אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: נס ציונה היא העיר בעלת היציבות הפיננסית הגבוהה ביותר צילום: צפריר אביוב

מחקר: נס ציונה היא העיר בעלת היציבות הפיננסית הגבוהה ביותר

בדירוג השנתי שערכה חברת BdiCoface זינקה פתח תקווה למקום השני מהמקום העשירי בשנה שעברה. שלוש עיריות בחמישייה הראשונה של הדירוג הן עם דירוג סוציו אקונומי נמוך של 5

22.02.2015, 13:29 | עמרי מילמן

נס ציונה היא העיר בעלת היציבות הפיננסית הטובה הגבוהה ביותר. כך קבע מחקר שערכה חברת המידע העסקי BdiCoface במסגרת דירוגBdiCode של היציבות הפיננסית של ערים ומועצות מקומיות לשנת 2015. הדירוג מעלה כי נרשמה הצלחה של כמה מהרשויות שמצבם הסוציו-אקונומי של תושביהן אינו גבוה, לככב בראש טבלת היציבות הפיננסית של הרשויות - 3 עיריות מהחמישייה הראשונה של העיריות בעלות היציבות הפיננסית הן ערים עם דירוג סוציו אקונומי נמוך של 5 בלבד - חולון, אשדוד ואשקלון.

קראו עוד בכלכליסט

במקום השני נמצאת פתח תקווה שזינקה מהמקום העשירי. בכדי לאמוד את היציבות הפיננסית של רשות מקומית (שבעלת מעל 40 אלף תושבים) החברה בוחנת את הכנסות הרשות, את המצב הסוציו אקונומי של התושבים (דירוג מ-1- 10הכי טוב). מאפיין נוסף שבוחנים במסגרת הדירוג הוא היכולת של הרשויות לגבות מהם את מסי העירייה כמו ארנונה וכן התנהלות יעילה של העירייה גם מבחינה תפעולית וגם מבחינה פיננסית. יש לציין כי אין כל התייחסות לחובות האבודים אותן מוחקות הרשויות, שכן גם במשרד הפנים לא טורחים לפקח על אלו, מה שאמנם שומר על יציבות הרשויות, אך תורם להתייקרות התעריפים השונים עבור התושבים. הנתונים עליהם מתבסס הדירוג הם הנתונים לשנת 2013.

עיריית נס ציונה, בעלת 43.6 אלף תושבים, נמצאת זו השנה השנייה ברציפות במקום הראשון בדירוג הערים הגדולות בעלות היציבות הפיננסית הגבוהה ביותר. נס ציונה, בעלת דירוג סוציו אקונומי של 7 ויחס גביה לסך הגבייה של 66.6%. ראשון לציון עם 254 אלף תושבים, היתה במקום השני בשנה שעברה וצנחה למקום ה-21, יחד עם ירידה בדירוג הסוציו-אקונומי של העיר מ-7 ל-6. עם זאת, ראשון לציון שומרת על שיעורי גבייה גבוהים יחסית בשיעור של 84%. הסיבה לצניחה בעיר, לפי כלכלני BdiCoface, היא גידול בהיקף ההלוואות של העירייה. על פי נתוני החברה, ראשל"צ ספגה גידול ב"עומס מלוות לפירעון בסוף השנה" מ-147 מיליון שקל ל-362 מיליון שקל, וכן מגידול בפירעון מלוות מ-32 מיליון שקל לכ-150 מיליון שקל.

נס ציונה, צילום: עמית שעל נס ציונה | צילום: עמית שעל נס ציונה, צילום: עמית שעל

הקפיצה הגדולה שמורה לפתח תקווה ( 239 אלף תושבים) שזינקה מהמקום העשירי למקום השני כתוצאה מירידה חדה בעומס מלוות לפירעון סוף השנה שירד מ-171.7 מיליון שקל ל132.6 מיליון שקל.

עיר נוספת שצנחה לעומת שנה שעברה היא רמת גן- מהמקום ה-3 למקום ה-12 והוחלפה על ידי חולון. רמת גן, בת 156 אלף תושבים. ספגה ירידה חדה בעודף בתקציב השוטף שלה מ-21.8 מיליון שקל ל-2.4 מיליון שקל בלבד. שמתווספים לעומס מלוות לפירעון בסוף השנה של העירייה ביחס להכנסות בשיעור של 30%.

במקום הרביעי מדורגת אשדוד (241 אלף תושבים),עם יחס גבייה גבוה של 82.1%, שעמדה בשנה שעברה במקום ה-7. אך מעניינת אך שכנתה מדרום, אשקלון שלמרות הפגזות די תכופות מכיוון עזה, הצליחה אשקלון עם יחס גבייה של 78.2% להגיע למקום החמישי ( יש לצין הנתונים הם לשנת 2013 ולכן לא כוללים את "צוק איתן").

עוד צניחה משמעותית היא של עריית רעננה (82 אלף תושבים) שירדה 12 מקומות, מהמקום 20 למקום 32. בעיקר בגלל מעבר מעודף מצטבר בתקציב הרגיל של כ-1.8 מיליון שקל לגירעון מצטבר של כ-37 מיליון שקל והרעה ביחס השוטף של העירייה.

בין הקפיצות גדולות שנרשמו במדד השנה ניתן למצוא גם את בת-ים (157 אלף תושבים) שעלתה מהדירוג ה-29 לדירוג ה-19כתוצאה מהירידה של כ-9% בפירעון מלוות בסוף השנה. כמו כן, רחובות קפצה ממקום 30 למקום ה-20. ב-BdiCoface מציינים כי עיריית רחובות (134 אלף איש) נהנתה מירידה בעומס מלוות לפירעון לסוף השנה מ-192 מיליון שקל לכ-168 מיליון שקל. כפר סבא (99 אלף איש) דורגה השנה במקום ה-8, לאחר שדורגה בשנה שעברה במקום ה-17. בין היתר הודות לירידה בעומס מלוות לפירעון בסוף השנה שלה מ-135 מיליון שקל ל-123 מיליון שקל.

לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-BdiCoface, "היציבות הפיננסית היחסית גבוהה של הערים בחמישייה הראשונה כמו אשקלון, חולון ואשדוד, בולטת במיוחד על רקע הדירוג הסוציו אקונומי של אוכלוסייתה – העומד על 5 בלבד, כשהן מדורגות גבוה יותר ביציבות הפיננסית מערים מבוססות בהרבה מבחינה סוציואקונומית".

דירוג המועצות המקומיות: ברמת הנגב כולם משלמים ארנונה

 

BdiCoface מפרסמת גם את דירוג דומה למועצות המקומיות, שבעלות מאפיינים שונים מהעיריות ולכן ההשוואה בניהן בעייתית. מהדירוג עולה כי המועצה המקומית היציבה ביותר בישראל היא בישוב האלפיון העליון כפר שמריהו. בישוב 2,310 תושבים, ושיעור הגביה בו עומד על 87.9%. במקום השני בדירוג המועצות המקומיות היציבות ביותר פיננסית מדורגת אבן יהודה. במועצה 13.1 אלף תושבים, ואחוז הגביה שלה עומד על 76%.

במועצה המקומית רמת הנגב, המדורגת במקום השלישי, אחוז הגבייה הוא הגבוה ביותר והוא עומד על 98.8%.

תגיות