אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים הפרטיים שהביאו לתשובה מיליארד שקל צילום: ראובן שוורץ

המשקיעים הפרטיים שהביאו לתשובה מיליארד שקל

רוב המוסדיים נעדרו מהשלב המוקדם בהנפקת האג"ח של קבוצת דלק בגלל הסדר החוב של בעל השליטה יצחק תשובה, ואת הוואקום מילאו בהצלחה סוחרי נוסטרו ואנשי עסקים. כלכליסט ממפה את המשתתפים הפרטיים עם הכיסים העמוקים

22.02.2015, 06:53 | רחלי בינדמן ותומר גנון

השלב המוסדי בהנפקת האג"ח של קבוצת דלקבשליטת יצחק תשובה, שהתקיים ביום חמישי, חשף ביתר שאת את עוצמתם של שחקני הנוסטרו, אנשי העסקים ומשקיעים הפרטיים על שוק ההנפקות בישראל. רק כ־10% מההנפקה היו גופים מוסדיים שמנהלים כספי ציבור. הסיבה לכך היתה החלטתם של המוסדיים להחרים את ההנפקה בשל תספורת שערך בעל השליטה תשובה בדלק נדל"ן בשנת 2012. ההודעה של המוסדיים על החרם קרצה לשחקני הנוסטרו שזיהו בהנפקה הזו הזדמנות לרווח מהיר.

קראו עוד בכלכליסט

השלב המקדים של ההנפקה הקרוי גם המכרז המוסדי, הוא שלב בו מוצעת חלק מהכמות אותה מבקשת החברה להנפיק, לגופים גדולים. אלה מתחיבים לרכוש את ניירות הערך בהנפקה כשתולשם. בתמורה להתחייבות המוקדמת שלהם, הם מקבלים עמלה . במקרה של הנפקת האג":ח של דלק מדובר בעמלה של 0.8%.

המשקיעים הבולטים הם סוחרי הנוסטרו

 

מאחורי רשימת החברות הפרטיות והשותפויות שהשקיעו בהנפקת האג"ח של דלק מתחבאים כמה וכמה שמות מעניינים. למשל שותפות מוגבלת בשם אמטרין 2, שרכשה ניירות ערך בשווי 25.3 מיליון שקל בהנפקה. המשקיע הגדול ביותר בשותפות הזו הוא בית ההשקעות ברק קפיטל שבשליטת אייל בקשי. בקשי רכש את השליטה בברק מדלק ביוני 2014 תמורת 237 מיליון שקל. ברק קפיטל היא גם השותפה הגדולה ביותר בשותפות אמטרין שרכשה בהנפקת האג"ח של דלק ניירות ערך ב־27.3 מיליון שקל והיא שימשה כמפיץ בהנפקה. עוד שותפה באמטרין 2 היא חברת אם.די שוקי הון. היא מוחזקת על ידי חברה פרטית בשם אם.די קפיטל אנד פיננס שבעל המניות היחיד בה הוא מידד דבש – מנהל קרנות לשעבר במגדל שוקי הון, שהורשע ב־2012 בעבירות שימוש במידע פנים.

שם מעניין נוסף בהנפקת דלק הוא סוחר הנוסטרו גיל אנגליסטר, שבאמצעות חברת ארביטראז' פיננסים שבבעלותו רכש בהנפקה ניירות ערך ב־27 מיליון שקל. אנגליסטר היה בעבר בעל עניין בחברת הנגזרים איתי פיננסים שבשליטת משפחת אלדר, גלי ליברמן ורעיה שטראוס. ב־2012 דווח כי עלות שכרו שם היא 6 מיליון שקל. אנגליסטר עבד באיתי פיננסים עם מיקו (חיים) מור ורותם גולן. מור, אנגליסטר וגולן בחרו לשכור יחד משרדים ולסחור על בסיס אותה פלפטורמה. כל אחד מהם סוחר בנוסטרו שלו (בעיקר סכומי כסף שצברו במסגרת פעילות העבר שלהם) תוך פעולה במינופים גבוהים. בהנפקת דלק מופיע כל אחד מהשלושה תחת שם של חברה בבעלותו. ארביטראז' פיננסים של אנגליסטר השקיעה כאמור 27 מיליון שקל; אריאל מור פיננסים של מיקו מור וג.ר השקעות מיוחדות של גולן השקיעו כל אחת 9 מיליון שקל.

משקיע מסקרן נוסף בהנפקה הוא איש העסקים ליאון רקנאטי. חברת אלטריס, שהשקיעה 12 מיליון שקל בהנפקה, מוחזקת (20%) בידי חברת גלנרוק שבבעלות רקנאטי. אחד הדירקטורים באלטריס הוא אסף עירם ששימש בעבר כדירקטור במובייל מקס טכנולוגיות הבורסאית.

גם אורן חלפון, המחזיק 15.76% בתמיר פישמן הון סיכון, רכש באמצעות אורקום אסטרטגיות ניירות ערך ב־17.5 מיליון שקל, וא־טו־זד פיננסים, חברה פרטית בבעלות שלמה (שלומי) פרידמן, סוחר מט"ח לשעבר בבנק מזרחי, רכשה ב־10 מיליון שקל.

