולים - גייסה הקבוצה 116 מיליון שקל נוספים ממשקיעים הפרטיים

21.02.2015, 13:49 | אורן פרוינד

קבוצת דלק השלימה בחמישי האחרון את השלב הציבורי בגיוס האג"ח הראשון שלה ללא בטחונות מאז הסדר החוב של דלק נדל"ן בשנת 2012. אחרי שקיבלה ביקושים של 1.075 מיליארד שקל בשלב המוסדי והגדילה את הגיוס מסכום מתוכנן של 400 מיליון שקל לסכום של 686 מיליון שקל, גייסה דלק 116 מיליון שקל נוספים מציבור המשקיעים הפרטיים והשלימה גיוס כולל של 800 מיליון שקל. לאור הביקוש הגבוה, הריבית במכרז הציבורי נקבעה על 4.3% . ריבית זו מגלמת מרווח של כ-2.87% על ממוצע התשואות של אגרות חוב ממשלתיות בעלות מח"מ דומה של 6.8 שנים.

קראו עוד בכלכליסט

קבוצת דלק היא אחת מקבוצות האחזקה החזקות במשק הישראלי עם יתרות מזומנים עצומות של 3.3 מיליארד שקל, שיעורי מינוף נמוכים של 29% בלבד (LTV) ואגרות חוב שנסחרות בתשואות לפדיון נמוכות של 0.5%-5% המעידות על אמון השוק לגבי יכולת החזר החוב של החברה. למרות כל אלו, הרצון של דלק לגייס את האג"ח זכה לביקורת ציבורית נוקבת, הן מצד בתי ההשקעות הגדולים בישראל כמו פסגות, כלל ואיילים, שהודיעו כי יחרימו את הגיוס, והן מצד פוליטיקאים כמו יו"ר מרצ זהבה גלאון שקראה למשקיעים שלא להשתתף בהנפקה של דלק.

ההתנגדות הציבורית התעוררה מכיוון שהגיוס הנוכחי הוא הפעם הראשונה שקבוצת דלק חוזרת לגייס אג"ח שאינן מובטחות בשעבוד כלשהו מאז הסדר החוב של החברה הבת דלק נדל"ן בשנת 2012, שבו ספגו המשקיעים תספורת של 65% על חוב של 2.15 מיליארד שקל.

41 מיליון שקל בלבד

ואכן את הגיוס של דלק החרימו הגופים המוסדיים הגדולים. דלק קיבלה אמנם קיבלה ביקושים של 1.075 מיליארד שקל לאג"ח שלה בשלב המוסדי, אולם ברשימת המזמינים לא ניתן היה לראות אף גוף מוסדי מלבד בתי ההשקעות איילון, מור ומנורה שהזמינו וקיבלו ביחד 41 מיליון שקל לקרנות הנאמנות שלהם.

רשימת המזמינים כללה בעיקר שחקנים פרטיים ולא ידועים כמו: משה דנינו, מאיר לביא ויעקב אקילוב וכמה גופי נוסטרו כמו בנק הפועלים, לאומי פרטנרס, מפעל הפיס, וברק קפיטל שבבעלות אייל בקשי. כל גופי הנוסטרו ביצעו הזמנות קטנות של 15-10 מיליון שקל. ההזמנה הגדולה ביותר ביצע בית ההשקעות ענבר שהזמין וקיבל את הנתח הגדול ביותר - 65 מיליון שקל. בהנפקה בלט גם סיטי בנק שלקח 10 מיליון שקל.

בעל השליטה בקבוצה, יצחק תשובה, צילום: משה בנימין בעל השליטה בקבוצה, יצחק תשובה | צילום: משה בנימין בעל השליטה בקבוצה, יצחק תשובה, צילום: משה בנימין

הגיוס הנוכחי שמבצעת דלק הוא ללא בטחונות למעט שעבוד שלילי, כלומר היא מבטיחה שלא לשעבד את הנכסים שלה לטובת גורם אחר אלא אם תבצע אחת מבין שלוש החלופות הבאות: תקבל אישור מראש של מחזיקי האג"ח לעשות כך, תעמיד ערבות בנקאית בסכום השווה לסכום השעבוד של הצד השלישי, או שתשעבד לטובת מחזיקי האג"ח ני"ע סחירים בשיעור של 150% מיתרת החוב.

האג"ח של דלק יוחזרו בשישה תשלומים לא שווים בין השנים 2025-2020. מבנה התשלומים בנוי כך שהוא מאפשר לדלק שקט פיננסי בשנתיים הראשונות עם שני תשלומים בשיעור של 5% בחודש פברואר בשנים 2021-2020 וארבעה תשלומים בשיעור של 22.5% בחודש פברואר בכל אחד מהשנים 2025-2022.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
למרות צרי העין וקנאי בית ישראל
והיה ותשובה ודלק קבוצה יקבלו הסכם כזה מטופש, ובמידה ואתם באמת חושבים בכך שתפגעו בבעלי המניות, תעשו טוב לישראל, כל שנותר שהליך משפטי שיארך עשרות שנים, ילמד את צרי העין ולא שהם אסייתים, שהם יפים, אלא המכוערים שבין בני ישראל, ילמדו לקח, מי שלא משקיע שלא יילל...ומי שבוכה.... אחרי שמי שהשקיע והוא הרוויח...שילך ליילל, אבל מזה דבר טוב לבטח לא יצא, לו. אז כיפאק היי, קנאי וצרי העין הרבים שחיים כיום כמו מיליארדרים, אבל בין נסיעה לחו"ל ולאכילה בחוץ במסעדות פועלים....שימשיכו ליללל....וההליך המשפטי הזה יעיף את הממונה על ההגבלים העסקים, למקום שמשם כל שיוכל זה לצאת לפנסיה מכובדת, על חשבון מיסים שיקבל ממשלמי המיסים בישראל....ויש כאלו ובינם גם חברות הנוראיות שמצאו גז ונפט....איכססססססס, והנה....שוב בלי בטחונות דלק קבוצה קיבלה הלוואות....למה? כי ידוע לכל את הכסף של מאגרי הגז, מהם אי אפשר יהיה לקחת. ואם כן...אז לא רק נובל לא תעשה עסקים בישראל. אלא ישראל תעשה עסקים עם עצמה....אל אל קנאי וצרי העין של ישראל.
איתי  |  21.02.15