אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיק ברונפמן: לא הלך בפלילי, אולי במינהלי צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

תיק ברונפמן: לא הלך בפלילי, אולי במינהלי

לאחר שהפרקליטות לא מצאה ראיות להעמדה לדין של מתיו ברונפמן, ליאו נואי ושולם פישר על שימוש במידע פנים ברכישת מניות ואג"ח של שופרסל, רשות ני"ע שוקלת בצעד חריג להעביר את התיק למסלול המינהלי

23.02.2015, 09:10 | תומר גנון

הפרקליטות החזירה החודש לרשות ני"ע את התיק נגד אנשי העסקים ליאו נואי, מתיו ברונפמן ושולם פישר, לאחר שסיימה לבחון את הראיות שאספה מחלקת חקירות ומודיעין של הרשות בחקירה הפלילית שנפתחה נגדם.

קראו עוד בכלכליסט

החקירה עסקה בחשד שהשלושה רכשו אג"ח של שופרסל וישראלום כשבידיהם מידע פנים. הפרקליטות לא מצאה תשתית ראיות להגשת כתב אישום נגד השלושה, וכעת רשות ני"ע שוקלת לפתוח בהליך אכיפה מינהלית. יש לציין שלא נערך שימוע בתיק. במקרה של הרשעה בהפרה מינהלית של חוקי ני"ע הקנס המרבי לתאגיד הוא 5 מיליון שקל וליחיד מיליון שקל.

מאגד שתי חקירות

ברונפמן הוא בן לאחת המשפחות היהודיות העשירות בעולם, שהחזיקה בעבר בשליטה בדיסקונט. באמצעות ישראלום, שבה הוא שולט יחד עם פישר, מאנשי הקמעונאות הבכירים בארץ, הוא מחזיק 19% בשופרסל בשווי 325 מיליון שקל. כל אחד מהשניים מחזיק באופן אישי ב־1% נוסף ממניות החברה, שמשקף 17.5 מיליון שקל. נואי, איל נדל"ן יהודי־בריטי, היה בעל השליטה בחברת בריטיש ישראל עד למכירתה למליסרון.

מימין: שולם פישר, ליאו נואי ומתיו ברונפמן. אין מחלוקת על העובדות, רק על הפרשנות, צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג, יוסי מזרחי מימין: שולם פישר, ליאו נואי ומתיו ברונפמן. אין מחלוקת על העובדות, רק על הפרשנות | צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג, יוסי מזרחי מימין: שולם פישר, ליאו נואי ומתיו ברונפמן. אין מחלוקת על העובדות, רק על הפרשנות, צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג, יוסי מזרחי

התיק מאגד שתי חקירות שניהלה הרשות ובמסגרתן נחקרו השלושה באזהרה. נוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי בתקופה הרלבנטית, מסר עדות בפרשה. החקירה נסבה על עסקה שדווחה לבורסה ב־12 באוקטובר 2011, שלפיה דסק"ש היתה אמורה למכור את אחזקותיה בשופרסל (46%) תמורת 2.4 מיליארד שקל.

לפי מתווה העסקה, נואי היה אמור לרכוש 32%, ואילו ברונפמן ופישר, שכבר החזיקו באמצעות ישראלום ב־18.5% משופרסל, היו אמורים לרכוש את יתרת המניות. המהלך היה אמור להביא את שני הצדדים להחזיק בשליטה בשופרסל בחלקים שווים. בנובמבר 2011 הם נפגשו בלונדון כדי לדון בעסקה, אך לא הגיעו להסכמות והיא לא הושלמה. לאחר שהעסקה דווחה לבורסה חשף גולן חזני ב"כלכליסט" שטרם חתימתה רכש נואי ב־10 באוקטובר 2011 מניות שופרסל בהיקף של כ־10.5 מיליון שקל (0.3% מהחברה), ובאותו יום זינקה המניה ב־7.1%. לאחר יומיים נחתם מזכר הבנות בלתי מחייב למכירת השליטה בשופרסל, מה שהביא לעלייה נוספת.

סניף שופרסל דיל (ארכיון), צילום: סיון פרג סניף שופרסל דיל (ארכיון) | צילום: סיון פרג' סניף שופרסל דיל (ארכיון), צילום: סיון פרג

רכישת המניות בסמיכות לדיווח על העסקה עוררה חשד ברשות שנואי ביצע אותה בשעה שהיה בידו מידע על העסקה. ברשות חשדו שגם ברונפמן ופישר ביצעו עסקאות בבורסה כשמידע על העסקה בידיהם.

ב־6 בספטמבר, למשל, הם החלו לבצע רכישה עצמית של שתי סדרות אג"ח (ד' ו־ו') של ישראלום; סך הכל הם רכשו אג"ח בהיקף של כמיליון שקל בתוך חודש. המהלך החל לאחר שהחברה דיווחה בתחילת ספטמבר על כוונה לבצע רכישה עצמית של אג"ח בהיקף של עד 10 מיליון שקל. פישר קנה בספטמבר אג"ח מסדרה ד' בכ־100 אלף שקל, וברונפמן רכש אג"ח ב־400 אלף שקל, כולל ב־150 אלף שקל יום אחד לפני העסקה. בעקבות הרכישה והזינוק בשער האג"ח ביצעו עוד בכירים בישראלום רכישות אג"ח באותה התקופה.

"התיק בבחינה"

ברונפמן ופישר טענו בחקירתם כי הכריזו על תוכנית הרכישות בבורסה טרם החל מו"מ עם דנקנר, ואת הרכישות ביצע נאמן שלא היה חשוף למידע.

ממחלקת ני"ע בפרקליטות תל אביב נמסר: "לאחר בחינת החומרים הוחלט שלא התגבשה תשתית ראייתית המצדיקה הליך פלילי, והתיק הוחזר לרשות לבחינתו בהליך האכיפה המינהלית". מרשות ני"ע נמסר: "התיק בבחינה".

תגיות