אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"שוויון במזונות - סטייה מהחוק ומהפסיקה" צילום: יאיר שגיא

"שוויון במזונות - סטייה מהחוק ומהפסיקה"

השופטת המחוזית יעל וילנר מתחה ביקורת על עמיתיה המפחיתים או מבטלים מזונות במשמורת משותפת, וטענה שמדובר ב"חקיקה שיפוטית"

22.02.2015, 09:05 | ענת רואה

בפסק דין של השופטת יעל וילנר מבית המשפט המחוזי בחיפה נמתחת ביקורת על המגמה החדשה בפסיקה לשוויון במזונות במקרים של משמורת משותפת והשתכרות דומה של ההורים. לפי וילנר, המגמה מנוגדת לחוק הקיים וגם להלכות מחייבות של העליון. הדברים נכתבו במסגרת דיון בהרכב בראשות וילנר שעסק בערעורים הדדיים על החלטת בית משפט למשפחה שחייב אב ב־4,500 שקל מזונות לשלושת ילדיו, כולל מדור. האב ערער בטענה שהסכום נקבע תוך התעלמות מכך שמדובר במשמורת משותפת, ולכן לטענתו יש להפחית את המזונות לפי המגמה החדשה בפסיקה שמכירה בהוצאות האב לצורכי הילדים במשמורת משותפת ומפחיתה את הנטל של הדין העברי, שמטיל את האחריות לפרנסת הילדים על כתפי האב. האשה טענה שבתחילה נקבעו מזונות זמניים גבוהים בהרבה, 6,000 שקל, והיא ערערה על הפחתתם בהחלטה על המזונות הקבועים.

קראו עוד בכלכליסט

את פסק הדין בערעור כתב השופט חננאל שרעבי, שקבע שבית המשפט למשפחה הפחית למעשה כ־30% מהמזונות בשל המשמורת המשותפת, אף שהדבר לא נכתב מפורשות בפסיקת המזונות. הוא הוסיף שהסכום שנקבע מקובל עליו והמליץ לדחות את שני הערעורים. השופטת וילנר הצטרפה לדעתו, אך ביקשה להעיר כמה הערות שבמסגרתן כתבה שהיא ערה לגישות השונות בבתי משפט למשפחה וגם במחוזי בעניין "מזונות שוויוניים" וציינה שיש שופטים שעשו זאת באמצעות דיני היושר במשפט העברי, יש שצמצמו את הגדרת הצרכים ההכרחיים, ויש שבחרו דרכים אחרות "בניסיון להתאים את פסיקותיהם להוראות הדין".

אלא שלדברי וילנר, ספק רב אם גישות אלה מתיישבות עם הוראות החוק והלכות העליון. היא הסבירה שהעליון אמנם מאפשר התחשבות בהכנסות האם בפסיקת גובה המזונות, "טרם יצאה תחת ידו הלכה עקרונית בדבר ביטול החובה על האב לזון את ילדיו תוך החלת מזונות שוויוניים".

גירושים (אילוסטרציה). "אין מקום להפחתה במזונות כל עוד החובה המוחלטת למזונות מוטלת על האב", צילום: shutterstock גירושים (אילוסטרציה). "אין מקום להפחתה במזונות כל עוד החובה המוחלטת למזונות מוטלת על האב" | צילום: shutterstock גירושים (אילוסטרציה). "אין מקום להפחתה במזונות כל עוד החובה המוחלטת למזונות מוטלת על האב", צילום: shutterstock

וילנר הוסיפה שהרוח החדשה בפסיקה אינה עולה בקנה אחד עם הלכות העליון ואף מהווה סטייה מהן וש"רוח חדשה זו אינה מתיישבת עם הוראות החוק הרלבנטיות ומהווה חקיקה שיפוטית של הערכאות הדיוניות". לדעת וילנר, אין מקום לפטור אבות מתשלום המזונות, שכן הדבר עלול להוביל לעוני של ילדים ושל אמותיהם. השופטת גם הזהירה מ"היסחפות לחישובים אריתמטיים שאינם בהכרח לטובת הקטין", ושיש לבחון את הדברים בראייה כוללת. בכך יצאה וילנר נגד מסקנות ועדת שיפמן, שהמליצה לגבש נוסחה שתקבע את גובה המזונות בהתחשב בשכר ההורים ובימי השהייה של כל אחד מהם עם הילדים.

לגופו של עניין דחתה וילנר את טענת האב שראוי לפטור אותו לחלוטין מתשלום מזונות והבהירה כי הדבר תקף גם ביחס להוצאות המדור. האב ביקש לפטור אותו מתשלום מדור שכן במשמורת משותפת גם הוא נדרש להוצאות מדור. וילנר התייחסה לפסיקה סותרת שלפיה יש להפחית 50% בתשלום המדור לאב במשמורת משותפת, וקבעה שנותרה איתנה בדעתה שאין מקום לבצע כל הפחתה כזו כל עוד החובה המוחלטת למזונות מוטלת מכוח הדין על האב "ובכלל זה החובה לדאוג למדור לילדיו בכל עת ובכל זמן, לרבות בעת שהותם במשמורת האם".

השופטת וילנר: "אין מקום להפחתה במזונות כל עוד החובה המוחלטת למזונות מוטלת על האב, ובכלל זה החובה לדאוג למדור לילדיו בכל זמן, לרבות בעת שהותם במשמורת האם".

תגיות

44 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

43.
האם אני קורא נכון ?????
האם השופטת וילנר לא שמעה על שיוויון מגדרי ? האם הניתוק שלה מזה שהוא וחבריה מעודדים גירושים ומאפשרים לאשה לגזול את כספו של האב בחסות הילדים ? אני רק רוצה לאמר לגברת הנחמדה הזאת שכנראה הדרך שבה היא רואה את החיים רמסה בדרך אבות לקחה מהם את היכולת לחיות בצורה נורמאלית והפכה את האשה לרעבה עם יד קלה על ההדק את ושכמותך גברת יילנר עודדתם במשך שנים את הבגידות ואת הגירושים במידנה ועוד משהו לסיום ביום שהייתי מגיע טלייך למשפט את כבר לא היית שופטת במדינה היכולת שלך להכתיב את הבנתך מעל החוק היא עברה פלילית
אלון  |  24.02.19
41.
מצהיר בזאת שהשופטת וילנר
פועלת באופן גזעני ומפלה כלפי גברים יהודים. בשל היותם גברים ויהודים. בעשותה כן בניגוד לכל ערכי היסוד של המשפט, כללי צדק טבעי, חוקי היסוד, כללי הפרשנות, האמנות הבינלאומיות שישראל חתומה עליהן. העובדה שהנה עושה כן ולא בגרמניה של לפני מלחמת העולם השניה, אלא בארץ ישראל היהודית והדמוקראטית ״ללא הבדל דת גזע ומין״ הנה פוגעת בילדינו, בניצולי השואה, בגברים היהודים, במשפחות ובסופו של דבר גם בנשים להנצחת תפקידן הסטראוטיפי המגדרי, ראוי שתישפט על פשעייה אלו כלפי כל עם ישראל
אני עורך דין ירון מידן  |  09.04.15
לכל התגובות