GFC גרין פילדס, המוחזקת (70%) על ידי רוסטה גינומיקס שבין הדירקטורים הרשומים בה טל ירון אלדר (נציבת מס הכנסה לשעבר) ודוגון ג'רלד מוריס, השתתפה בהנפקה ב־5 מיליון שקל. מאחוריה עומד אלכס רבינוביץ' שהיה בעבר ראש מחלקת המחקר בבית ההשקעות דש איפקס, ומאוחר יותר שותף בקבוצת יורוקום. ב־2007 קנה בעל הקבוצה שאול אלוביץ' את חלקו של רבינוביץ' תמורת 20-15 מיליון שקל. לפי גורמים בענף "רבינוביץ' לקח את הכסף, נכנס לשוק רגע אחרי המשבר הפיננסי ושילש את הונו". רבינוביץ' משתתף בהנפקות בשנים האחרונות כפעילות משנית להשקעותיו בחברות ביומד.

גם פעילי שוק הון מוכרים השתתפו

 

מסתבר שגם פעילי שוק הון גדולים ומוכרים לא נעדרו מהנפקה. כך למשל חברת אופורטו דלתא מסחר במניות, שהשקיעה 15 מיליון שקל בהנפקה, מקושרת למייסדי בית ההשקעות אקסלנס אהרון בירן וגיל דויטש. קרנות הנאמנות של איילון, שבשליטת לוי רחמני, רכשו ניירות ערך ב־13.4 מיליון שקל; אינפיניטי (השתלמות וגמל ותיקי השקעות) של אמיר איל רכשה ב־8.6 מיליון שקל; IBI השקעות שבשליטת צבי לובצקי רכשה ב־6 מיליון שקל; ואפסילון בית השקעות שבשליטת כור תעשיות (69%) ושמואל פרנקל (31%) רכשה ב־1.6 מיליון שקל.

משקיעים בולטים נוספים הם חברת בינה השקעות שבבעלות דורון סלוצקי וניר הורה, שהתחייבה להשקעה של 20 מיליון שקל. ביוני 2011 התעשרו סלוצקי והורה כשחברת תעודות הסל מבט שייסדו נמכרה לבית ההשקעות מיטב תמורת 105 מיליון שקל. מבט החזיקה אז כלל פיננסים בבעלות מלאה אך את תפעול הפעילות ביצעה כלל פיננסים נגזרים בה החזיקה כלל פיננסים רק ב-44% והיתר הוחזק בידי מייסדי כלל פיננסים נגזרים, ניר הורה, דורון סלוצקי ודני בן יאיר (46%) ושני עובדים נוספים של החברה (10%). על פי הערכות חלקם של המייסדים בעסקה עמד על 25 מיליון שקל לפני מס.

דמות מסקרנת נוספת הוא יעקב גורסד, איש עסקים יהודי־צרפתי שבבעלותו חברות נדל"ן והייטק בישראל ובצרפת והתחייב למיליון שקל בהנפקה. פעיל בתחום הנדל"ן שהשתתף בהנפקה הוא רן פדרמן, בעל חברת בנייני פדרמן הפעילה בנדל"ן מניב, שהשקיע 5 מיליון שקל דרך חברה בשם ח.ב רפיד.

דמות מסקרנת נוספת הוא אמיר אוחנה (38) שחקן מוכר בשוק ההנפקות שהתחייב ל־4.5 מיליון שקל. באחרונה עלה שמו של אוחנה לכותרות כשהתמודד בפריימריז לליכוד ושובץ במקום ה־32. אוחנה הוא ממקימי התא הגאה בליכוד ועורך דין פלילי במקצועו.

דמות שמזוהה יותר עם שוק ההון הקלאסי הוא יעקב אקילוב, שהשקיע 800 אלף שקל בהנפקה. עד נובמבר 2014 שימש אקילוב כמנהל פעילות שוק ההון של חברת הנדל"ן מליסרון שבשליטת האחים עופר. במסגרת תפקידו היה אחראי על גיוסי ההון וההנפקות של הקבוצה – כך שהיה לו קשר הדוק מול החתמים. לצד זאת ניהל את השקעות כספי הנוסטרו של מליסרון והיה אחראי על ניהול הקשר של החברה מול גורמים בשוק ההון, בין היתר משקיעים בארץ ובחו"ל ואנליסטים. כיום הוא משמש בין היתר יועץ של חברות נדל"ן כמו ביג ומישורים. בינואר 2015 גייסה ביג מרכזי קניות אג"ח בהיקף של 260 מיליון שקל, ואקילוב שימש יועץ בהנפקה. את ההנפקה הוביל קונסורציום חתמים בראשות לידר הנפקות, שהיו החתם מספר 2 בהנפקה של קבוצת דלק. מס' 1 הוא אקסלנס חיתום, שהיה אף הוא חתם מפיץ בהנפקה של ביג.

