אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: המשכורות מעוכבות והעימות הבא מתקרב צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: המשכורות מעוכבות והעימות הבא מתקרב

ברשות טוענים שאין כסף למשכורות, והמדינות התורמות חוששות שכספים יגיעו לידי חמאס

23.02.2015, 08:30 | דני רובינשטיין

מומחים מעריכים שבאפריל הקרוב, אולי במאי, יתחולל עימות אלים נוסף בעזה, בגדה, אולי בירושלים, לאחר שלרשות הפלסטינית יאזל הכסף. מתאם הפעולות בשטחים הודיע בסוף השבוע על שורה של הקלות לכלכלת עזה, שספק אם יעצרו את ההידרדרות המביאה אותנו לסף פיצוץ. בין ההקלות: היתר להכנסת 45 טרקטורים לרצועה; רשות להעברת תוצרת חקלאית מעזה לגדה ולישראל; והגדלה משמעותית של מספר הסוחרים מעזה שמותר להם לבקר בישראל.

שליח הקוורטט טוני בלייר, שביקר לפני ימים אחדים בעזה, סבור שכל יוזמה צריכה להתחיל בעזה, שם הסבל נורא. הנתונים לא השתנו כמעט מאז המלחמה בקיץ: כמעט 100 אלף יחידות דיור הרוסות וזקוקות לשיקום מלא או חלקי; 70% מהתושבים זקוקים לסיוע הומניטרי; 57% סובלים מחוסר ביטחון תזונתי; וכמעט 50% מובטלים, משום שמאות מפעלים ובתי מלאכה נפגעו ולא מצליחים להשתקם (הנתונים מהארגון הישראלי גישה).

חובות הרשות הולכים ותופחים

כלכלת עזה מבוססת בשנים האחרונות על משכורות ששילמו הרשות הפלסטינית וממשלת חמאס, ורוב המשכורות בעזה לא משולמות כבר כמה חודשים. דוברי חמאס מאשימים בזה את הרשות ברמאללה, ושם טוענים שאין להם כסף כיוון שממשלת ישראל מקפיאה זה חודשיים את העברת כספי המסים. גם בגדה משלמים לעובדי הרשות 60% מהשכר, ורק בעלי המשכורות הנמוכות, 2,000 שקל לחודש, מקבלים את מלוא שכרם הזעום.

הריסות בעזה (ארכיון), צילום: איי פי הריסות בעזה (ארכיון) | צילום: איי פי הריסות בעזה (ארכיון), צילום: איי פי

ראש ממשלת הרשות הפלסטינית ראמי חמדאללה מקושש נדבות ממדינות העולם ואומר שהוא מצליח לשלם את הוצאות הממשלה רק מפני שהבנקים הפלסטינים הסכימו להלוות לו כסף לתקופה קצרה. בינתיים חובות הרשות תופחים, ועל פי הפרסומים הפלסטיניים חייבת הרשות לחברת החשמל הישראלית כ־4 מיליארד שקל ויש גם חוב של מיליארד שקל לישראל עבור מים.

המצרים מנחילים לעזה מכה נוספת

מנגנוני השלטון של ממשלת האחדות והרשות ברמאללה לא מצליחים להפעיל את מלוא סמכותם בעזה. לפיכך חוששות המדינות התורמות, ובראשן מדינות ערב העשירות, להעביר כספים לעזה, שמא הם יגיעו לחמאס. מי שבעיקר חוששים מחמאס הם שליטי מצרים, המאשימים את פעילי הארגון בשותפות ועזרה לטרוריסטים בסיני. הם מגבילים מאוד את המעבר בגבול, והכלכלה הנצורה של עזה סופגת מכה נוספת.

מרטין אינדיק, מי שהיה שגריר ארה"ב בישראל, הזהיר בכנס השנתי של המכון הלאומי למחקר הביטחון, שנערך בשבוע שעבר בתל־אביב, מפני התמוטטות הרשות הפלסטינית. איש לא יודע אם כך יקרה. מה שבטוח הוא שבנסיבות הקיימות עימות אלים נוסף קרב והולך.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
העיקר שהפלסטינים רוצים מדינה - השתן שלהם בראש כבר הרבה זמן
מישהו מתאר לעצמו כיצד תתקיים חס וחלילה וחס מדינה פלסטינית? על איזו תקורה כלכלית? הרי הם לא יחיו לנצח על נדבות של מדינות תורמות ערביות או אירופה וארה"ב. ומה יעשו אחרי שתושבי מחנות הפליטים ישובי לשטחי הרשות ואונר"ע יחדל לתמוך.. מי שמחפש להקים מדינה פלסטינית חס וחלילה וחס בעצם כורה את הקבר לפלסטינים וגוזר עליהם כליה רבתי. ישראל עושה בחכמה שהיא אינה מעבירה כספים לפלסטינים שגם לא משלמים חובות וגם פונים כנגד ישראל באופן חד צדדי לגופים שונים בעולם. שיתמוטטו!
רמץ , דרום  |  24.02.15
3.
שלום ורגיעה יגיעו רק דרך הכלכלה
שנאה ופחד יש כאן בשפע. דרך רווחה כלכלית היא הדרך היחידה שיש לנסות. אנשים שבעים, שחם להם נוטים פחות לאלימות. אנשים רעבים, קפואים מקור בחורבות עזה יטפחו באדיקות את שנאתם. תזכרו שגם האגרוף היה פעם יד פתוחה עם אצבעות (יהודה עמיחי)
פנינה אבן חן , מרכז  |  24.02.15
לכל התגובות