פעיל נוסף לשעבר בשוק ההון הוא ראובן יגאנה – אף שפורמלית מופיעה בתשקיף חברת ב"פי בס"ד השקעות שבבעלות מורן יגאנה, אשתו, שהשקיעה 5 מיליון שקל בהנפקה של קבוצת דלק. בעבר שימש יגאנה כסוחר בכיר בקסם תעודות סל וקודם לכן ניהל את קרנות הנאמנות של הילת שוהם. כיום הוא מחזיק בקרן הגידור B&H השקעות.

מי עומד מאחורי ההשקעות של דליה גזית

 

אלא שכאמור בתשקיף הנפקת דלק מופיעים גם אנשים פרטיים שאינם קשורים לשוק ההון. כך למשל מופיע שמה של דליה גזית, שם שהופיע בכמה תשקיפים בשנים האחרונות. גזית, על התחייבות השקעה ל־6.7 מיליון שקל, היא אמו של נדב גזית, איש הייטק מחיפה שהחל לפעול בתעשיית ההנפקות עם פתיחת הפרצה בחוק שאיפשרה גם למשקיעים פרטיים להימנות בהגדרת "מתוחכמים".

אופיר נודל ואמיר וינשטיין, תחת חברה בשם אופיר ואמיר פיננסים, הזרימו התחייבות של 2.3 מיליון שקל בהנפקה. חתם בשוק ההון מספר כי "לא ראיתי את השניים מעולם אבל יש לי הרגשה שהם עושים תואר בכלכלה כי הם שולחים את ההזמנות שלהם בהנפקה במעטפה ממוחזרת, פעם של מבחן בסטטיסטיקה ופעם של מבחן במאקרו. אבל הבנתי שהם מאוד רציניים".

ולבסוף מופיע בתשקיף איש העסקים דוד טונק, מבעלי חברה להפצת דלקים בשם דלקל סחר, שהתחייב ל־5 מיליון שקל בהנפקה.

מיהם המשקיעים המתוחכמים החדשים

 

ביוני 2011 רשות ני"ע שינתה את הגדרת משקיע מתוחכם. התיקון הגדיר מחדש מיהם אותם משקיעים שרשאים להשתתף בשלב ההנפקה המוסדי וליהנות מ"עמלת התחייבות מוקדמת". בעבר מי שחסו תחת ההגדרה היו קרנות פנסיה, קופות גמל, חברות ביטוח, קרנות נאמנות, מנהלי תיקים, גופי חיתום וחברות בעלות הון עצמי של לפחות 250 מיליון שקל. חלק משחקני הנוסטרו הגדולים (אייל בקשי, איתן סלמן, יהודה צדיק) נכללו בהגדרה עוד לפני התיקון, בהיותם גם בעלי רישיון חיתום או בעלי הון עצמי גבוה. עם כניסת התיקון לתוקף רוככו הדרישות משמעותית, כך שכל אדם בעל מומחיות וכישורים שעוסק בתחום ההשקעות בשוק ההון לפחות שנה וביצע לפחות 30 עסקאות בממוצע בכל רבעון בשנה החולפת, נחשב למשקיע מתוחכם, אפילו אם אין ברשותו הון עצמי משמעותי. התיקון ביקש להקל כניסת משקיעים זרים להשקעה בחברות ישראליות. בפועל, התברר כי מאז כניסתו של התיקון לתוקף לא הגיעו משקיעים זרים בהמוניהם לשוק הישראלי, ומי שנהנו מהכללים החדשים היו דווקא שחקני הנוסטרו, שהסתערו על השלב המוסדי של הנפקות האג"ח ונהנו מהנחות של כ־0.5% על מחירי האג"ח. ברשות ני"ע הבינו את הטעות אך מתמהמהים בתיקונה: נוסח תיקון חוק מונח על שולחנה של ועדת הכספים כבר תקופה ארוכה, אך פירוק הממשלה מעכב את אישורו.

ובינתיים? שחקני הנוסטרו, שאליהם הצטרפו משקיעים פרטיים, חוגגים. החתמים בשוק ההון מרוצים מהנזילות שמזרימים שחקני הנוסטרו והמשקיעים הפרטיים להנפקות, אך מבקרים את התנהלות המוסדיים במקרה של קבוצת דלק. "המוסדיים אמרו לי שהם לא יכולים להזמין בשלב המוסדי בגלל הביקורת הציבורית, ושהם יזרימו ביקושים בהנפקות בלי שידעו", טוען חתם אחד. "המשקיעים הפרטיים עושים סיבוב על כל המוסדיים יפי הנפש". לדברי חתם אחר "בסופו של דבר חגי בדש (מנכ"ל פסגות שהודיע מראש כי יחרים את ההנפקה – ר"ב) הרוויח על חשבון כל המוסדיים. הוא הודיע שלא ישתתף בהנפקה בגלל תשובה ועשה לפסגות פרסומת חינם. המוסדיים האחרים נאלצו ללכת אחריו על חשבון העמיתים שלהם, ובלי הבונוס של השיווק החינמי". 

תגיות